Wat is een coil, en welke weerstand moet ik kiezen?

De coil van een e-sigaret is het onderdeel dat warmte produceerd, en de vloeistof daarmee omzet in damp. Dit onderdeel is aan slijtage onderhevig, en moet dus op tijd vervangen worden. In de basis werkt elke coils hetzelfde: een stukje opgerold draad in de coil gloeit op wanneer er stroom op wordt gezet. Tussen of om het draad heen vind je een stof, dit is meestal katoen. De stof (wick) zorgt ervoor dat de e-liquid wordt opgenomen.

Coils kun je vinden in verschillende weerstanden en merken. De draad in de coil kan tevens gemaakt zijn van verschillende materialen zoals staal, nikkel, titanium, of kanthal. Deze materialen hebben allemaal zo hun eigenschappen, en bieden daardoor ook telkens een ander soort dampervaring. Waar de meest populaire stalen variant gecontroleerd wordt door het wattage in te stellen, worden nikkel & titanium juist gecontroleerd op basis van de temperatuur. Dit heet ook wel Temperature Control dampen (TC), en is doorgaans geschikt voor de meer ervaren damper.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om coils zelf te maken aan de hand van een DIY kit (Do it Yourself)

Welke coil heb ik nodig?

Zoals genoemd zijn er coils te vinden in allerlei verschillende soorten materialen en weerstanden. In onze webshop bieden wij dan ook wel honderden varianten aan. Hoe weet je nu welke je moet kiezen? De maatstaf die je kunt aanhouden is: hogere weerstanden geven minder en koelere damp, en bieden dezelfde ervaring als het roken van een sigaret. Een lagere weerstand geeft juist meer en warmere damp, en valt meer te vergelijken met het roken van een shisha (waterpijp).

Coils met een weerstand boven de 1.0 Ohm

Deze coils kun je met alle soorten boxmods en batterijen gebruiken omdat deze gestuurd worden door op wattage. Op basis van het wattage geeft de coil meOverzicht Wattage Weerstand

er of minder damp af. Deze coils worden aangeraden voor gebruikers die langer met een coil willen vapen zonder te veel stroom en e-liquid te gebruiken. Deze coils zijn daarom ideaal voor de meeste e-sigaretten.

Coils met een weerstand onder de 1.0 Ohm

Deze coils staan ook wel bekend onder de naam sub-ohm coils. Wanneer je deze coils wilt gebruiken moet je op een aantal dingen letten. Deze coils hebben een grotere krachtbron nodig (v.a. 30 Watt) deze kunnen dus niet zoals de +1.0 Ohm coils overal gebruikt worden. Deze coils worden in het algemeen meer gebruikt bij ervaren dampers, en produceren grote warme dampwolken met

een flinke smaakintensiteit. Het nadeel is echter dat ze minder lang mee gaan en meer stroom nodig hebben, kortom je batterij gaat sneller leeg en je eliquid is sneller op. Wil je meer weten over sub ohm dampen? klik dan hier.

Coils kopen?

Ga naar onze winkel pagina en bekijk al onze coils voor alle e-sigaretten

Wanneer moet ik mijn coil vervangen?

Na een tijd gebruik maken van je coil begint de smaak van je e-liquid te vervagen. Dit vaak in combinatie met een verbrande vieze smaak. Wanneer je dit proeft is het een teken om je coil te vervangen. Wanneer je de coil eruit haalt kun je dit ook terugzien door te kijken naar de vloeistof die zich rond de wick heeft gevormd en erg donker van kleur is geworden. Coils hebben allemaal een verschillende levensduur. Gemiddeld is deze levensduur 2 tot 4 weken. Het gebruik, het merk en de soort kan flink inspelen op de levensduur van je coil. Ook geven over het algemeen dikke liquids met een hoger VG-gehalte en zoetere liquids een kortere levensduur aan je coil. Bij het vervangen van je coils kun je het beste de e sigaret uitzetten en de coil 10 minuten de liquid in laten trekken. Dit om dry hits te voorkomen. Wil je meer weten over VG/PG klik dan hier.

PRO: Verschillende soorten weerstanddraden:

Stainless Steel (SS316)
deze variant heeft het beste van beiden werelden. Dit vanwege het feit dat je de weerstanddraad kunt gebruiken voor temperature control mode maar ook wattage mode. De voordelen van Stainless steel is de snelle opwarmtijd zonder bijsmaak en hoge corrosie weerstand. De smaak is uitstekend en de coil blijft lang goed.

Mesh Coil
Deze coil heeft een honinggraat structuur, hierdoor krijgt hij een grotere verdampingsoppervlakte. Tijdens het opwarmen van de Mesh coil onstaat er veel damp waardoor de smaak ook beter naar voren komt. Mesh heeft een hoog wattage nodig voordat de weerstanddraad op temperatuur komt.

Kanthal
Kanthal komt het meeste voor als draadsoort. Kanthal wordt alleen gebruikt voor de wattage mode en kun je terugvinden in de meeste coils. Dit soort draad is het meest geliefd vanwege het gebruiksgemak.

Nickel (Ni200)
Deze coils worden alleen gebruikt voor temperature control mode. Door het instellen van het aantal graden of Fahrenheit bepaal je hoe krachtig de coil wordt afgevuurd tijdens het dampen. De weerstand van Nickel ligt erg laag waardoor je een koelere dampervaring krijgt, hierdoor ook een goede smaak. De nadelen van nickel zijn het zachte draad waardoor het lastig is om mee te werken en het feit dat sommigen een allergische reactie kunnen ervaren.

Titanium (Ti)
Net als Nickel kan Titanium alleen gebruikt worden in temperature mode. Net als Nickel is de weerstand vrij laag maar niet zo laag als Nickel. Titanium geeft ook een koele dampervaring met een uitstekende smaak en koelt zichzelf snel terug af. Het nadeel hiervan is wel dat de vorm van de draad makkelijk kan vervormen. Let op! Deze coils mogen niet te warm worden i.v.m. Titaniumdioxide.

Coils kopen?

Ga naar onze winkel pagina en bekijk al onze coils voor alle e-sigaretten

Comments (2)

  • Vera Siereveld Reply

    Mijne elektrische sigaret dampft niet

    7 oktober 2022 at 07:16
  • Vera Siereveld Reply

    Mijn elektronische sigaret damp niet

    7 oktober 2022 at 07:18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *