Wat is een coil? En hoe kies ik de juiste weerstand?

Een coil is een vervangbaar onderdeel van een e sigaret waar stroom omgezet wordt in warmte. Hierdoor kan de e-liquid in je e sigaret verdampen. De coil bestaat uit verschillende onderdelen.
in principe is de basis van een coil hetzelfde. Een gewonden metaaldraad waar de warmte vandaan komt in de vorm van een spoeltje. Deze draad kan bestaan uit staal, nikkel, titanium of kanthal en leveren dus allemaal een ander soort beleving. Waar de stalen versie een wattage gecontroleerde en temperatuur gecontroleerde coil is zijn de nikkel en titanium voor temperatuur gecontroleerd dampen. Tussen of om het draad heen vind je een stof, dit is meestal katoen. De stof (wick) zorgt ervoor dat de e-liquid wordt opgenomen. Coils kun je vinden in verschillende weerstanden en merken. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te maken aan de hand van een DIY kit (Do it Yourself)

Welke soort coils zijn er?

Zoals genoemd zijn er coils te vinden in allerlei verschillende soorten en weerstanden. Hierbij kun je weer een categorie toevoegen met verschillende metalen die meespelen met jou manier van dampen. Op onze website bieden wij coils aan van bijna alle merken!

Coils kopen?

Ga naar onze winkel pagina en bekijk al onze coils voor alle e-sigaretten

Wanneer moet ik mijn coil vervangen?

Na een tijd gebruik maken van je coil begint de smaak van je e-liquid te vervagen. Dit vaak in combinatie met een verbrande vieze smaak. Wanneer je dit proeft is het een teken om je coil te vervangen. Wanneer je de coil eruit haalt kun je dit ook terugzien door te kijken naar de vloeistof die zich rond de wick heeft gevormd en erg donker van kleur is geworden. Coils hebben allemaal een verschillende levensduur. Gemiddeld is deze levensduur 2 tot 4 weken. Het gebruik, het merk en de soort kan flink inspelen op de levensduur van je coil. Ook geven over het algemeen dikke liquids met een hoger VG-gehalte en zoetere liquids een kortere levensduur aan je coil. Bij het vervangen van je coils kun je het beste de e sigaret uitzetten en de coil 10 minuten de liquid in laten trekken. Dit om dry hits te voorkomen. Wil je meer weten over VG/PG klik dan hier.

Welke weerstand heb ik nodig?

De maatstaaf die je kunt aanhouden is hoe hoger de weerstand hoe koeler de damp en daardoor meer smaak. Hoe lager de weerstand hoe warmer de damp en dus ook wat minder smaak.

Vaak wordt op de coils en doosjes aangegeven hoeveel Ohm de coil is en wat de beste ‘’range’’ is bij deze weerstand.

Coils met een weerstand boven de 1.0 Ohm

Deze coils kun je met alle soorten boxmods en batterijen gebruiken omdat deze gestuurd worden door de wattage mode. Op basis van de wattage stand geeft de coil me

Overzicht Wattage Weerstand

er of minder damp af. Deze coils worden aangeraden voor gebruikers die langer met een coil willen vapen zonder te veel stroom en e-liquid te gebruiken. Deze coils zijn daarom ideaal voor de meeste e-sigaretten.

Coils met een weerstand onder de 1.0 Ohm

Deze coils staan ook wel bekend onder de naam sub-ohm coils. Wanneer je deze coils wilt gebruiken moet je op een aantal dingen letten. Deze coils hebben een grotere krachtbron nodig (v.a. 30 Watt) deze kunnen dus niet zoals de +1.0 Ohm coils overal gebruikt worden. Deze coils worden in het algemeen meer gebruikt bij ervaren dampers. De coils produceren grote warme dampwolken met

een flinke smaakintensiteit. Hierdoor gaan ze wel minder lang mee gebruiken ze meer stroom en e-liquid. Wil je meer weten over sub ohm dampen klik dan hier.

Coils kopen?

Ga naar onze winkel pagina en bekijk al onze coils voor alle e-sigaretten

PRO: Verschillende soorten weerstanddraden:

Stainless Steel (SS316)
deze variant heeft het beste van beiden werelden. Dit vanwege het feit dat je de weerstanddraad kunt gebruiken voor temperature control mode maar ook wattage mode. De voordelen van Stainless steel is de snelle opwarmtijd zonder bijsmaak en hoge corrosie weerstand. De smaak is uitstekend en de coil blijft lang goed.

Mesh Coil
Deze coil heeft een honinggraat structuur, hierdoor krijgt hij een grotere verdampingsoppervlakte. Tijdens het opwarmen van de Mesh coil onstaat er veel damp waardoor de smaak ook beter naar voren komt. Mesh heeft een hoog wattage nodig voordat de weerstanddraad op temperatuur komt.

Kanthal
Kanthal komt het meeste voor als draadsoort. Kanthal wordt alleen gebruikt voor de wattage mode en kun je terugvinden in de meeste coils. Dit soort draad is het meest geliefd vanwege het gebruiksgemak.

Nickel (Ni200)
Deze coils worden alleen gebruikt voor temperature control mode. Door het instellen van het aantal graden of Fahrenheit bepaal je hoe krachtig de coil wordt afgevuurd tijdens het dampen. De weerstand van Nickel ligt erg laag waardoor je een koelere dampervaring krijgt, hierdoor ook een goede smaak. De nadelen van nickel zijn het zachte draad waardoor het lastig is om mee te werken en het feit dat sommigen een allergische reactie kunnen ervaren.

Titanium (Ti)
Net als Nickel kan Titanium alleen gebruikt worden in temperature mode. Net als Nickel is de weerstand vrij laag maar niet zo laag als Nickel. Titanium geeft ook een koele dampervaring met een uitstekende smaak en koelt zichzelf snel terug af. Het nadeel hiervan is wel dat de vorm van de draad makkelijk kan vervormen. Let op! Deze coils mogen niet te warm worden i.v.m. Titaniumdioxide.