Je eerste e-liquid kiezen

Je hebt in het vorige artikel al wat gelezen over de verschillende manieren van dampen. Je weet inmiddels ook dat de weerstand in de coil bepaalt hoe je dampt; bij een weerstand van 1 Ohm of hoger damp je MTL (Mouth to lung). Is de weerstand lager dan 1 Ohm, dan trek je de damp direct naar de longen (DL).

Nu is het ook erg belangrijk om het juiste type e-liquid te gebruiken bij jouw apparaat. Daar gaan we nu dus nog wat dieper op in.

Tip! Weet je trouwens nog niet zeker hoeveel Ohm jouw e-sigaret heeft? Dit kan je meestal aflezen op zijkant van de coil, of eventueel in de meegeleverde gebruiksaanwijzing van je e-sigaret. Je kunt natuurlijk ook even contact opnemen met onze klantenservice.

Een coil is een vervangbaar element in de e-sigaret dat via opwarming zorgt voor het verdampen van e-liquid. De coil heeft een bepaalde weerstand, wat samenhangt met de manier van dampen, het wattage waar je op dampt, en het type e-liquid dat je gebruikt. Op de zijkant van een coil vind je vaak het aanbevolen wattage. Vaak zijn voor elk type tank/pod meerdere coils beschikbaar van verschillende weerstanden, zodat je zelf kan experimenteren en ontdekken wat het prettigst dampt.

Meer weten over coils? Klik hier voor meer informatie.

Hoe kies ik het beste eliquid voor mijn e-sigaret?

Heb je een beslissing kunnen maken in het type e-sigaret dat je gaat aanschaffen, dan is het voor een fijne dampervaring ook nog belangrijk om de juiste vloeistof te kiezen. Er zijn héél veel soorten en smaken e-liquids. Je kiest natuurlijk voor een smaak die je aanspreekt, maar let vooral ook naar de weerstand van de coil in je e-sigare. De e-liquid moet daar wel bij passen. Kies je namelijk onverhoopt toch voor een e-liquid met de verkeerde verhoudingen voor je coil, dan kan het apparaat gaan lekken of de coil snel verbranden. Maar hoe bepaal je dan wat de juiste e-liquid is voor jouw apparaat?

Je eerste e-liquid kiezen

De eerste e-sigaret die je als nieuwe damper koopt is vaak een vape-pen of een all-in-one. Dat zijn namelijk de eenvoudigste modellen. Veruit de meeste van dit soort e-sigaretten hebben coils van 1 Ohm of meer. Dit soort coils werken het beste met een e-liquid van 50% PG of meer. De vuistregel is: alle coils met een weerstand van 1 Ohm of hoger werken het beste op e-liquids met minstens 50% PG. Van de andere stof (VG) mag dus maximaal 50% in het e-liquid aanwezig zijn.

Om het nog wat concreter te maken: in onze webshop koop je voor 1+ Ohm coils het beste de e-liquids uit de categorieën Hoog PG en PGVG 50/50.

E-liquid en PG/VG

E-liquid bestaat voornamelijk uit de stoffen Propyleen Glycol (PG) en Plantaardige Glycerine (VG). De verhouding tussen deze twee stoffen bepaald onder andere de stroperigheid en de throat hit van het e-liquid. Deze verhouding kan variëren tussen merken en onderlinge producten.

Meer weten over e-liquid?

Webshop tip

In onze webshop zie je naast elk e-liquid een stel gekleurde icoontjes die meer informatie geven over het type liquid en waar het voor geschikt is. Het blauwe icoontje staat voor PG/VG: links van de schuine streep zie je de hoeveelheid PG, rechts de hoeveelheid VG. Het oranje icoontje geeft aan welke inhalatiemethode daar bij past (MTL of DL)

E-liquid kopen?

Bekijk alle e-liquids bij NLDamp

Sub-ohm e-liquid

Indien jouw coil lager dan 1 Ohm is, dan doe je aan het zogenoemde sub-ohmen. In dat geval geldt het omgekeerde: nu raden we je aan om juist wél de wat dikkere e-liquids te gebruiken met minder dan 50% PG. E-liquids met méér dan 50% PG worden al snel te dun voor dit soort apparaten, wat kans geeft op lekkages. Bovendien is de dampervaring voor veel mensen onaangenaam wanneer er gesub-ohmed wordt met veel PG.

Hoeveel e-liquid een gebruiker nodig heeft per dag is moeilijk om zomaar te zeggen. Dit is namelijk zeer afhankelijk van hoe vaak je de e-sigaret gebruikt op een dag, van het type e-sigaret en de liquid die je erin gebruikt. We kunnen wel een schatting maken; met een MTL apparaat zullen de meeste mensen nooit boven de 6ML per dag zitten. Wanneer je wel daarboven zit is het waarschijnlijk verstandig om te kijken naar het nicotinegehalte en deze eventueel een stapje te verhogen.

Voor sub-ohm e-sigaretten is het net even anders. Deze produceren veel meer damp en smaak, en verbruiken daardoor ook véél meer e-liquid. Sommige sub-ohm dampers verbruiken wel meer als 2 flesjes e-liquid van 10ml per dag!

Dat inderdaad de bedoeling van veel dampers. Vaak gaat dit niet in één keer. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine, en het te snel afbouwen kan leiden tot onprettige onwenningsverschijnselen. Doe dit dus vooral op je eigen tempo. je kunt afbouwen door het huidige nicotinegehalte steeds iets meer te mengen met dezelfde e-liquid met een lager nicotine gehalte.

In onze blogs gaan we hier nog wat dieper op in en hebben wij een grafiek geplaatst waarbij je overzichtelijk kan zien hoeveel mg nicotine gelijk staat aan hoeveel sigaretten. Dit helpt je aan de nicotinekick te komen zonder te veel liquid te hoeven verbruiken.

Weet je nu welk e-liquid te kiezen? Dan is het tijd om te beginnen met dampen!

Stap 5: De eerste keer dampen

Over de eerste keer dampen met je nieuwe e-sigaret

Wat vond je van dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *