Alternatieven voor tabak in 2022

snus vervanger voor tabak

E-sigaret

Vooralsnog de meest populaire tabaksvervanger in Nederland. Elektrisch roken heeft een enorme toevlucht genomen het afgelopen decennia, waardoor je in vrijwel elke grote stad van ons land één of meerdere vapes hops kunt vinden (zoals onze winkel in Breda).

Waarom is de e-sigaret zo’n populair alternatief geworden voor tabak? Dat komt voornamelijk doordat de handeling van het dampen erg veel gelijkenis vertoont met het roken van een sigaret. Daarnaast zijn er vele soorten apparaten en smaakjes te vinden, waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.

Tabaksverwarmers

Met apparaten als de IQOS hebben we in 2022 nog een nieuw alternatief voor het roken van tabak. Of je dit soort devices een echte tabaksvervanger kunt noemen is de vraag, ze worden namelijk nog steeds gevuld met echte tabaksbladeren. Het grote verschil is echter dat de tabak verwarmd wordt tot een zeker punt waardoor er net geen verbranding plaats vindt.

De IQOS werkt op zogenaamde heats, kleine staafjes gevuld met tabak en smaakstoffen die door het apparaat verwarmd worden. De heats steek je dus niet aan!

Snus

Tabaksvrije snus was een tijdje heel erg populair in Nederland, maar werd al snel verboden vanwege het gevaar van de hoge nicotinegehaltes en daarmee het risico voor de gezondheid. Snus zakjes plaats je tussen lip en tandvlees, waar ze langzaam nicotine afgeven aan de bloedvaatjes in het tandvlees.

Momenteel is snus alleen nog verkrijgbaar in hele lage nicotine sterkte.

Nicotinepleisters & Kauwgom

Een traditioneel ingezet middel voor de verstokte roker die wil stoppen. Pleisters en nicotinekauwgum zijn te koop bij elke drogist als hulpmiddel voor het stoppen met tabak. Een pleister plak je ergens op de huid, waar ze langzaam nicotine afgeven via kleine naaldjes die in de huid doordringen. Kauwgum spreekt voor zich.

Hoewel uit onderzoek is gebleken dat pleisters en kauwgum voor sommige mensen een effectief middel kunnen zijn ter vervanging van tabak, geldt dit zeker niet voor iedereen. Wij horen vaak dat men de handeling van het roken mist, wat bij de e-sigaret natuurlijk geen factor is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *