Chinese webwinkels actief op Nederlandse markt

De afgelopen tijd is er een opvallende trend gaande in Nederland: Chinese webwinkels die zich voordoen als Nederlandse webwinkels en verboden producten verkopen. Het gaat hierbij voornamelijk om wegwerp e-sigaretten met een te hoog nicotinegehalte en afbeeldingen die niet aan de Nederlandse wetgeving voldoen. Deze webwinkels zijn actief op de Nederlandse markt en dit brengt de veiligheid van de consument in gevaar.

Chinese bedrijven verschuilen zich achter Nederlandstalige websites

Deze webwinkels zijn in werkelijkheid Chinese bedrijven die zich verschuilen achter Nederlandstalige websites. Hierdoor lijkt het alsof het om Nederlandse webwinkels gaat, maar in werkelijkheid zijn deze bedrijven niet gevestigd in Nederland. Het contact verloopt vaak moeizaam en als er al gereageerd wordt, is dit meestal niet in het Nederlands.

Gevaarlijke producten zonder controles

Het kopen van deze producten brengt de consument in gevaar. De producten zijn niet gecontroleerd en het is niet duidelijk welke ingrediënten er in deze e-sigaretten verwerkt zijn. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor de gebruiker. Daarnaast zijn de wegwerp e-sigaretten te groot en bevatten ze een te hoog nicotinegehalte, wat in Nederland verboden is. Het is ook niet altijd duidelijk welke stoffen er in deze producten zitten, omdat dit niet altijd op de verpakking wordt vermeld. Zo geven sommige fabrikanten aan dat hun producten geen nicotine bevatten, terwijl dit wel het geval is.

Smaakverbod en de gevolgen

Dit geeft ook aan hoe de markt er in Nederland uit zal zien wanneer het smaakverbod verder wordt doorgevoerd in Nederland. Buitenlandse illegale leveranciers zullen de markt overspoelen en misschien gevaarlijke producten zullen aanbieden. Dit alles met het risico voor de gebruiker. Het smaakverbod is bedoeld om de gezondheid van de consument te waarborgen, maar het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de veiligheid van de consument te waarborgen.

Oproep aan de overheid

Wij roepen de overheid dan ook op om deze wetgeving voor het smaakverbod verder op te schorten. In onze markt zien we wat er gaat gebeuren. Eerlijke aanbieders in onze markt zullen failliet gaan en vanuit het buitenland, buiten Europa, zullen aanbieders onze markt overspoelen en slimme trucjes uithalen om de douane te omzeilen. Er moet worden ingegrepen om de veiligheid van de consument te waarborgen.

Conclusie

De aanwezigheid van Chinese webwinkels op de Nederlandse markt is zorgwekkend en brengt de veiligheid van de consument in gevaar. Het is belangrijk dat de overheid ingrijpt om de veiligheid van de consument te waarborgen en dat consumenten kritisch zijn bij het kopen van producten online. Het smaakverbod voor e-sigaretten is bedoeld om de gezondheid van de consument te beschermen, maar er moet wel een goede balans zijn tussen deze belangen en eerlijke aanbieders op de markt. Door alert te blijven en alleen te kopen bij betrouwbare aanbieders kunnen consumenten veilig gebruik maken van deze producten.

Voetnoot: In dit artikel hebben we ervoor gekozen om geen specifieke Chinese webwinkels te vermelden ter bescherming van de consument. Echter, als journalisten of vertegenwoordigers van de pers geïnteresseerd zijn in deze informatie, kunnen zij contact met ons opnemen en zullen we de betreffende gegevens verstrekken.

Comments (11)

 • Geampa Rale Reply

  oke,link ?

  3 april 2023 at 16:18
  • Admin Reply

   Hoi! Ter bescherming voor de consument hebben wij besloten geen links te plaatsen naar de websites. Maar wanneer je slim kunt googlen en je ziet bedrijven zonder bezoekadres of telefoonnummer, kun je deze conclusie al snel trekken

   3 april 2023 at 16:21
   • Marcel Knippers Reply

    Overregeling en betutteling geeft ruimte hiertoe. Net zoals de koffieshops, die niet meer aan buitenlanders mogen verkopen. Nu nemen stromannen het over. Alles te vergelijken met de Drooglegging USA jaren ’20.

    3 april 2023 at 16:50
 • Jch Smelt Reply

  Op welke manier kunnen wij als de consument checken of de website betrouwbaar is en is er op dit moment een bepaalde website die wij moeten vermijden?

  3 april 2023 at 16:23
  • Admin Reply

   Controleer of het bedrijf een bezoekadres heeft. Een telefoonnummer op de website staat. Een KVK nummer vermeld of dat het bedrijf gebruik maakt van reviews.

   3 april 2023 at 16:24
 • Patricia Reply

  Het is zo simpel… en dit geldt voor alles waar de overheid zich wel of niet mee bemoeid.
  Als je niet precies weet waarom het gaat, gaat het over geld (en macht/lobby).

  Kortom: de overheid (overgehaald door hun tabaks lobbyisten, vermoed ik) is tegen het smaakverbod tav vapen, want dat valt in de smaak van jeugdige gebruikers. En die hebben ze liever aan het roken want dat levert meer btw en accijnzen op voor vele jaren vanwege de verslavende toevoegingen in peuken.
  Op vape producten ontvangt de overheid veel minder btw/accijnzen omdat je hier veel minder van nodig hebt en deze ook veel minder verslavend zijn (eigen ervaring).

  Met het verbieden van de smaakjes (waar ik zelf als ex roker en pro vaper geen gebruik van maak) binnen de Nederlandse/EU markt zorg je alleen voor een illegale markt die er de vruchten van plukt en waar de opbrengsten niet ten goede komen aan de Nederlandse maatschappij. En dan heb ik het nog niet eens over de gezondheidsas-pecten. Het is toch bij iedereen bekend dat de kwalificaties vanuit buiten Nederland/EU veel lager liggen!

  Kortom: als ik het goed begrijp denkt onze overheid dat het beter is om smaken voor vapen te verbieden opdat onze toekomstige jeugdige burgers niet gaan roken/vapen?
  “Wordt wakker overheid”

  3 april 2023 at 17:23
 • Erik Koekoek Reply

  Ik heb een goede winkel gevonden,NL Damp is betrouwbaar en ik zou niet in mn hoofd halen om bij andere aanbieders te kopen,kortom;zorg ervoor dat er ook een fysieke winkel bestaat waar je goed voorgelicht wordt en betrouwbare spullen en accessoires kunt kopen,vriendelijke groet,Erik.

  3 april 2023 at 18:26
  • Admin Reply

   Dat is zeker zo! Je bent altijd welkom in onze winkel

   3 april 2023 at 20:50
 • Patrick Reply

  Dat ga je krijgen als het niet meer verkocht mag worden dan doet iemand anders het wel via een omweg met eventuele gevolgen van dien. Dank je wel overheid

  4 april 2023 at 16:36
 • Patrick kramer Reply

  Dat is de schuld van de overheid ! Via een omweg kom je tegenwoordig overal met eventuele gevolgen !! Dank je wel overheid

  4 april 2023 at 16:37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *