De eerste keer dampen

Je bent alweer aanbelandt op het laatste deel van onze stoomcursus. Als het goed is weet je inmiddels welke soorten e-sigaretten er allemaal zijn (inclusief voor – en nadelen), op welke manieren je kan dampen, en welk e-liquid je moet kiezen.

Wanneer je op basis van alle informatie een beslissing kon maken en de producten eenmaal in huis hebt, komt dan nu eindelijk het leukste gedeelte, namelijk het uitpakken van de producten en de eerste keer dampen! Ook hier zullen we je bij begeleiden.

Benieuwd hoe jouw nieuwe e-sigaret in werking gesteld wordt? Volg onze vijf stappen:

Stap 1: De handleiding lezen

Als het goed is heb je zojuist je eerste e-sigaret van de NLDamp webshop ontvangen. Wat nu? Bij het openen van het pakketje waar de e-sigaret inzit vindt je als het goed is ook een handleiding. Het spreekt eigenlijk voor zichzelf, maar lees deze goed door. Dit is namelijk belangrijk om de eerste dampervaring zo prettig mogelijk te maken.

Natuurlijk houdt niet iedereen van lezen. Gelukkig zijn er ook genoeg filmpjes te vinden op het internet. Probeer bijvoorbeeld uw model eens in te typen op Youtube. Van vele modellen zijn namelijk handige filmpjes met instructies te vinden.

Stap 2: De batterij opladen

Je nieuwe e-sigaret werkt op een batterij, welke meestal deels opgeladen is wanneer het product uit de verpakking komt. Voor het eerste gebruik raden we aan om de batterij nog minimaal 4 uur op te laten opladen. Hoe dat werkt is bij elk model verschillen, en mede afhankelijk van het type batterij waar de e-sigaret mee werkt. Een interne batterij wordt opgeladen via een meegeleverde kabel die meestal via USB aangesloten wordt. Externe batterijen (zoals vaak gezien in BoxMODs) kunnen ook in een externe oplader worden geplaatst.

Hoe weet je dat de batterij leeg begint te raken? De e-sigaret geeft minder damp af, of het lampje op de elektrische sigaret begint met knipperen. Als je merkt dat de batterij vaak op gaat, is het verstandig om een powerbank te bestellen. Zo kan je de e-sigaret altijd en overal  opladen, zelfs wanneer je onderweg bent.

De levensduur van een batterij verschilt heel erg per e-sigaret. De meeste batterijen gaan ongeveer tussen de 6 en 18 maanden mee, dit ligt natuurlijk ook aan het gebruik. In het algemeen geldt: hoe intensiever de e-sigaret gebruikt wordt, hoe sneller de batterij slijt.

Stap 3: Het vullen van de e-sigaret

Vóór het gebruik van de eerste e-sigaret moet deze gevuld worden met een bijpassend e-liquid. Hoe dit precies werkt, is voor elk model verschillend. Misschien heb je bij stap 1 al wat instructies in de gebruiksaanwijzing of op youtube gevonden? Indien de e-sigaret een tank of pod bevat die niet voorgevuld is, dan zal dit onderdeel meestal aan de boven – of onderkant opengemaakt kunnen worden. Dan moet er een ruimte zichtbaar zijn waar de tank met het e-liquid mee opgevuld kan worden.

Primen

Bij sommige e-sigaretten is het de bedoeling dat de coil “geprimed” wordt door handmatig enkele druppels e-liquid in de coil te laten vallen. Als dit het geval is, wordt dat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Let wel op: er hoeven maar een paar druppels in. Het primen zorgt ervoor dat het materiaal in de coil helemaal volzuigt met vloeistof, wat voorkomt dat de coil te snel verbrandt.

Soms staat ergens aan zijkant van de tank of pod een streepje of het woord "Max", wat aangeeft tot hoe ver de tank of pod maximaal gevuld mag worden. Staat dit niet aangegeven? Houdt dan als vuistregel altijd aan dat er nooit meer dan 80% van de inhoud van de pod of tank gevuld mag zijn.

Na het vullen

Als de damper of e-sigaret eenmaal gevuld is, dan moet je deze altijd nog enkele minuten laten staan. Zo kan de e-sigaret vloeistof namelijk goed in de coil trekken, wat soms te zien is aan belletjes die omhoog komen in de e-liquid. Vergeet je dit te doen, dan is er een kans dat de coil nog gedeeltelijk droog is wanneer deze aangezet wordt. Dit geeft een verbrande smaak, en het is niet goed voor uw e-sigaret. Bovendien is er kans dat de coil daarna meteen niet meer goed functioneert en vervangen moet worden. Dus kortom; wees geduldig!

Een extra tip: Zorg er  voor dat de coil nooit droog komt te staan. Dit gebeurt wanneer de e-sigaret volledig leeg raakt. Vul hem dus op tijd bij! Zo voorkom je dry-hits en verleng je de levensduur van je e-sigaret onderdelen.

Stap 4: Aanzetten en vuren

Is de e-sigaret eenmaal op de juiste manier gevuld en geprimed, dan is het tijd om deze voor de eerste keer te activeren. Bij de meeste modellen  moet er 3 tot 5 keer snel achter elkaar op de grote vuurknop worden gedrukt. Dan zal er meestal ergens een lampje aan gaan, wat betekent dat de e-sigaret aan staat. Het uit zetten werkt op een zelfde manier. Dit systeem is bedoeld om te voorkomen dat de e-sigaret wordt ingeschakeld door kinderen, of wanneer deze in de broekzak zit.

Wil je een hijs nemen, druk dan op de grote vuurknop nogmaals in en zuig de damp naar binnen via het mondstuk aan de bovenkant. Als je klaar bent met het nemen van de hijs, laat je de knop weer los.

Dampen vs. roken

Het hijsen werkt misschien iets anders dan je gewend bent van een normale sigaret. Bij een e-sigaret is het van belang om rustig te inhaleren. Te snel inhaleren heeft namelijk vaak een hoestbui als gevolg.

Indien je te zacht of te kort hijst kan er juist weer te weinig damp uit komen. Experimenteer daarom wat met het hijsen, dan vind je vanzelf een aangename hoeveelheid damp om in te ademen. Het is prima om een beetje weerstand te krijgen van de e-sigaret bij het hijsen. Als het goed is merk je ook of de coil die momenteel in de e-sigaret zit, goed past bij je wensen.

Stap 5: Levensduur, schoonmaak en onderhoud van de e-sigaret

Levensduur

Hoe lang een onderdeel van de e-sigaret mee zal gaan is sterk afhankelijk van allerlei factoren. Daarbij kan je denken aan materiaalkeuze van de producent, het gebruik, type e-liquid dat gedampt wordt, enzovoorts. Wel zijn er een aantal vuistregels aan te geven:

  • De coil van een elektrische sigaret gaat bij de meeste dampers tussen de 1 tot 3 weken mee.
  • Een batterij gaat 6 tot 18 maanden mee, afhankelijk van het dampgedrag van de gebruiker.
  • De tank (clearomizer) hoeft niet vaak vervangen te worden, tenzij deze valschade oploopt of een smaak erin blijft hangen. Ook kan het zijn dat de luchttoevoer na langdurig gebruik kan gaan roesten.
  • De driptip hoeft in principe nooit vervangen te worden, tenzij deze niet fijn meer dampt.

Een e-sigaret kan tot ongeveer +-40 graden Celsius aan met niet te lang gebruik ervan. Hou er rekening mee in de zomer of in een warm land dat je voor de zekerheid de e-sigaret op een donkere plek houdt, dit is goed voor de e-sigaret maar ook voor de e-liquid. Vermeid langdurig gebruik van de e-sigaret bij extreme temperaturen.

Schoonmaken van de e-sigaret

Door je e-sigaret goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken, kan je de levensduur van het apparaat verlengen. Hier volgen enkele tips:

  • Schroefdraad van de e-sigaret schoonmaken, dit zit tussen uw batterij en tank (clearomizer). Als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan het contact met de batterij verstoord worden.
  • De driptip van de e-sigaret schoonmaken. Hier komt meestal het vuil te zitten, door bijvoorbeeld door contact met de mond of door de binnenkant van een broekzak. U kunt deze schoonmaken door af te spoelen met lauwwarm water.
  • De coil van de e-sigaret schoonmaken. Als de coil en verbrande smaak geeft kunt u deze enkele minuten koken in een pannetje. De coil heeft ongeveer 4 dagen nodig om te drogen, dit kan op een stukje keukenpapier. Mocht dit niet werken, dan zal de coil toch vervangen moeten worden.
  • Reinig de e-sigaret wekelijks. Dit kunt u doen door alles, behalve de batterij onder lauw / warm water te houden. Droog daarna alles goed af en laat het drogen op keukenrol. Let op dit geldt niet voor de POD systemen.

Om af te sluiten: Iedere damper is verschillend en het is vooral belangrijk om uzelf tijd te geven om om te leren gaan met uw e-sigaret. Zo kan het zijn dat sommige informatie op deze pagina niet helemaal aansluit bij uw apparaat. Heeft u vragen of twijfels over uw e-sigaret? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden al uw vragen snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *