GIDS: Zelf E-liquid Maken

E-liquids wordt in Nederland verkocht in flesjes van maximaal 10ml. Wanneer jij zelf aan de gang wil met het creeëren van nieuwe smaken en grotere hoeveelheden, dan kun je aan de slag moeten met het zelf mengen van liquids. Maar hoe werkt dat dan?

Na het lezen van deze blog kun je jouw eigen e-liquid maken, wat betekent: zo veel als je maar wilt! We gaan kijken op welke manier een e-liquid gemaakt kan worden, welke materialen je hiervoor nodig hebt, en wat precies de juiste verhoudingen zijn om een eigen e-liquid goed te laten smaken.

De ingrediënten

Om aan de slag te gaan met het zelf mengen van E-liquid is het handig om te weten waar de vloeistof nu eigenlijk uit bestaat. Een E-liquid bestaat in de basis uit de volgende ingrediënten:

Essentieel:

 • VG (plantaardige glycerine)
 • PG (Propyleen glycol)
 • Één of meerdere aroma’s

Optioneel:

 • Nicotine
 • Gedestilleerd water

De basis: VG & PG

E-liquid bestaat in de basis altijd uit twee stoffen, Propyleen glycol en VG (Glycerine). Deze bestanddelen hebben verschillende eigenschappen, die samen bepalen hoe jouw zelfgemaakte e-liquid uiteindelijk dampt. Hier naast zie je samengevat de belangrijkste verschillen:

PG en VG kan je los mengen (en eventueel ook nicotine toevoegen), maar dan zul je flink aan het rekenen moeten om de juiste verhoudingen te krijgen. Bovendien heb je handschoenen en de juiste tools nodig, want mengen luistert behoorlijk nauw.

Zelf e-liquid maken met nicotine is daarom een stuk makkelijker wanneer je kant-en-klare base koopt. Je kiest dan zelf de gewenste verhouding in onze webshop. Overigens kun je bij voorgemengde base ook kiezen om deze meteen met nicotine te kopen. Dat is ideaal voor mensen die niet teveel gedoe willen, want dan hoef je eigenlijk alleen nog jouw uitgekozen aroma’s naar verhouding toe te voegen. Dan even goed schudden, en is het mengsel is al klaar om te dampen!

Aroma’s

Nu we eenmaal helder hebben wat de basis is, moeten we natuurlijk nog kijken naar het belangrijkste onderdeel, de smaak! Hiervoor heb je volledig vrije keuze in welk aroma of aroma’s je wil toevoegen. Je kunt van alles combineren om zo tot nieuwe ontdekkingen te komen. Speel gerust ook met de verhoudingen van diverse aroma’s in je mengsel om zo tot een volledig zelfbedachte smaak te komen.

Aroma's kopen

Bekijk alle aroma’s voor DIY e-liquid bij NLDamp

Wil je liever niet te veel experimenteren, dan is het misschien beter om een recept te volgen. Er zijn diverse websites speciaal opgezet met e-liquid recepten. We zullen je een stukje op weg helpen:

Materialen en benodigdheden

Om goed aan het werk te gaan raden we aan wat materialen aan te schaffen. Deze kosten niet veel geld, bovendien verdien je de aanschafkosten ruimschoots terug zodra je zelf gaat mengen en daardoor geen flesjes in de winkel meer hoeft te kopen. Hier volgen een aantal dingen die goed van pas komen bij het mengen:

Handschoenen

Voor het geval dat er liquid of nicotine over je hand heen gaat. Een hogere dosis nicotine kan irritatie opwekken bij contact met de huid.

Maatbeker

De maatbeker is natuurlijk erg handig om de afmetingen bij te houden en de liquid te mixen. Door het gebruik van een maatbeker is dan ook het overgieten een stuk makkelijker. Het is verstandig om te kiezen voor een maatbeker met een tuit om overgieten naar de lege flesjes ook makkelijker te maken, zo niet kan hier ook een trechtertje voor gebruikt worden.

Spuitjes

Wanneer de aroma’s of nicotineboosters niet in een flesje zit met bijgeleverde spuit is dit handig om een aantal spuitjes aan te schaffen om preciezer te werk te gaan en het overgieten van deze stoffen makkelijker te maken.

Weegschaal

Je kunt er ook voor kiezen om geen afmetingen te gebruiken maar je mix op basis van gewicht maken. Dit heeft het voordeel dat je nog exacter bent met je e-liquid en dus heel erg consistent dezelfde e-liquid kan maken. Het gebruik van afmetingen kan minder precies zijn omdat er luchtbelletjes gevormd worden bij het mixen en overgieten van de stoffen.

Lege flesjes

Wanneer je klaar bent heb je natuurlijk lege flesjes nodig om jou E-liquid over te gieten en te kunnen bewaren. Je kunt hier gebruik maken van verschillende flesjes waaronder ook glas. Glazen flesjes zijn er om je e-liquid nog langer te bewaren. Het nadeel hiervan is wel dat deze in combinatie met pipetjes werken, hou daar dus rekening mee.

Lege flesjes kopen

Bekijk alle naaldflesjes voor DIY e-liquid bij NLDamp

Steepen

Steepen is een proces waar je de zelfgemaakte E-liquid voor een periode laat staan om te ‘’rijpen’’. Vergelijk het met een wijn: hoe langer deze staat, hoe meer de verschillende stoffen met elkaar vermengen waardoor de smaak (meestal) verbeterd. Bij e-liquid werkt hetzelfde principe, de verschillende bestanddelen mengen beter wat zorgt voor een optimale smaak.

Het steep-proces verschilt zeer per aroma, nicotine of VG/PG verhouding. Dit is dus iets waar je zelf mee kan spelen en kan kijken wat voor jou het lekkerste is. Over het algemeen kun je het beste de liquid in een donkere droge plaats leggen en deze gedurende 24 uur laten staan. Hierna kan je het flesje nog eens goed schudden en hem eens 15 minuten laten ademen door de dop eraf te houden. Dit proces herhaal je meerdere dagen, tussendoor kun je eens proeven en kijken of de smaak er beter op wordt.

E-liquid calculator hulpmiddel

Als tip werkwijzen we je naar de website https://www.steam-engine.org/juice.
Op deze website kan je alle waarden invoegen zodat je een net overzicht krijgt van hoeveel je exact moet gebruiken om uit te komen op jou gewenste E-liquid. Deze waarden worden aangetoond in ml en ook in gram voor de gebruikers met een weegschaal.

Over het algemeen staat er een aangegeven houdbaarheidsdatum op e-liquids, welke meestal tussen de 1 en 2 jaar is. Het advies vanuit de fabrikant is natuurlijk om je daar aan te houden. Dat wil echter niet zeggen dat de e-liquid na die periode persée de vuilnisbak in moet. Je kunt er hoogstwaarschijnlijk nog gewoon gebruik van maken, maar het kan zijn dat het product niet meer voldoet aan de waarden die op het flesje staan.

Dat komt omdat stoffen in e-liquid langzaam afgebroken worden onder invloed van zonlicht en warmte. Nicotine is het meest gevoelig hiervoor, en dat is dus één van de eerste dingen die achteruit gaat.

Samenvattend is je product na de houdbaarheidsdatum waarschijnlijk nog wel te gebruiken, maar je zal na verloop van tijd wel gaan merken dat de smaak en het nicotinegehalte steeds minder worden. Wellicht is het dan een goed idee om een nieuw flesje te kopen.

E-liquid steepen houd in dat je de e-liquid voor een langere periode op een donkere plek laat staan om te ‘’rijpen’’. Vooral e-liquids met VG zijn erg stroperig, daardoor duurt het heel lang voordat alle stoffen écht goed vermengd zijn. Door het steepen krijg je een optimale smaak in je zelfgemaakte e-liquid. Vergelijk het met een dure wijn; hoe langer die staat, hoe beter die vaak smaakt.

Steepen kan ook gebruikt worden om een gekocht e-liquid wat meer smaak te geven. Sommige gebruikers laten hun gekochte e-liquids expres een tijdje staan op een donkere plek om een andere smaakbeleving te krijgen. Let op, bij het lang laten staan van e-liquid word de kleur wat donkerder en neemt het nicotinegehalte langzaam af.

Comment (1)

 • Ria Cents Reply

  Goedemiddag,

  Ik bestel de kleine flesjes altij bij jullie die meng ik dan in een buisje met pharma clear 50/50
  Is dat goed en leveren jullie ook liter flessen ?

  Met vriendelijke groet
  Ria Cents

  7 juli 2022 at 13:08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *