Menu
NL Damp NL Damp

Zelf E-liquid maken, hoe werkt dat?

E-liquids is in Nederland alleen nog maar verkrijgbaar in 10ml flesjes. De enige manier om grotere hoeveelheden te krijgen, is door zelf aan het mengen te gaan. Na het lezen van deze blog kun je zelf je eigen e-liquid maken, wat betekent: zo veel als je maar wilt! We gaan kijken op welke manier een e-liquid gemaakt kan worden, welke materialen je hiervoor nodig hebt, en wat nou precies de juiste verhoudingen zijn om zo je eigen e-liquid te maken.

E-liquid.. wat is het eigenlijk?

Voordat je E-liquid wil maken is het handig om te weten waar e-liquid nu eigenlijk allemaal uit bestaat. Een E-liquid kan bestaan uit de volgende ingrediënten:

  • Basis: VG (plantaardige glycerine)
  • Basis: PG (Propyleen glycol)
  • Één of meerdere aroma’s
  • Optioneel: Nicotine (booster)

PG en VG kun je kiezen om los te kopen en zelf naar gewenste verhouding te mengen of om deze kant en klaar te kopen. Je kiest dan de gewenste verhouding. Daarnaast kun je bij voor-gemengde base ook kiezen om al nicotine toe te voegen. Wanneer je kiest voor een voor-gemengde base, hoef je alleen aroma naar verhouding toe te voegen aan je mengsel.

Aroma's kopen

Bekijk alle aroma’s voor DIY e-liquid bij NLDamp

Basis VG & PG

E-liquid bestaat in de basis altijd uit twee stoffen, propyleen glycol en VG (Glycerine). Deze twee stoffen hebben verschillende eigenschappen die bepalen hoe je e-liquid uiteindelijk wordt. Rechts zie je de belangrijkste verschillen:

Optioneel: Nicotine

Nicotine voeg je toe door middel van nicotine-boosters. Deze zijn verkrijgbaar tot maximaal 20mg nicotine in 10ml flesjes.
Nicotine is volledig optioneel, en de hoeveelheid die je moet toevoegen hangt dus volledig af van de gewenste concentratie die je in je E-liquid wil hebben.

Om te ontdekken hoeveel ml booster je moet toevoegen zal je altijd een beetje aan het rekenen moeten gaan. Een voorbeeld:
50ml e-liquid + 10ml nicotine booster van 18mg = 3mg nicotine op 60ml E-liquid

40ml e-liquid + 20ml nicotine booster van 18 mg = 6mg nicotine op 60ml E-liquid.

Aroma’s

Nu we de basis hebben gaan we naar het belangrijkste onderdeel, de smaak!
De aroma’s is volledig eigen keuze dus speel gerust met verschillende soorten aroma’s tot je je eigen heerlijke E-liquid gemaakt hebt.

Welke materialen heb je nodig?

Je hebt natuurlijk wel een aantal materialen nodig om aan het werk te gaan. Deze materialen kosten niet veel geld en wanneer je deze verwerkt in de kosten bij het maken van je eigen E-liquid ben je altijd nog goedkoper uit. We moeten hierbij veiligheid ook vooropstellen, hier een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken.

-Handschoenen

Voor het geval dat er liquid of nicotine over je hand heen gaat. Een hogere dosis nicotine kan irritatie opwekken bij contact met de huid.

-Maatbeker

De maatbeker is natuurlijk erg handig om de afmetingen bij te houden en de liquid te mixen. Door het gebruik van een maatbeker is dan ook het overgieten een stuk makkelijker. Het is verstandig om te kiezen voor een maatbeker met een tuit om overgieten naar de lege flesjes ook makkelijker te maken, zo niet kan hier ook een trechtertje voor gebruikt worden.

-Spuitjes

Wanneer de aroma’s of nicotineboosters niet in een flesje zit met bijgeleverde spuit is dit handig om een aantal spuitjes aan te schaffen om preciezer te werk te gaan en het overgieten van deze stoffen makkelijker te maken.

-Weegschaal

Je kunt er ook voor kiezen om geen afmetingen te gebruiken maar je mix op basis van gewicht maken. Dit heeft het voordeel dat je nog exacter bent met je e-liquid en dus heel erg consistent dezelfde e-liquid kan maken. Het gebruik van afmetingen kan minder precies zijn omdat er luchtbelletjes gevormd worden bij het mixen en overgieten van de stoffen.

-Lege flesjes

Wanneer je klaar bent heb je natuurlijk lege flesjes nodig om jou E-liquid over te gieten en te kunnen bewaren. Je kunt hier gebruik maken van verschillende flesjes waaronder ook glas. Glazen flesjes zijn er om je e-liquid nog langer te bewaren. Het nadeel hiervan is wel dat deze in combinatie met pipetjes werken, hou daar dus rekening mee.

Steepen

Steepen is een proces waar je de zelfgemaakte E-liquid voor een periode laat staan om te ‘’rijpen’’. Vergelijk het met een wijn: hoe langer deze staat, hoe meer de verschillende stoffen met elkaar vermengen waardoor de smaak (meestal) verbeterd. Bij e-liquid werkt hetzelfde principe, de verschillende bestanddelen mengen beter wat zorgt voor een optimale smaak.

Het steep-proces verschilt zeer per aroma, nicotine of VG/PG verhouding. Dit is dus iets waar je zelf mee kan spelen en kan kijken wat voor jou het lekkerste is. Over het algemeen kun je het beste de liquid in een donkere droge plaats leggen en deze gedurende 24 uur laten staan. Hierna kan je het flesje nog eens goed schudden en hem eens 15 minuten laten ademen door de dop eraf te houden. Dit proces herhaal je meerdere dagen, tussendoor kun je eens proeven en kijken of de smaak er beter op wordt.

E-liquid calculator hulpmiddel

Als tip werkwijzen we je naar de website https://www.steam-engine.org/juice.
Op deze website kan je alle waarden invoegen zodat je een net overzicht krijgt van hoeveel je exact moet gebruiken om uit te komen op jou gewenste E-liquid. Deze waarden worden aangetoond in ml en ook in gram voor de gebruikers met een weegschaal.

Over het algemeen staat er een aangegeven houdbaarheidsdatum op e-liquids, welke meestal tussen de 1 en 2 jaar is. Het advies vanuit de fabrikant is natuurlijk om je daar aan te houden. Dat wil echter niet zeggen dat de e-liquid na die periode persée de vuilnisbak in moet. Je kunt er hoogstwaarschijnlijk nog gewoon gebruik van maken, maar het kan zijn dat het product niet meer voldoet aan de waarden die op het flesje staan.

Dat komt omdat stoffen in e-liquid langzaam afgebroken worden onder invloed van zonlicht en warmte. Nicotine is het meest gevoelig hiervoor, en dat is dus één van de eerste dingen die achteruit gaat.

Samenvattend is je product na de houdbaarheidsdatum waarschijnlijk nog wel te gebruiken, maar je zal na verloop van tijd wel gaan merken dat de smaak en het nicotinegehalte steeds minder worden. Wellicht is het dan een goed idee om een nieuw flesje te kopen.

E-liquid steepen houd in dat je de e-liquid voor een langere periode op een donkere plek laat staan om te ‘’rijpen’’. Vooral e-liquids met VG zijn erg stroperig, daardoor duurt het heel lang voordat alle stoffen écht goed vermengd zijn. Door het steepen krijg je een optimale smaak in je zelfgemaakte e-liquid. Vergelijk het met een dure wijn; hoe langer die staat, hoe beter die vaak smaakt.

Steepen kan ook gebruikt worden om een gekocht e-liquid wat meer smaak te geven. Sommige gebruikers laten hun gekochte e-liquids expres een tijdje staan op een donkere plek om een andere smaakbeleving te krijgen. Let op, bij het lang laten staan van e-liquid word de kleur wat donkerder en neemt het nicotinegehalte langzaam af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *