Menu
NL Damp NL Damp

Wat zit er in e-liquid? (Uitleg PG/VG)

Dampen is in weze het verhitten van een vloeistof via een batterij, waarvan de damp vervolgens ingeademd wordt. De vloeistof die in de elektrische sigaret verdampt wordt noemt men ook wel e-liquid, ejuice of vape juice. E-liquid is een combinatie van verschillende stoffen:

 • Smaakstoffen
 • Nicotine
 • Base (PG en VG)

De smaakstoffen bepalen natuurlijk hoe de damp smaakt, en de nicotine zorgt er voor dat u een bepaalde voldoening krijgt. Base bestaat volledig uit twee doorzichtige stoffen: PG en VG. De verhouding waarin deze twee stoffen aanwezig zijn in je base bepalen in grote mate de eigenschappen van de eliquid; zo kan deze bijvoorbeeld dunner of stroperiger zijn afhankelijk van hoeveel PG aanwezig is. Om te ontdekken wat e-liquid nou precies is, gaan we wat uitgebreider in op deze twee stoffen:

Wat is PG/VG?

PG en VG worden aangeduid als basisvloeistof voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. De voorkeur voor één van de beide stoffen, verschilt erg per gebruiker. Over het algemeen wordt er in iedere vloeistof gekozen voor een combinatie van beide vloeistoffen. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze vloeistoffen doen zodat u een betere keuze kunt maken voor de juiste vloeistof voor uw e-sigaret. In dit artikel leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

Wat is PG? 

Een e-liquid met een hoog percentage aan PG (Propylene Glycol) is de meest voorkomende en meest populaire vorm van e-liquid. Dit komt doordat deze ‘minder stroperig’ is en daardoor goed te gebruiken met veel eenvoudige startersets zoals een POD systeem of een andere MTL (Mouth to Lung) verdamper. PG is een veelgebruikte vloeistof in veel voedingsproducten zoals melkproducten, gebak, make-up, tandpasta, shampoo en dierenvoeding.

Wij adviseren een e-liquid met een hoog PG altijd te gebruiken in combinatie met een coil hoger van 1 ohm. Dit voorkomt namelijk spetteren en is beter voor de levensduur van je coil. PG heeft een scherper gevoel in de keel. Wat over het algemeen als plezierig wordt ervaren door personen die op zoek zijn naar een ‘tabak sigaret’ ervaring.

Vaak komt het voor dat een e-sigaret kan gaan spetteren. Dit komt vaak doordat er gebruik wordt gemaakt van een coil met een te lage weerstand in combinatie met een hoge PG e-liquid. Soms komt het ook voor dat mensen overgevoelig zijn voor PG. Dit kan leiden tot een allergische reactie in de vorm van bijvoorbeeld een overgevoelige keel of een uitslag op de huid. Indien dit het geval is adviseren wij om te kiezen voor een e-liquid met een hoog VG gehalte of een 100% VG gehalte.

Belangrijkste eigenschappen PG:

 • Minder stroperig
 • Geschikt voor MTL modellen/coils met een weerstand hoger dan 1 ohm
 • Scherper gevoel in de keel, vergelijkbaar met roken van tabak

Wat is VG?

VG (Vegetal Glycerin) is ‘dikker’ van structuur ten opzichte van PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren dan bij e-liquid met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG meer ‘damp’ en is daardoor beter geschikt voor creëren van ‘grote wolken’. Een hoger VG gehalte dient te worden gebruikt met een zogenaamde Sub Ohm e-sigaret. Dit zijn e-sigaretten die werken met een coil met een weerstand lager dan 1 ohm. Dit komt doordat de vloeistof VG meer stroperig is dan PG. Hierdoor kan een coil met een hogere weerstand de e-liquid niet verdampen.

Vaak komt het voor dat mensen een zogenaamd ‘dry burn’ effect ervaren. Over het algemeen komt dit doordat er gebruik wordt gemaakt van een coil die niet past bij de e-liquid. Hierbij is dus de weerstand van de coil te hoog voor het gebruik van de gekozen e-liquid.
Ook is het mogelijk om 100% VG te dampen. Dit is aan te raden voor personen met een overgevoeligheid voor PG.

Belangrijkste eigenschappen VG:

 • Stroperig
 • Beter geschikt voor Sub Ohm/coils met een weerstand lager dan 1 ohm
 • Zachter gevoel in de keel
 • Zoetere smaak

Over het algemeen staat er altijd een aangegeven houdbaarheidsdatum op e-liquid, het advies is dan ook om deze aan te houden. Het wil echter niet zeggen dat de e-liquid na die periode over datum is en de vuilnisbak in gaat. Je kunt nog steeds gebruik maken van de e-liquid maar het zal niet meer volgens de eisen zijn van het flesje. Je kunt merken dat de smaak ook achteruit kan gaan.

PG/VG e-liquid kopen

Op zoek naar een e-liquid met PG en VG, dan moet je letten op de volgende zaken:

 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand hoger dan 1 ohm? Dan kun je het beste kiezen voor een PG/VG e-liquid van ten minste 50% PG. Ga dus op zoek naar een e-liquid van 50/50 of hoger. Deze e-liquid werken beter met een ‘mouth to lung systeem’.
 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand lager dan 1 ohm? Kies dan voor een e-liquid met ten minste 50% VG. Dit maakt de verdamping soepeler. Dit soort systemen worden ook wel sub ohm of direct lung e-sigaretten genoemd.

De juiste keuze voor een PGVG gehalte in combinatie met de juiste coils, vergroot de levensduur van je coil en zorgt voor een volledigere verdamping.

Veelgebruikte combinaties PG/VG

 • 70% PG en 30% VG – Veel gebruikt in combinatie met POD systemen en MTL e-sigaretten
 • 50% PG en 50% VG – Veel gebruikt in zowel POD systemen, MTL e-sigaretten als Sub Ohm modellen tot een minimale weerstand van 0,5 Ohm
 • 30% PG en 70% VG – Gebruikt in Sub Ohm modellen en geavanceerde (Box) Mods. Dit type e-liquid wordt ook wel “Sub Ohm e-liquid” genoemd.
 • 100% VG – Voor personen met overgevoeligheid voor PG

Disclaimer
Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestandsdelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *