Je eerste vape en e-liquid kiezen

Je hebt in het vorige artikel al wat gelezen over de verschillende manieren van dampen. Je weet inmiddels ook dat de weerstand in de coil bepaalt hoe je dampt; bij een weerstand van 0.8 Ohm of hoger damp je MTL (Mouth to Lung). Is de weerstand lager dan 0.8 Ohm, dan trek je de damp direct naar de longen (DL).

Heb je aan de hand van onze informatie al een keuze kunnen maken tussen MTL en DL E-sigaretten? Dan is het daarna ook noodzaak om het juiste type e-liquid aan te schaffen voor jouw apparaat. Daar gaan we nu dus nog wat dieper op in.

Hoe kies ik het juiste eliquid voor mijn e-sigaret?

Heb je een beslissing kunnen maken in het type e-sigaret dat je gaat aanschaffen, dan is het voor een fijne dampervaring ook nog erg belangrijk om de juiste vloeistof te kiezen. Er zijn héél veel soorten en smaken e-liquids. Je kiest natuurlijk voor een smaak die je lekker vind, maar let er vooral ook goed op dat de vloeistof past bij het type coil in je e-sigaret. Er is namelijk een relatie tussen de weerstand van de coil en de optimale verhouding van PG/VG in jouw e-sigaret vloeistof.

Waarom is dit dan zo belangrijk? Wanneer je onverhoopt toch kiest voor een e-liquid met de verkeerde verhoudingen, dan kan het apparaat zomaar gaan lekken of de coil binnen enkele minuten verbranden! Lees dus snel verder.

Tip! Weet je trouwens nog niet zeker wat de weerstand van jouw coils is? Dit kan je meestal aflezen op zijkant van de coil, of eventueel in de meegeleverde gebruiksaanwijzing van je e-sigaret. Je kunt natuurlijk ook even contact opnemen met onze klantenservice.

E-liquid en PG/VG

E-liquid bestaat voornamelijk uit de stoffen Propyleen Glycol (PG) en Plantaardige Glycerine (VG). De verhouding tussen deze twee stoffen bepaald onder andere de stroperigheid en de throat hit van het e-liquid. Deze verhouding kan variëren tussen merken en onderlinge producten.

De juiste PG/VG verhouding

MTL

Beginnende dampers starten vaak een e-sigaret met een coil van rond de 1 Ohm of hoger. Dat lijkt namelijk het meeste op roken. De vuistregel geldt: alle coils met een weerstand van 0.8 Ohm of hoger zijn MTL werken het beste met dunnere e-liquids die minstens 50% PG bevatten. Van de andere stof (VG) mag dus maximaal 50% in het e-liquid aanwezig zijn.

Om het nóg wat concreter te maken: in onze webshop koop je voor 0.8+ Ohm coils het beste de e-liquids uit de categorieën Hoog PG en PGVG 50/50.

DL (Sub-ohm)

Gevorderde gebruikers kiezen vaak voor andere coils. Indien jouw coil lager dan 0.8 Ohm is, dan ben je zogenaamd aan het sub-ohmen. In dat geval geldt het omgekeerde: nu raden we je aan om juist wél de wat dikkere e-liquids te gebruiken met 50% PG of minder. E-liquids met veel PG worden namelijk al snel te dun voor dit soort apparaten, wat kans geeft op lekkages. Bovendien is de sub-ohm dampervaring voor veel mensen een stuk aangenamer wanneer men liquids gebruikt met 50% PG of minder.

Concreet gezegd koop je voor sub-ohm coils het beste liquids uit de categorieën 50/50, sub-ohm liquids en Hoog VG

Webshop tip

In onze webshop zie je naast elk e-liquid een stel gekleurde icoontjes die meer informatie geven over het type liquid en waar het voor geschikt is. Het blauwe icoontje staat voor PG/VG: links van de schuine streep zie je de hoeveelheid PG, rechts de hoeveelheid VG. Het oranje icoontje geeft aan welke inhalatiemethode daar bij past (MTL of DL)

E-liquid kopen?

Bekijk alle e-liquids bij NLDamp

Hoe kies ik het juiste nicotine-gehalte?

Elke e-liquid smaak is beschikbaar in verschillende nicotine sterktes. Je kiest de sterkte aan de hand van hoeveel sigaretten je wil vervangen per dag. Één pakje sigaretten staat ongeveer gelijk aan 12mg in e-liquid, 10 sigaretten aan 6mg, 5 sigaretten aan 3mg, enzovoorts. Let op: dit zijn slechts richtlijnen. Iedereen heeft een andere behoefte naar gelang zijn persoonlijke tabaksgebruik, dus experimenteer met verschillende nicotine-gehaltes om er zo achter te komen wat voor jou de meest aangename sterkte is.

Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel e-liquid je gemiddeld per dag zal verbruiken, Dit is namelijk zeer afhankelijk van meerdere factoren, o.a. hoe vaak je de e-sigaret gebruikt op een dag, het type e-sigaret in je bezit, en het type e-liquid dat je erin gebruikt. We kunnen wel een schatting maken; met een MTL apparaat zullen de meeste mensen nooit boven de 6ML per dag zitten. Wanneer je wel daarboven zit is het waarschijnlijk verstandig om te kijken naar het nicotinegehalte en deze eventueel een stapje te verhogen.

Voor sub-ohm e-sigaretten is het net even anders; Deze produceren namelijk meer damp en smaak, en verbruiken daardoor ook véél meer e-liquid. Sommige sub-ohm dampers verbruiken zelfs wel meer dan 2 flesjes e-liquid van 10ml per dag!

Dat kan zeker! Sterker nog, de e-sigaret is een ideaal middel om af te bouwen, aangezien je veel meer controle hebt over je inname van nicotine. Veel dampers zijn je dan ook al voorgegaan!

Vaak lukt het afbouwen echter niet in één keer. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine, en wanneer je net van tabak af komt, ben je waarschijnlijk ook nog verslaafd aan enkele andere stoffen in de sigaret. Wanneer je te snel afbouwt kan dat daarom leiden tot de welbekende ontwenningsverschijnselen. Afbouwen van nicotine (klik voor meer info) doe je daarom het beste op een rustig tempo. Probeer eerst een e-liquid sterkte te vinden die voor jou prettig is, en blijf daar zeker een aantal weken bij. Daarna kan je rustig eens een stapje lager gaan proberen.

Tip: Is een sprong van 6mg te groot? Door flesjes van dezelfde smaak met verschillende sterktes te mengen kan je ook alle tussenliggende waardes zelf creëren. Meng bijvoorbeeld 12mg en 6mg om een flesje met 9mg te krijgen.

Weet je nu welk e-liquid te kiezen? Dan is het tijd om je spullen te bestellen en te beginnen met dampen!

Stap 5: De eerste keer dampen

Over de eerste keer dampen met je nieuwe e-sigaret

Comment (1)

  • Angelique Crouwel Reply

    Ik had even een vraag over een pod met een -0.7 ohm, hoeveel vg mag hier dan in? ook 100%?
    Groetjes Angelique

    27 juni 2023 at 20:23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *