De twee manieren van dampen (Direct-Lung en Mouth-to-Lung)

Op de vorige pagina bespraken we al de verschillende soorten e-sigaretten. Nu gaan we kijken naar de manier waarop je met deze apparaten dampt. Het is namelijk zo dat er twee manieren zijn om te dampen: Mouth To Lung (MTL) en Direct Lung (DL). De weerstand van het verdampelement in je e-smoker bepaalt op welke manier je de damp inademt. Verwarrend? Wees gerust, we gaan het allemaal uitleggen.

Wat betekent MTL en DL?

Heb je wel eens een echte sigaret gerookt, dan ben je al bekend met de eerste techniek: MTL betekent namelijk dat je de damp eerst in de mond aanzuigt en deze vervolgens pas inhaleert naar de longen. Bij de tweede techniek, Direct Lung, trek je de damp direct naar de longen, dus zonder deze eerst in de mond vast te houden. Indien je wel eens een waterpijp hebt geprobeerd ben je met DL ook al bekend.

Wat is nu de beste techniek voor mij?

Op welke manier je inhaleert hangt volledig af van het type e-sigaret en/of de onderdelen die je gebruikt. We noemden eerder al de coil, het verwarmingselement in je e-sigaret die de vloeistof verdampt. De weerstand in dit element bepaalt de manier waarop je de damp inhaleert.

De beste inhalatie techniek voor iemand die net pas gestopt is met roken is MTL. Dit lijkt namelijk het meeste op de handeling van het roken van een sigaret, waardoor je de echte sigaret minder zal missen. Veel mensen bevalt het MTL dampen zelfs zo goed, dat ze hier altijd bij blijven.

De overstap naar Sub-Ohm

Mocht je echter toch na verloop van tijd merken dat er te weinig damp of smaak uit het apparaat komt, dan kan je er voor kiezen om te upgraden naar een DL-apparaat (het zogenoemde “Sub-ohmen”). Dit is een vorm van dampen die wat meer voor mensen met ervaring is. Je gaat nu namelijk ook zelf het wattage van je e-sigaret instellen.

Belangrijk: Bij het uitkiezen van een e-sigaret dien je er rekening mee te houden dat deze geschikt is voor het soort dampen dat je wil doen (MTL of DL). Let ook op dat de e-liquid of vloeistof je gebruikt, moet passen bij het type apparaat. In het volgende artikel leggen we uit hoe je de juiste vape en e-liquids kiest. We gaan nu eerst iets uitgebreider in op de twee technieken:

MTL e-sigaret kopen?

Bekijk MTL bij NLDamp

MTL (Mouth to Lung)

Bij de inhalatie techniek ‘Mouth To Lung’ komt de damp eerst in je mond terecht voordat je deze (verder) inademt en deze naar de longen laat gaan. Dit kun je vergelijken met de manier waarop je een sigaret rookt; eerst neem je een trekje voor je rook inhaleert. Doordat de ‘Mouth to Lung’ techniek het meeste lijkt op het inhaleren van een normale tabakssigaret, is deze veelal populair voor mensen die voor het eerst overstappen naar de e-sigaret.

Deze methode is het meest geschikt voor beginners. Doorgaans vind je deze dan ook in de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke e-sigaret modellen zoals de vape-pen en de all-in-one. MTL is de vorm van dampen die wij aanraden aan beginners, voornamelijk vanwege de gebruiksvriendelijkheid van zulke apparaten maar ook vanwege de rookervaring die vergelijkbaar is met die van een echte sigaret.

De MTL techniek gebruik je bij coils met een weerstand van 1 Ohm of hoger. Het advies is om hierbij een e-liquid te gebruiken met minstens 50% PG. Meer informatie over PG en VG verhoudingen lees je in het artikel: ‘Wat is PG/VG’

MTL is een afkorting voor “Mouth to Lung”. Hierbij wordt de damp van de e-sigaret eerst in de mond ingeademd, waarna deze over de longen kan worden geïnhaleerd. Deze manier van dampen is vergelijkbaar met het roken van een tabaksigaret. MTL wordt gecombineerd met een coil weerstand van 1 ohm of hoger en een e-liquid met minimaal 50% PG.

DL e-sigaret kopen?

Bekijk DL bij NLDamp

DL (Direct Lung)

De Direct-Lung inhalatiemethode gebruikt men bij coils met een weerstand onder de 1 Ohm. We noemen dit ookwel subohmen. Subohmen is een techniek voor de meer gevorderde dampers, die al wat ervaring hebben in het gebruiken van e-sigaretten.

Wanneer je de techniek Direct Lung toepast, adem je direct de damp in waardoor deze gelijk in je longen terecht komt. Deze techniek kun je vergelijken met het gebruik van een waterpijp; wanneer je hiervan de dampen inademt doe je dit meestal ook met deze inhalatie techniek.

Direct Lung dampen wordt veel gebruikt met vloeistoffen met een hoger VG (aanbevolen 70%VG of hoger). Deze vloeistoffen zijn zoeter van smaak, voller van smaak en zijn geschikt voor de productie van grotere dampwolken. Meer informatie over PG en VG lees je in het artikel: ‘Wat is PG/VG’

DL is een afkorting voor “Direct Lung”. Hierbij wordt de damp van de e-sigaret direct over de longen geïnhaleerd. Deze manier van dampen is vergelijkbaar met het roken van een waterpijp. DL wordt gecombineerd met een coil weerstand van lager dan 1 ohm en een e-liquid met minimaal 50% VG.

Airflow instellen

Het is mogelijk om de inhalatie techniek te beïnvloeden door de aanpassing van de airflow. Zo kan een verminderde airflow de gebruiker helpen om te dampen via de MTL techniek. Dit doe je door de airflow ring op de clearomizer zo in te stellen dat deze een minimale luchttoevoer heeft vanaf de onderzijde.

Andersom is het dus ook mogelijk een DL effect te realiseren door de airflow ring volledig open te draaien.

Echter zijn niet alle clearomizers geschikt voor het aanpassen van de airflow. Alleen de geavanceerde clearomizers van hoge kwaliteit bieden verschillende inhalatie technieken.

Weet je nu alles over het inhaleren? Dan is het tijd om een e-liquid te kiezen!

Stap 4: Je eerste e-liquid kiezen

Over het kopen van je eerste e-liquid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *