Wat is nicotine?

Nicotine is een kleurloze vloeistof met een scherpe smaak, afkomstig van de tabaksplant. We kennen nicotine vooral, omdat het bekend is van sigaretten en andere vormen van tabak. Maar wist u dat nicotine ook voorkomt in andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld aardappelen of tomaten.

De werking van nicotine

Nicotine is een stof met een verslavende werking. Bij gebruik duurt het 7 seconden voordat het in uw lichaam wordt opgenomen. Als de nicotine wordt opgenomen in het lichaam, dan komen er bepaalde stoffen vrij, zoals epinephrine (adrenaline), dopamine, beta- endorfine en acetylcholine. Deze stoffen hebben het volgende effect :

 • U wordt kalm
 • Uw hartslag wordt hoger
 • Het geeft een ontspannend gevoel
 • U krijgt een voldaan gevoel
 • U wordt alert
 • Een verhoogde concentratie

Verhoudingen van nicotine in de e-sigaret

>Bij het gebruik van de e-sigaret heb je zelf invloed op de hoeveelheid nicotine die je tot je neemt. Zo is iedere vloeistof/navulling of e-liquid verkrijgbaar in verschillende nicotinegehaltes. In Nederland is het verboden producten te verkopen met een nicotinegehalte hoger dan 20mg/ml.

Over het algemeen kiezen startende e-sigaret gebruikers in het begin voor een hoger nicotinegehalte. Daarna is het gemakkelijk om af te bouwen naar een lager nicotinegehalte of naar ‘geen nicotine’.

Nicotine is verkrijgbaar in de volgende gehaltes : 18 mg , 12 mg, 6 mg, 3 mg, 0 mg. De meeste gebruikers starten met een nicotinegehalte van 6 of 12 mg/ml. Daarna kunt u het nicotineniveau zelf aanpassen naar een hoger of lager niveau, afhankelijk van uw eigen behoefte.

Nicotine en Sub Ohm

Het gebruikt van nicotine is ook deels afhankelijk van het type e-sigaret dat u gebruikt. Zo adviseren we voor een zogenaamde ‘Sub Ohm e-sigaret’ een lager nicotinegehalte te kiezen dan wat u normaal zou doen. Dit komt door het hogere vloeistof gebruik in deze modellen. Met sub ohm wordt bedoeld, het gebruik van een coil of gloeispiraal met een weerstand lager dan 1 ohm.

Dat kan zeker! Sterker nog, de e-sigaret is een ideaal middel om af te bouwen, aangezien je veel meer controle hebt over je inname van nicotine. Veel dampers zijn je dan ook al voorgegaan!

Vaak lukt het afbouwen echter niet in één keer. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine, en wanneer je net van tabak af komt, ben je waarschijnlijk ook nog verslaafd aan enkele andere stoffen in de sigaret. Wanneer je te snel afbouwt kan dat daarom leiden tot de welbekende ontwenningsverschijnselen. Afbouwen van nicotine (klik voor meer info) doe je daarom het beste op een rustig tempo. Probeer eerst een e-liquid sterkte te vinden die voor jou prettig is, en blijf daar zeker een aantal weken bij. Daarna kan je rustig eens een stapje lager gaan proberen.

Tip: Is een sprong van 6mg te groot? Door flesjes van dezelfde smaak met verschillende sterktes te mengen kan je ook alle tussenliggende waardes zelf creëren. Meng bijvoorbeeld 12mg en 6mg om een flesje met 9mg te krijgen.

Nicotine Salts

Relatief nieuw is het gebruik van Nicotine Salt in de e-sigaret. Dit is vloeistof met nicotine niet op basis van nicotine vloeistof maar op basis van nicotine zout. Het gebruik van Nicotine Salt heeft als voordeel ten opzichte van het gebruik van normale (vloeibare) nicotine, dat deze een snellere opname heeft en dat deze langer in het bloed blijft. Hierdoor heeft u dus langer de voldoening die ook meer te vergelijken is met het gebruik van een normale tabak sigaret.

Comments (2)

 • Conny Kleijn Reply

  Verstuurt U ook naar Spanje? Ik kan ze hier bijna niet vinden, spreek maar 3 woorden Spaans
  Mvg Conny Kleijn

  26 november 2021 at 14:10
 • theo van zelst Reply

  zoek usa regular 0% nicotine

  22 december 2021 at 15:35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *