Accijns op vape producten, de voordelen en nadelen.

Als lezer van onze berichten ben je waarschijnlijk inmiddels wel bekend met het aanstaande smaakverbod en het al in werk gestelde online verkoop verbod. Nu wordt er op dit moment gesproken over accijns op e-sigaretten en e-liquid. Wat moet je hiervan verwachten en waarom dit wellicht niet zo slecht is als het in eerste instantie klinkt.

Het ministerie van Volksgezondheid wacht op dit moment op groen licht vanuit de EU voor het heffen van accijns op e-sigaretten. Het heffen van accijns, houdt dus in dat er extra belasting zal worden geheven op e-sigaretten en deze op die manier te ontmoedigen. Andere EU-landen, zoals Duitsland en vanaf volgend jaar België, wachten niet op de goedkeuring vanuit Brussel maar hebben zelf al een nationale heffing opgezet. De staatssecretaris van Ooijen moedigt zijn opvolger dan ook aan op alvast zo’n nationale heffing in gang te zetten. Al zal dit niet meer in 2024 gebeuren.

Voordelen en nadelen van accijns voor e-sigaretten


Het nadeel van accijns is dat deze producten vanzelfsprekend duurder worden voor de gebruiker. Zoals in Duitsland wordt er op dit moment zo’n 20 cent per ml e-liquid aan accijns geheven over een product. Op een flesje van 10 ml komt dit dus neer op 2 euro. Dit zou dus betekenen dat e-liquid wat duurder wordt dan dat we tot nu toe gewend zijn.

Toch zijn wij, en onze brancheorganisatie (Esigbond), niet tegen het opleggen van accijns. Waarom zou je denken?

Het heffen van accijns heeft namelijk een groot voordeel, dat is dat het zeer eenvoudig is om te controleren welke producten er illegaal zijn en welke producten er legaal zijn. Daarnaast is het ook op deze manier zeer eenvoudig om te handhaven op handelaren van illegale producten zonder accijns. De risico’s voor deze illegale importeurs zijn een stuk groter in dat geval.

Op deze manier verwachten wij dan ook dat het probleem met jongeren snel kan worden aangepakt doordat deze voornamelijk gebruik maken van illegale producten waarmee de overheid dus in potentie veel doelgerichter de problematiek aan kan pakken zonder dat de beschikbaarheid en de kwaliteit van de producten onder druk komt te staan.

Wat is jouw mening over het invoeren van accijns? Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *