Wat is een e-sigaret?

wat-is-een-esigaret

Welkom in het eerste deel van onze stoomcursus voor beginnende dampers. Indien je nog helemaal niets weet van elektronische sigaretten is dit de perfecte plek om te beginnen met lezen. Op deze pagina beantwoorden we de vraag: “Wat is een e-sigaret eigenlijk?”


Geschiedenis van de e-sigaret

De moderne e-sigaret zoals je die vandaag de dag in de winkel kan vinden is gebaseerd op een uitvinding van de Chinese apotheker Hon Lik. In 2003 kreeg hij patent  op een elektronisch apparaat dat nicotine-houdende vloeistoffen verdampt.

Elektronische sigaretten bestaan dus al tientallen jaren, maar vooral in het afgelopen decennium is er veel vernieuwd. In de basis werken e-sigaretten echter nog steeds volgens hetzelfde principe.

Hoe werkt het?

Het apparaat bevat een batterij, die middels een knop stroom levert aan een verwarmingselement, ook wel coil genoemd. De coil is omgeven met een materiaal dat dampvloeistof bevat. Wanneer de coil opwarmt geeft deze op zijn beurt de hitte af aan de omringende vloeistof, waardoor die bij relatief lage temperaturen omgezet wordt in een damp. De gebruiker ademt deze vervolgens in, zodat de nicotine uit de vloeistof opgenomen kan worden.

Het grote voordeel van dit proces is dat er, in tegenstelling tot bij de traditionele sigaret, geen verbranding plaats vindt. Daardoor komen bepaalde schadelijke stoffen dan ook niet vrij (denk aan teer, koolmonoxide en andere kankerverwekkende stoffen die bij verbranding ontstaan). Dit wil overigens niet zeggen dat dampen volledig risicovrij is! Er lopen nog steeds onderzoeken naar de invloed van dampen op het lichaam.

Wat inhaleer ik dan precies?

Dat is een terechte vraag; je bent ook zeker niet de eerste die hem stelt. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je wil weten wat je precies gaat verdampen, voordat je er aan begint. Daarom zullen we kort uitleggen wat e-liquid precies is, en waar het uit bestaat.

logo-mobile-menu

E-liquid

De vloeistof die je verdampt met een e-sigaret noemen we e-liquid. Deze vloeistof bestaat voornamelijk uit twee stoffen: propylene glycol (PG) en glycerol (VG). Verder zijn er nog wat smaakstoffen en eventueel nicotine aanwezig. De genoemde stoffen PG en VG zullen je misschien nog niet bekend in de oren klinken. Toch is het zo dat de meeste mensen al heel hun leven continu met deze vloeistoffen in aanraking komen. Ze zitten namelijk in allerlei huishoudelijke producten: van verzorgingsproducten als shampoo en make-up, tot zelfs in voedingswaren.

Het verwarmen van deze stoffen produceert een warme, rook-achtige damp, die men inhaleert en vervolgens uitblaast.

Meer over e-liquid -> Meer weten over e-liquid? In dit artikel over PG & VG bespreken we de verschillende stoffen in e-liquid. Ook hebben we een artikel waarin we je helpen het juiste e-liquid te kiezen

Starten met dampen

Door jezelf goed te informeren kun je een weloverwogen beslissing maken, en daarnaast vergroot je zo de kans op een prettige dampervaring. Het is daarom verstandig om van tevoren goed uit te zoeken wat dampen is, en wat de mogelijkheden zijn. Daarom hebben we deze serie artikelen geschreven om je vast goed op weg te helpen!

Hier nog een aantal feitjes over dampen:

  • De stoffen in e-liquid zijn goedgekeurd voor het gebruik van consumenten.
  • Het is zowel mogelijk om met of zonder nicotine te dampen.

Hoe kan ik het beste beginnen met dampen?

We bespraken eerder al de werking van de e-sigaret. Deze bestaat uit drie belangrijke onderdelen: een batterij omgeven door elektronica, een coil , en een compartiment waar de vloeistof in gaat (ook wel tank, pod of clearomizer genoemd). Deze onderdelen zijn los aan te schaffen en te combineren, maar dan dien je wel al over de nodige kennis van de producten beschikken.

De starterset

Mensen die voor het eerst een e-sigaret gaan aanschaffen kiezen het beste voor een starterset. Daar zitten namelijk alle onderdelen al in, met uitzondering van de vloeistof. Deze dien je er dus los bij te bestellen!

Wij bieden in onze webshop verschillende vape pen startersets aan; hierin vind je een eenvoudig te bedienen batterij, maar ook alle andere onderdelen die je nodig hebt om de e-sigaret in werking te stellen. Het enige dat je er nog los bij moet kopen is een flesje e-liquid om je nieuwe damper mee te vullen.

Vape-pen kopen?

Bekijk de startersets bij NLDamp

Voor de e-sigaret gelden dezelfde regels voor de leeftijd als tabak. Je moet dus 18 zijn voordat je een e-sigaret mag aanschaffen. Neem dus ook een ID-kaart mee wanneer je jonger bent dan 24 bij onze dampwinkel.

Niet altijd. Je bepaalt namelijk meestal zelf welke vloeistof je in je e-sigaret stopt. Je hebt hierbij de keuze of je een vloeistof mét of zonder nicotine toevoegd aan je e-sigaret. Echter, omdat de e-sigaret vaak gebruikt wordt ter vervanging of als hulpmiddel om te stoppen met roken van sigaretten, kiezen veel mensen voor een e-liquid met nicotine.

E-liquids worden verkocht met verschillende nicotine-gehaltes waaronder: 0, 3, 6, 12 en 18 milligram per mililiter. Hier kun je een beetje mee spelen om te ontdekken wat voor jou de juiste hoeveelheid nicotine is.

Meer weten over nicotine? Kijk op de pagina "Nicotine in de e-sigaret"

Je kan dampen zo duur maken als je zelf wil; afhankelijk van je wensen en behoeften is er in bijna elke prijscategorie wel een e-sigaret te vinden. De POD-systemen zijn samen met de cartridge systemen de goedkopere modellen. Een dergelijke starterset is tussen de 20 en 30 euro. Duurdere apparaten voor gevordere dampers beginnen vanaf ongeveer 50 euro.

Je weet inmiddels hoe de elektronische sigaret werkt en wat de belangrijkste onderdelen zijn. Nieuwsgierig welke soorten e-sigaretten er allemaal zijn, en wat de voor – en nadelen zijn van elk model? Ga dan snel verder naar de verschillende soorten e-sigaretten!

Stap 2: Verschillende soorten E-sigaretten

Bekijk de voor – en nadelen van elk model

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *