Sub Ohm e-sigaretten

Wat is Sub Ohm dampen? Als je al wat ervaring hebt met dampen ben je deze term waarschijnlijk al een keer tegengekomen wanneer je op zoek was naar een elektronische sigaret of damper. Sub Ohm dampen is een veelgebruikte manier van elektronisch roken en wordt door sommige gebruikers verkozen boven het traditionele MTL dampen (Mouth to Lung). In tegenstelling tot Mouth to Lung, trek je bij het sub-ohm dampen de damp direct naar de longen. Op deze pagina leggen we je uit wat Sub Ohm dampen is, en kan je er achter komen of de Sub Ohm e-sigaret wellicht iets voor jou is.

Sub Ohm E-sigaret Kopen?

Bekijk de startersets bij NLDamp

Wat is Sub ohm dampen?

Sub Ohm dampen (ookwel “Sub-ohmen”) betekent dampen met een coil die een weerstand lager heeft dan 1 Ohm. Sub-ohmen wordt vaak in verband gebracht met ‘Direct Lung’ dampen. Dit houdt in dat je direct over je longen kunt dampen zonder dat je de damp eerst in je mond haalt. Het tegenovergestelde van ‘Direct Lung’ is ‘Mouth to lung’ of de afkorting MTL dampen. Hierbij adem je de damp eerst in de mond, waarna je deze over je longen inhaleert. Sub Ohm dampen wordt dan ook vaak vergeleken met het gebruik van een waterpijp.

Wat is het voordel van Sub-ohmen?

Het grote verschil met MTL-dampen is dat een subohm sigaret veel meer damp en smaak produceert, en dat je met deze manier van dampen ook veel meer damp kunt inhaleren. Bovendien kan je de dikkere liquids gebruiken in een Sub Ohm Clearomizer en een daarbij geïnstalleerde sub ohm coil. Wat een sub ohm coil is, leggen we verder uit in de volgende alinea.

Sub Ohm coil

Onder een sub ohm coil wordt verstaan: ‘Een coil met een weerstand lager dan 1 ohm’. Deze maakt het mogelijk om ‘Direct Lung’ te dampen. Sub Ohm coils bestaan in verschillende weerstanden van 0,01 ohm tot 0,99 ohm. Hoe hoger de weerstand hoe lager de geproduceerde damp is en hoe lager de weerstand hoe hoger de dampproductie is. Daarnaast heb je bij een lagere weerstand, minder weerstand bij het inhaleren van de e-sigaret.

Sub Ohm tabel

In de volgende tabel, wordt overzichtelijk weergegeven welk wattage past bij welke coil. Zo is het op veel batterijen en MOD’s mogelijk om een exact wattage in te stellen. Hierbij is het van belang om de onderstaande cijfers mee te nemen. Zo kun je als voorbeeld met een 0,5 ohm coil maximaal tot 40 watt dampen of 4,5 volt. Bekijk de tabel om af te lezen, hoeveel watt je het beste kunt gebruiken in combinatie met jouw sub ohm coil.

Tekst gaat verder onder de tabel

Sub Ohm e-liquid

Uit bovenstaande tabel is dus af te leiden dat het wattage van Sub Ohm dampen velen malen hoger ligt dan bij MTL dampen. Hiervoor moet je ook rekening houden met de keuze van je vloeistof. Zo bestaat vloeistof altijd uit de twee hoofdbestanddelen namelijk PG en VG. VG maakt de vloeistof meer stroperig en geeft meer smaak af dan PG. In de regel is het advies om bij Sub Ohm dampen altijd te kiezen voor een PG VG gehalte met minimaal 50% VG. Dus kortom: Wat is Sub Ohm e-liquid: “ Sub Ohm e-liquid is vloeistof met een hoger VG gehalte en dus beter geschikt voor verdamping met een lagere weerstand”.

Verder is de regel van toepassing dat hoe lager de coil weerstand (Ohm) is, hoe hoger de aanbevolen VG waarde is. Dit levert uiteindelijk meer smaak op. Daarnaast is de damp velen malen zachter dan bij een hoger PG gehalte. Hierbij kun je de volgende vergelijking gebruiken:

  • Coil 0,99 tot 0,50 ohm – Minimaal 50% VG 50% PG
  • Coil 0,50 tot 0,01 ohm – Minimaal 70% VG 30% PG

Sub ohm en nicotine

Bij Sub Ohm elektronische sigaretten, is de hoeveelheid vloeistof die je verdampt over het algemeen vele malen hoger in vergelijking tot MTL dampen. De e-sigaret verdampt dus veel meer e-liquid dan bij normaal dampen boven de 1 ohm. Naast dat dit meer smaak geeft, verdampt de e-sigaret dus ook (in verhouding) meer nicotine. Ons advies is daarom om bij Sub Ohm dampen geen hoger nicotinegehalte te kiezen dan 6 mg/ml. Stapt u voor het eerst over van een MTL model naar een DL (Sub Ohm) model? Neem dan minimaal één nicotinegehalte lager dan u gewend bent.

Sub Ohm tips (in het kort)

  1. Experimenteer met verschillende weerstanden voor de coil. Start bijvoorbeeld met een coil van rond de 0,50 ohm weerstand.
  2. Experimenteer met verschillende PG/VG gehaltes voor een optimale verdamping en ter voorkoming van een zogenaamde Dry Burn. Kiest hierbij altijd voor minimaal 50% VG
  3. Kies voor een lager nicotinegehalte dan waar u normaal voor kiest. De Sub Ohm e-sigaret verdampt meer dan een normale e-sigaret dus de nicotine die u binnenkrijgt is ook hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *