Inhalatie technieken – Direct Lung en Mouth To Lung

Op de vorige pagina bespraken we de verschillende soorten e-sigaretten. Nu gaan we kijken naar de manier waarop je met deze apparaten dampt. Er zijn namelijk 2 verschillende manieren waarop de damp geinhaleerd kan worden:. Mouth To Lung (MTL) en Direct Lung (DL).

Wat zijn inhalatie technieken?

Heb je wel eens een analoge sigaret gerookt, dan ben je al bekend met de eerste techniek. MTL betekent namelijk dat je de rook of damp eerst in de mond neemt en deze vervolgens inhaleert. Bij de tweede techniek, Direct Lung, trek je de damp direct naar de longen, dus zonder deze eerst in de mond vast te houden. Indien je wel eens een waterpijp hebt gerookt ben je hier ook al mee bekend.

Een coil is een vervangbaar element in de e-sigaret dat via opwarming zorgt voor het verdampen van e-liquid. De coil heeft een bepaalde weerstand, wat samenhangt met de manier van dampen, het wattage waar je op dampt, en het type e-liquid dat je gebruikt. Op de zijkant van een coil vind je vaak het aanbevolen wattage. Vaak zijn voor elk type tank/pod meerdere coils beschikbaar van verschillende weerstanden, zodat je zelf kan experimenteren en ontdekken wat het prettigst dampt.

Meer weten over coils? Klik hier voor meer informatie.

Wat is nu de beste techniek voor mij?

Op welke manier je inhaleert hangt volledig af van de e-sigaret onderdelen die je gebruikt. We noemden eerder al de coil, het verwarmingselement in je e-sigaret die de vloeistof verdampt. De weerstand in dit element bepaalt hoe je de damp inhaleert.

De beste inhalatie techniek voor jou is afhankelijk van wat je eigen voorkeur heeft. Echter dien je hier wel rekening mee te houden wanneer je een e-sigaret uitkiest, evenals welke e-liquid of vloeistof je gebruikt. We gaan daarom nu iets uitgebreider in op de twee technieken:

MTL (Mouth to Lung)

Bij de inhalatie techniek ‘Mouth To Lung’ komt de damp eerst in je mond terecht voordat je deze (verder) inademt en deze naar de longen laat gaan. Dit kun je vergelijken met de manier waarop je een sigaret rookt; eerst neem je een trekje voor je rook inhaleert. Doordat de ‘Mouth to Lung’ techniek het meeste lijkt op het inhaleren van een normale tabakssigaret, is deze veelal populair voor mensen die voor het eerst overstappen naar de e-sigaret.

Deze methode is het meest geschikt voor beginners. Doorgaans vind je deze dan ook in de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke e-sigaret modellen zoals de vape-pen en de all-in-one. MTL is de vorm van dampen die wij aanraden aan beginners, voornamelijk vanwege de gebruiksvriendelijkheid van zulke apparaten maar ook vanwege de rookervaring die vergelijkbaar is met die van een echte sigaret.

De MTL techniek gebruik je bij coils met een weerstand van 1 Ohm of hoger. Het advies is om hierbij een e-liquid te gebruiken met minstens 50% PG. Meer informatie over PG en VG verhoudingen lees je in het artikel: ‘Wat is PG/VG’

MTL is een afkorting voor “Mouth to Lung”. Hierbij wordt de damp van de e-sigaret eerst in de mond ingeademd, waarna deze over de longen kan worden geïnhaleerd. Deze manier van dampen is vergelijkbaar met het roken van een tabaksigaret. MTL wordt gecombineerd met een coil weerstand van 1 ohm of hoger en een e-liquid met minimaal 50% PG.

MTL e-sigaret kopen?

Bekijk MTL bij NLDamp

DL (Direct Lung)

De Direct-Lung inhalatiemethode gebruikt men bij coils met een weerstand onder de 1 Ohm. We noemen dit ookwel subohmen. Subohmen is een techniek voor de meer gevorderde dampers, die al wat ervaring hebben in het gebruiken van e-sigaretten.

Wanneer je de techniek Direct Lung toepast, adem je direct de damp in waardoor deze gelijk in je longen terecht komt. Deze techniek kun je vergelijken met het gebruik van een waterpijp; wanneer je hiervan de dampen inademt doe je dit meestal ook met deze inhalatie techniek.

Direct Lung dampen wordt veel gebruikt met vloeistoffen met een hoger VG (aanbevolen 70%VG of hoger). Deze vloeistoffen zijn zoeter van smaak, voller van smaak en zijn geschikt voor de productie van grotere dampwolken. Meer informatie over PG en VG lees je in het artikel: ‘Wat is PG/VG’

DL is een afkorting voor “Direct Lung”. Hierbij wordt de damp van de e-sigaret direct over de longen geïnhaleerd. Deze manier van dampen is vergelijkbaar met het roken van een waterpijp. DL wordt gecombineerd met een coil weerstand van lager dan 1 ohm en een e-liquid met minimaal 50% VG.

DL e-sigaret kopen?

Bekijk DL bij NLDamp

Airflow instellen

Het is mogelijk om de inhalatie techniek te beïnvloeden door de aanpassing van de airflow. Zo kan een verminderde airflow de gebruiker helpen om te dampen via de MTL techniek. Dit doe je door de airflow ring op de clearomizer zo in te stellen dat deze een minimale luchttoevoer heeft vanaf de onderzijde.

Andersom is het dus ook mogelijk een DL effect te realiseren door de airflow ring volledig open te draaien.

Echter zijn niet alle clearomizers geschikt voor het aanpassen van de airflow. Alleen de geavanceerde clearomizers van hoge kwaliteit bieden verschillende inhalatie technieken.

Weet je nu alles over het inhaleren? Dan is het tijd om een e-liquid te kiezen!

Stap 4: Je eerste e-liquid kiezen

Over het kopen van je eerste e-liquid

Wat vond je van dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *