Wat is een e-sigaret?

Welkom! Je bent aanbelandt op de eerste pagina van onze cursus over e-sigaretten. Indien je nog helemaal niets weet van elektronische sigaretten is dit de perfecte plek om te beginnen met lezen. Misschien heb je al eens wat gehoord over dampen, en zit je nu met de vraag: wat is een e-sigaret eigenlijk?

Geschiedenis van de e-sigaret

De moderne e-sigaret zoals je die nu in de winkel vindt is een uitvinding van de Chinese apotheker Hon Lik. Deze man vroeg in 2003 patent aan op een elektronische sigaret die vloeistoffen verdampt. Het grote voordeel van deze methode is dat je nicotine binnen kan krijgen zonder dat er een verbranding hoeft plaats te vinden (zoals wel het geval is bij de traditionele sigaret). Zo hoef je de zeer schadelijke bijproducten van verbranding, zoals bijvoorbeeld teer en koolmonoxide, niet meer in te ademen,.

Hoe werkt een e-sigaret?

E-sigaretten bestaan al tientallen jaren, maar vooral de afgelopen 10 jaar is er veel vernieuwd en verbeterd. De modernere e-sigaretten werken wel nog steeds volgens hetzelfde principe: een batterij levert stroom aan een verwarmingselement, ook wel coil genoemd. De coil bestaat uit een stukje geleidend draad wat omgeven is door een materiaal dat vloeistof bevat. Wanneer de coil opwarmt geeft deze op zijn beurt de hitte af aan de omringende vloeistof, waardoor die bij relatief lage temperaturen omgezet wordt in een damp.

Als gebruiker van een e-sigaret kan je deze damp inademen en weer uitblazen, met als doel om nicotine op te nemen in de longen. Op deze manier kun je in je nicotine-behoefte voorzien, zonder dat je daar daadwerkelijk échte sigaretten voor hoeft te roken.

Wat inhaleer ik dan precies?

Dat is een terechte vraag. We kunnen ons goed voorstellen dat je toch wat terughoudend bent met het inhaleren van onbekende stoffen. Daarom zullen we uitleggen wat e-liquid precies is.

logo-mobile-menu

De vloeistof die je verdampt in een e-sigaret noemen we ookwel e-liquid. Deze vloeistof bestaat uit enkele bestandsdelen: propylene glycol (PG), glycerol (VG), smaakstoffen, water en eventueel nicotine. De eerste twee stoffen, PG en VG, zullen je misschien nog niet bekend in de oren klinken. Toch is het zeer waarschijnlijk dat je al heel je leven met deze stoffen in aanraking komt. Ze zitten namelijk in allerlei huishoudelijke producten, verzorgingsproducten, en zelfs in voedingswaren. Het verwarmen van deze stoffen produceert een warme, rook-achtige damp, die men inhaleert en vervolgens uitblaast.

Meer over e-liquid -> Meer weten over e-liquid? In dit artikel over PG & VG bespreken we de verschillende stoffen in e-liquid. Ook hebben we een artikel waarin we je helpen het juiste e-liquid te kiezen

Voor de e-sigaret gelden dezelfde regels voor de leeftijd als tabak. Je moet dus 18 zijn voordat je een e-sigaret mag aanschaffen. Neem dus ook een ID-kaart mee wanneer je jonger bent dan 24 bij onze dampwinkel.

Niet altijd. Je bepaalt namelijk meestal zelf welke vloeistof je in je e-sigaret stopt. Je hebt hierbij de keuze of je een vloeistof mét of zonder nicotine toevoegd aan je e-sigaret. Echter, omdat de e-sigaret vaak gebruikt wordt ter vervanging of als hulpmiddel om te stoppen met roken van sigaretten, kiezen veel mensen voor een e-liquid met nicotine.

E-liquids worden verkocht met verschillende nicotine-gehaltes waaronder: 0, 3, 6, 12 en 18 milligram per mililiter. Hier kun je een beetje mee spelen om te ontdekken wat voor jou de juiste hoeveelheid nicotine is.

Meer weten over nicotine? Kijk op de pagina "Nicotine in de e-sigaret"

Je kan dampen zo duur maken als je zelf wil; afhankelijk van je wensen en behoeften is er in bijna elke prijscategorie wel een e-sigaret te vinden. De POD-systemen zijn samen met de cartridge systemen de goedkopere modellen. Een dergelijke starterset is tussen de 20 en 30 euro. Duurdere apparaten voor gevordere dampers beginnen vanaf ongeveer 50 euro.

Hoe kan ik het beste beginnen met dampen?

Als beginner komt er best veel nieuwe informatie op je af. We vertelden eerder al dat de e-sigaret bestaat uit drie belangrijke onderdelen: een batterij omgeven door elektronica, een coil (verwarmingselement), en een compartiment waar de vloeistof in zit (ookwel tank of clearomizer genoemd). Deze elementen zijn los aan te schaffen en te combineren, maar dan moet je wel over kennis van de producten beschikken.

Daarom is aan te bevelen om bij je eerste e-sigaret te kiezen voor een starterset waar alles in zit. Wij bieden in onze webshop verschillende vape pen startersets aan; hierin vind je een eenvoudig te bedienen batterij, maar ook alle andere onderdelen die je nodig hebt om de e-sigaret in werking te stellen. Het enige dat je er nog los bij moet kopen is een flesje e-liquid om je nieuwe damper mee te vullen, en in sommige gevallen een externe batterij.

Vape-pen kopen?

Bekijk de startersets bij NLDamp

Je weet inmiddels hoe de elektronische sigaret werkt en wat de belangrijkste onderdelen zijn. Nieuwsgierig welke soorten e-sigaretten er allemaal zijn, en wat de voor – en nadelen zijn van elk model? Ga dan snel verder naar de verschillende soorten e-sigaretten!

Stap 2: Verschillende soorten E-sigaretten

Bekijk de voor – en nadelen van elk model

Wat vond je van dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *