Wat zit er in e-liquid? (Uitleg PG/VG)

Dampen is in weze het verhitten van een vloeistof via een batterij, waarvan de damp vervolgens ingeademd wordt. De vloeistof die in de elektrische sigaret verdampt wordt noemt men ook wel e-liquid, ejuice of vape juice.

Heb je nog niet eerder gelezen over e-liquid, of sta je zelfs op het punt om te beginnen met dampen? Dan ben je vast erg benieuwd wat er eigenlijk in e-liquid zit. Lees snel verder om te ontdekken waar de vloeistof uit bestaat!


Wat zit er in e-liquid?

Bestanddelen

E-liquid is een combinatie van de volgende stoffen:

– Base (PG en VG)
– Smaakstoffen
Nicotine

De smaakstoffen bepalen natuurlijk hoe de damp smaakt, en de nicotine zorgt er voor dat de trek naar tabak weg gaat (er zijn trouwens ook e-liquids zonder nicotine te koop). Maar het belangrijkste bestanddeel is de base, en dat is (bijna) altijd een combinatie van twee doorzichtige stoffen: PG en VG.

De verhouding waarin deze twee stoffen aanwezig zijn in je base bepalen in grote mate de eigenschappen van het e-liquid; zo kan deze dunner of stroperiger zijn afhankelijk van hoeveel PG aanwezig is, of bijvoorbeeld meer damp produceren omdat er meer VG in zit. Om te ontdekken waarom PG en VG zo belangrijk zijn, gaan we iets uitgebreider in op deze twee stoffen.

Wat zijn PG en VG?

PG en VG worden aangeduid als basisvloeistof voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. De voorkeur voor één van de beide stoffen, verschilt erg per gebruiker. Over het algemeen wordt er in iedere vloeistof gekozen voor een combinatie van beide vloeistoffen. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze vloeistoffen doen zodat u een betere keuze kunt maken voor de juiste vloeistof voor uw e-sigaret. In dit artikel leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

Wat is PG? 

Een e-liquid met een hoog percentage aan PG (Propylene Glycol) is de meest voorkomende en meest populaire vorm van e-liquid. Dit komt doordat deze ‘minder stroperig’ is en daardoor goed te gebruiken met veel eenvoudige startersets zoals een POD systeem of een andere MTL (Mouth to Lung) verdamper. PG is een veelgebruikte vloeistof in veel voedingsproducten zoals melkproducten, gebak, make-up, tandpasta, shampoo en dierenvoeding. E-liquids met veel PG worden over het algemeen als plezierig wordt ervaren door personen die op zoek zijn naar een ’tabak sigaret’ ervaring.

Soms komt het ook voor dat mensen overgevoelig zijn voor PG. Dit kan leiden tot een allergische reactie in de vorm van bijvoorbeeld een overgevoelige keel of een uitslag op de huid. In dir geval is het advies om te kiezen voor een e-liquid met een hoog VG gehalte of een 100% VG gehalte.

Belangrijkste eigenschappen PG:

Wat is VG?

VG (Vegetal Glycerin) is ‘dikker’ van structuur ten opzichte van PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren dan bij e-liquid met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG meer ‘damp’ en is daardoor beter geschikt voor creëren van ‘grote wolken’. Een hoger VG gehalte dient te worden gebruikt met een zogenaamde Sub Ohm e-sigaret. Dit zijn e-sigaretten die werken met een coil met een weerstand lager dan 1 ohm. Dit komt doordat de vloeistof VG meer stroperig is dan PG. Hierdoor kan een coil met een hogere weerstand de e-liquid niet verdampen.

Vaak komt het voor dat mensen een zogenaamd ‘dry burn’ effect ervaren. Over het algemeen komt dit doordat er gebruik wordt gemaakt van een coil die niet past bij de e-liquid. Hierbij is dus de weerstand van de coil te hoog voor het gebruik van de gekozen e-liquid.
Ook is het mogelijk om 100% VG te dampen. Dit is aan te raden voor personen met een overgevoeligheid voor PG.

Belangrijkste eigenschappen VG:

  • Stroperig
  • Beter geschikt voor Sub Ohm/coils met een weerstand lager dan 1 ohm
  • Zachter gevoel in de keel
  • Zoetere smaak

PG/VG E-liquid kopen

Op zoek naar een e-liquid met PG en/of VG, dan moet je letten op de volgende zaken:

  • Maak je gebruik van een coil met een weerstand hoger dan 1 ohm? Dan kun je het beste kiezen voor een PG/VG e-liquid van ten minste 50% PG. Ga dus op zoek naar een e-liquid van 50/50 of hoger. Deze e-liquid werken beter met een ‘mouth to lung systeem’.
  • Maak je gebruik van een coil met een weerstand lager dan 1 ohm? Kies dan voor een e-liquid met ten minste 50% VG. Dit maakt de verdamping soepeler. Dit soort systemen worden ook wel sub ohm of direct lung e-sigaretten genoemd.

De juiste keuze voor een PGVG gehalte in combinatie met de juiste coils, vergroot de levensduur van je coil en zorgt voor een volledigere verdamping.

Veelgebruikte combinaties

  • 70% PG en 30% VG – Veel gebruikt in combinatie met POD systemen en MTL e-sigaretten
  • 50% PG en 50% VG – Veel gebruikt in zowel POD systemen, MTL e-sigaretten als Sub Ohm modellen tot een minimale weerstand van 0,5 Ohm
  • 30% PG en 70% VG – Gebruikt in Sub Ohm modellen en geavanceerde Box-Mods. Dit type e-liquid wordt ook wel “Sub Ohm e-liquid” genoemd.
  • 100% VG – Voor personen met overgevoeligheid voor PG

Disclaimer
Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestandsdelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Comments (35)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *