Esigbond daagt Nederlandse staat voor de rechter over smaakverbod e-sigaret

In een recent persbericht op de website van de Esigbond werd aangekondigd dat wij, als lid van de Esigbond, een bodemprocedure zijn gestart tegen de Nederlandse staat met betrekking tot het smaakverbod voor e-sigaretten. Als lid van de Esigbond strijdt NLDAMP voor de belangen van de Nederlandse dampers. Het nieuws over de rechtszaak is lang verwacht en NLDAMP heeft gewacht op de dagvaarding voordat wij dit groots naar buiten konden brengen.

Argumenten tegen het smaakverbod

Hoewel het nog onduidelijk is wat deze rechtszaak gaat opleveren, hebben wij, als leden van de Esigbond, goede beargumentatie tegen het smaakverbod. Wij pleiten voor een aangepaste vorm van het smaakverbod, waardoor het nog steeds mogelijk is om bruikbare producten op een legale manier aan te bieden aan de consument.

Individuele argumenten tegen het smaakverbod

Wij, als Esigbond, vinden dat er verschillende argumenten zijn tegen het smaakverbod voor e-sigaretten, waaronder:

 • Beperking van keuzevrijheid: Het smaakverbod ontneemt consumenten de mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan smaken voor hun e-sigaretten. Hierdoor kan het voor rokers lastiger worden om over te stappen op het minder schadelijke alternatief van e-sigaretten.
 • Ongewenste neveneffecten: Een smaakverbod kan leiden tot een toename van illegale handel in smaakstoffen en e-sigaretten, wat de veiligheid en kwaliteit van deze producten in gevaar brengt.
 • Belemmering van de volksgezondheid: E-sigaretten zijn bewezen minder schadelijk dan traditionele sigaretten en kunnen rokers helpen bij het stoppen met roken. Door het smaakverbod wordt de overstap naar e-sigaretten minder aantrekkelijk, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

NOS berichtgeving

Het nieuws over de rechtszaak is ook opgenomen op de website van de NOS. In het artikel wordt de brancheorganisatie genoemd die de staat voor de rechter daagt vanwege het smaakjesverbod voor e-sigaretten. Het volledige artikel is te lezen via deze link.

Wij zullen iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen in deze rechtszaak en raden aan om in te schrijven voor onze nieuwsbrief om automatisch op de hoogte te blijven. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via deze link.

Comments (28)

 • Dennis van Daalen Reply

  Ik heb banaan smaak en ben juist van hele hoge nicotine naar steeds minder gegaan en nu zit nu nog op 3 mg nicotine en wat doet de regering ze gooien het eruit en de kans dat ik terugval is aanzienlijk groter nu….

  8 april 2023 at 11:45
  • J. Kamp Reply

   Ze moeten juist de tabaksmaken verbieden want dat houdt de link met traditioneel roken in stand.

   Als ze echt stappen willen .maken verbieden ze alle traditionele tabak ten faveure van e-dampen.

   Maar ook hier is de tabaklobby goed in het “beïnvloeden” van politici…

   8 april 2023 at 12:09
   • Wendy Reply

    Helemaal mee eens.

    8 april 2023 at 12:18
   • Henri Reply

    Ik ben van 18 naar 12 naar 6 en nu nog maar 3mg nicotine. Ik wil dit jaar nog overstappen naar 0mg nicotine. Ik gebruik ook smaakjes. Als deze wegvallen dan is de verleiding naar een gewone sigaret groter.

    8 april 2023 at 12:19
    • De wilde Reply

     Na 40j roken ben ik op 2dagen gestopt met roken door de e sigaret. Ik neem vooral mint .

     8 april 2023 at 14:00
    • Janjaap Reply

     Zo is het bij veel mensen. E-roken is een uitgang naar stoppen.
     Succes!

     21 april 2023 at 09:05
   • Kees Reply

    Beste, graag zou ik het merk liquid willen hebben die dan ook ECHT in de buurt van een sigaret komt.
    Ik heb er geen gevonden die bijvoorbeeld naar Camel, Marlboro,enz smaakt!!
    Uiteraard vind je een “tabak” smaak die bij je past, maar uiteindelijk heeft het niks met een traditionele sigaret te maken.
    Dus een verbod daarop,ook zinloos, gewoon lekker laten.

    9 april 2023 at 15:29
   • Nina Reply

    Helemaal eens. Ze zijn echt dom bezig.

    2 mei 2023 at 12:01
 • J. Schouten Reply

  Bij de regering halen we toch ook de smaak van hun lekkere wijntje of biertje af. Laat ze zich maar om andere dingen druk maken

  8 april 2023 at 12:07
 • Ankie Heus Reply

  Ik ben overgestapt op de e sigaretik rook de tabaksmaak.inmiddels een jaar of 5.toen ik overstapte had ik een milde vorm van copd.inmiddels ben ik van die lijt afgehaald. Hoezo net zo slecht?of zelfs slechter?

  8 april 2023 at 12:40
 • Melissa Cascanette Reply

  Never have I ever vaped with a tobacco taste.
  I don’t want to return to smoking traditional smokes, never enjoyed the taste anyways.
  I’ve successfully been without smoking for well over 5 years, really actually 9 years but I had a short relapse.
  I had quit vaping altogether for about 9 months, unfortunately with daily stresses rising I went back to vaping, not smoking.
  It had already been damn difficult to find appropriate fluid for my tastes, and importing from the UK is expensive, but gave me the bigger top-up and shake bottles.

  Now returning to vaping, it’s a headache to sort fluids and coils! I’ve now been buying the disposable vapes. Yeh, super great for the environment.
  Now for 2ml, the cost is literally climbing closer to a package of cigarettes.
  The government isn’t helping me, or others. They are successfully having people spend their money out of country, either for savings, or to have a taste they enjoy.
  Using nicotine is not my goal in life, but it is an alternative to medication for anxiety (which I already take daily).
  Stop torturing and pressuring the citizens into returning to cigarettes just to line your own damn pockets.

  8 april 2023 at 12:44
  • N. Reply

   Ik ben van gewoon roken overgestapt naar vapen..eerst 20 mg nicotine nu in 1 maand naar 10 mg nicotine.
   Met de gewone sigaret veel last van overgevoelige neusslijmvliezen verstopte neus. En nu met vapen proef en ruik ik meer en geen last meer van overgevoelige neusslijmvliezen en mijn neus is niet meer.verstopt
   Ze moeten ook dan maar idd eens dan wat aan de alcohol gaan doen. Want dat maakt ook meer kapot dan lief is.
   Laat de mensen gewoon in waarde. Er wordt al teveel van je afgepakt.

   13 april 2023 at 16:48
 • Eduard Reply

  zeer goed dat het aanvechten ,heb altijd veel gerookt.dat over ben gestapt naar e-sigaret. als mensen sigaret roken doet het mij niks meer. ruikt niet meer naar rook van sigaret in de huiskamer of waar dan maar ook.

  8 april 2023 at 15:21
 • Marthijn Tolhuis Reply

  Deze hele regering brengt heel Nederland naar de kloten. Al je vrijheid word je afgenomen op welke wijze ook. Zelfs een smaakje van je vape word zelfs verboden en de reden waarom???????? Daar heeft men geen antwoord op. Laat ons gewoon een smaakje roken net als dat er 50 soorten bier zijn met 30 smaken

  8 april 2023 at 18:51
  • Nina Reply

   Precies, ik snap het ook niet. Wiet is echter gelegaliseerd, dan gaan we allemaal maar Wiet roken, dat mag. Dat daar ontzettend veel teer in zit en we knetterstoned worden, gaan we voor t gemak maar even aan voorbij.

   2 mei 2023 at 12:08
   • corry Reply

    waar is de overheid mee bezig.ook tabak smaken eruit.en straks plastic smaak roken dit kan echt niet schande

    3 juli 2023 at 20:59
    • Admin Reply

     Hoi Corry,

     Inderdaad! Maar ik heb zelf het gevoel dat het laatste woord nog niet gesproken is over het smaakverbod

     14 juli 2023 at 09:28
     • Gerardus

      Stop met het je laten bespelen door anderen! Niemand staat boven iemand, nu niet nooit niet!
      Je bent opgevoed als een slaaf in gevangenschap met een geld straf beloningssysteem. Alles is berust op list en bedrog door misleidende desinformatie en de verleidingen van illusies van rijkdom.

      Alles heeft als basis het creëren van tekortkomingen waardoor je afhankelijk wordt van deze moordlustige mafia cult drugskartels. Ga op onderzoek uit via de alternatieve media waardoor je jezelf weer wordt ipv hoe je werd geleefd om te leven volgens een schrikbewind. Een totalitaire macht gevoed door je eigen angsten van onzekerheden waardoor je medemens liegt en bedriegt. Zij en jij verraden elkaar door dit verachtelijk systeem maar te blijven voeden! Stop met vechten tegen jezelf en anderen. Zij bestaan niet voor je en ga je gewoon je eigen gang op basis van je eigen kracht om naar eer en geweten te handelen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor de ander zoals jezelf ook verzorgd wil worden. Geld maakt meer kapot dan je lief is. De kracht zit in het geloof in jezelf om goed te doen voor jezelf en daarbuiten. Dus laat je niet langer meer bespelen maar wordt bewust van jezelf en je omgeving. 🍀

      4 maart 2024 at 16:39
   • Franka Reply

    Wat is het verschil met een waterpijp .ik ben na 40 jaar roken van de gewone sigaret afgekomen door de vape ik voel me fitter en mijn longen zien er goed uit volgens de longarts.

    12 oktober 2023 at 06:10
    • Admin Reply

     Hoi Franka,

     Een waterpijp is een ander product dan een e-sigaret. Een waterpijp werkt namelijk door tabak te verbranden en deze daarna te filteren met water. Een e-sigaret werkt door vloeistof te verdampen.

     Super om te horen dat je zo veel baat hebt bij deze producten! Dat zouden meer mensen moeten weten.

     12 oktober 2023 at 08:58
 • Harmke Sandee Reply

  Vind het heel goed dat het word aangevochten rookte zelf heel veel en ben al heel veel jaren een tevreden e sigaret damper. Ik vind het absurd om smaken te verbieden en het te behandelen alsof het heel slecht is. Ik hoest s’morgens niet meer en heb veel meer adem dan toen ik gewoon rookte , Heb Astma en van de gewone sigaret kon ik afkomen door de e sigaret.

  10 april 2023 at 09:00
 • Carmela Reply

  Ik ben nu bijna 8 jaar van het roken af. Esigaret aangeschaft en geen sigaret meer gerookt. Zelfs mijn man is overgestapt naar de esigaret na 40 jaar roken. De regering zou hier trots op moeten zijn en ons niet de smaakjes moeten ontnemen. Tabakssmaken verbieden zou logischer zijn. Heel goed dat jullie een rechtszaak hebben aangespannen tegen deze waanzin. Bedankt en succes! Ik moet er niet aan denken dat ik straks mijn favoriete liquid niet meer kan bestellen maar ik wil ook absoluut niet meer gaan roken.

  11 april 2023 at 16:22
 • Dertien Reply

  We mogen steeds minder.
  Tja het is ‘ongezond’, maar een borreltje, jointje, vet en suiker, niet sporten is ook ongezond.
  Wie z’n leven is het.?!

  12 april 2023 at 12:22
 • ley Reply

  Dat is wel grappig,
  Hoe kun je als nederlander zijnde naar de rechtbank gaan?
  Aangezien wij nederlanders in nederland geen rechten hebben.

  14 april 2023 at 09:36
 • Yvonne Reply

  Sinds een aantal maanden alleen nog maar vape blueberry ice
  Vind de gewone sigaret niet meer lekker. I
  Love it

  22 april 2023 at 02:13
 • Dees Reply

  Sinds 2 jaar geen sigaret meer aangeraakt, na 43 jaar stevig gerookt te hebben. Alleen nog vapen, en dat bevalt me uitstekend! Ben bang voor een terugval als dit verboden wordt

  29 april 2023 at 12:18
 • Patricia Reply

  Ik heb 25 jaar gerookt. Damp nu denk ik 13 jaar. Hoest niet meer, piep niet meer, geen gele tanden meer, geen stinkend huis etc. Ga mij niet vertellen dat het slechter of even slecht is als roken. Dan merkte ik ook niet het hoesten en piepen wat verdwenen is. Door mijn beperking kan ik niet volledig stoppen, voor mij is het een enorme overwinning dat ik van de één op de andere dag volledig gestopt ben met roken en ben gaan dampen.

  Wat de Nederlandse overheid nu doet is 100 duizenden mensen in de problemen brengen, want wat moeten wij nu? Terug naar roken? Dat wil ik absoluut niet. Maar he, dat levert jullie geld op. Hypocriet is de overheid met z’n zogenaamde rookvrije generatie. De hele damp branche om zeep helpen en vele mensen terug naar het roken.

  Wij naar België, maar zou willen dat we gewoon in ons eigen land onze eigen keuzes konden maken.

  Met alleen een verkoop op afstand verbod was de overheid er ook geweest, want dan was het rendabel om een fysieke winkel te hebben, en kun je je legitimeren, waardoor, net als met drank en Tabak het geweerd wordt voor jongeren.

  Dit is gewoon een branche om zeep helpen en mensen in de kou laten staan.

  10 juni 2023 at 15:15
 • Ben Reply

  de regering bepaalt hoe wij moeten leven en we kunnen niks anders dan daarin mee te gaan de gewone mens heeft geen zeggenschap wij moeten het maar uitzoeken wat of hoe we het doen
  want hun bepalen wat goed is of wat slecht is hun bepalen dat we meer moeten betalen of minder hun bepalen alles we leven niet in vrijheid maar onder bedwang van de regering

  30 oktober 2023 at 11:20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *