Menu
NL Damp NL Damp

Wat is nicotine?

Nicotine is een kleurloze vloeistof met een scherpe smaak, afkomstig van de tabaksplant. We kennen nicotine vooral, omdat het bekend is van sigaretten en andere vormen van tabak. Maar wist u dat nicotine ook voorkomt in andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld aardappelen of tomaten.

De werking van nicotine

Nicotine is een stof met een verslavende werking. Bij gebruik duurt het 7 seconden voordat het in uw lichaam wordt opgenomen. Als de nicotine wordt opgenomen in het lichaam, dan komen er bepaalde stoffen vrij, zoals epinephrine (adrenaline), dopamine, beta- endorfine en acetylcholine. Deze stoffen hebben het volgende effect :

  • U wordt kalm
  • Uw hartslag wordt hoger
  • Het geeft een ontspannend gevoel
  • U krijgt een voldaan gevoel
  • U wordt alert
  • Een verhoogde concentratie

Verhoudingen van nicotine in de e-sigaret

>Bij het gebruik van de e-sigaret heb je zelf invloed op de hoeveelheid nicotine die je tot je neemt. Zo is iedere vloeistof/navulling of e-liquid verkrijgbaar in verschillende nicotinegehaltes. In Nederland is het verboden producten te verkopen met een nicotinegehalte hoger dan 20mg/ml.

Over het algemeen kiezen startende e-sigaret gebruikers in het begin voor een hoger nicotinegehalte. Daarna is het gemakkelijk om af te bouwen naar een lager nicotinegehalte of naar ‘geen nicotine’.

Nicotine is verkrijgbaar in de volgende gehaltes : 18 mg , 12 mg, 6 mg, 3 mg, 0 mg. De meeste gebruikers starten met een nicotinegehalte van 6 of 12 mg/ml. Daarna kunt u het nicotineniveau zelf aanpassen naar een hoger of lager niveau, afhankelijk van uw eigen behoefte.

Nicotine en Sub Ohm

Het gebruikt van nicotine is ook deels afhankelijk van het type e-sigaret dat u gebruikt. Zo adviseren we voor een zogenaamde ‘Sub Ohm e-sigaret’ een lager nicotinegehalte te kiezen dan wat u normaal zou doen. Dit komt door het hogere vloeistof gebruik in deze modellen. Met sub ohm wordt bedoeld, het gebruik van een coil of gloeispiraal met een weerstand lager dan 1 ohm.

Dat is inderdaad mogelijk. Sterker nog, de e-sigaret is ideal hiervoor omdat je veel meer controle hebt over je nicotine-inname. Vele dampers zijn je dan ook al voorgegaan!

Vaak lukt dit echter niet in één keer. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine, en het te snel afbouwen kan leiden tot onprettige ontwenningsverschijnselen. Doe dit daarom rustig aan, op je eigen tempo. Je lichaam geeft zelf wel aan wat het beste is.

Tip: Is een sprong van 6mg omlaag te groot? Door flesjes van dezelfde smaak en verschillende sterktes te mengen kan je ook alle tussenliggende waardes zelf creëren.

Nicotine Salts

Relatief nieuw is het gebruik van Nicotine Salt in de e-sigaret. Dit is vloeistof met nicotine niet op basis van nicotine vloeistof maar op basis van nicotine zout. Het gebruik van Nicotine Salt heeft als voordeel ten opzichte van het gebruik van normale (vloeibare) nicotine, dat deze een snellere opname heeft en dat deze langer in het bloed blijft. Hierdoor heeft u dus langer de voldoening die ook meer te vergelijken is met het gebruik van een normale tabak sigaret.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *