De e-sigaret mee op reis: Wat zijn de regels?

Elke zomer gaan wij Nederlanders weer massaal genieten van de aangename klimaten van onze Europese buurlanden en ver daarbuiten. Maar hoe zit dat met je e-sigaret, mag die eigenlijk wel mee op reis? Sta jij straks voor een nare verrassing bij de douane, of mag je gewoon lekker dampen in het vliegtuig en op de Spaanse Costa? We zochten het voor je uit.

Verboden?

Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot het bezit en gebruik van e-sigaretten. In de meeste landen is de verkoop stevig aan banden gelegd, maar is het gebruik van e-sigaretten gewoon toegestaan. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen, en die vind je vooral buiten Europa. Met name in Zuid-Amerika en Aziatische landen geldt vaak een compleet verbod op dampproducten:

In de roze landen mag je geen e-sigaret in je bezit hebben.

Ga je op reis, dan valt het dus sowieso aan te bevelen om goed onderzoek te doen naar de wetten omtrent dampen in het land van bestemming. Dit kan nare problemen voorkomen!

Reizen per vliegtuig

Mag je damper mee in het vliegtuig? Ook hier heeft elk land weer eigen regels, maar de meeste luchthavens en maatschappijen zullen het vervoeren van e-sigaretten wel toestaan. Volgens de lijst met verboden voorwerpen van Schiphol valt de e-sigaret in Nederland bijvoorbeeld onder de categorie “Gevaarlijke goederen”, wat inhoudt dat je zulke objecten weliswaar mag vervoeren, maar dan alleen in je handbagage.

Weet je niet zeker welke regels voor van toepassing zullen zijn, bel dan van tevoren zeker even met je luchtvaartmaatschappij.

Regels en tips voor in het vliegtuig:

  • De e-sigaret moet helemaal uitgeschakeld worden voordat je de luchthaven betreedt. Er zijn namelijk gevallen bekend waar brand is uitgebroken in de bagageruimte vanwege een e-sigaret die onbedoeld ging vuren. Druk dus vijf keer op de knop om het apparaat écht helemaal uit te schakelen, in plaats van alleen de stand-by modus.
  • Denk er aan dat de e-sigaret metalen onderdelen bevat, en daarom waarschijnlijk uit je tas moet voor inspectie bij de douane.
  • Verder nog belangrijk om te weten: losse batterijen dienen altijd apart vervoerd worden, en meestal mag je maximaal 2 stuks meenemen. Dat is een regel die de luchtvaartmaatschappij hanteert omdat alle batterijen risico’s met zich meedragen. Bij verkeerd gebruik kunnen ze bijvoorbeeld lekken of zelfs ontploffen. Let er dus goed op dat je de batterij(en) van tevoren al hebt verwijderd, en dat deze enkel in de handbagage mee mogen. Het beste stop je ze in een aparte etui of zak, waarbij de contact-punten met plakband afgeschermd zijn om kortsluiting te voorkomen.
  • Maak van tevoren de clearomizer of pod van de e-sigaret helemaal leeg. Het drukverschil in het vliegtuig kan er namelijk voor zorgen dat eventueel aanwezige e-liquid in de tank dunner wordt en onderweg gaat lekken

E-liquid vervoeren

Voor het vervoeren van e-liquid flessen gelden in Nederland dezelfde regels als andere vloeistoffen. Namelijk dat de verpakking niet groter mag zijn dan 100ml. Gelukkig wordt e-liquid zelden in grotere hoeveelheden verpakt, dus wat dat betreft zit je waarschijnlijk wel goed. Vloeistoffen dienen altijd in een doorzichtige en afgesloten zak te worden vervoerd, met een inhoud van maximaal 1 liter. Je mag per persoon slechts één zo’n zak meenemen.

E-liquid is een vloeistof, en moet daarom vervoerd worden in een afgesloten plastic zak.

In de trein

De e-sigaret mag je gewoon vervoeren in de trein (mits er geen algemeen verbod geldt in het betreffende land). Schakel deze onderweg bij voorkeur volledig uit.

Mag ik onderweg dampen in de trein of het vliegtuig?

Helaas! Op plekken waar niet gerookt wordt, mag ook niet gedampt worden. Dit geldt trouwens ook voor het opladen van je e-smoker. Wacht daar dus maar mee tot dat je in het land van bestemming bent aangekomen. Wil je onderweg toch aan je trekken komen? Dan kun je het beste gebruik maken van tabaksvrije snus. Dit zijn zakjes met nicotine-zout die je tussen lip en tandvlees plaatst.

Comment (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *