Mogelijk verbod op online verkoop e-sigaretten en e-liquid

Helaas zijn er erg veel ontwikkelingen omtrent de wetgeving en de elektronische sigaret. Zo stuurde wij kort geleden al een bericht over de ontwikkelingen rond het smaakverbod. Hier hopen we dan ook in de toekomst weer meer over te kunnen vertellen. Helaas is de overheid momenteel niet alleen bezig met het smaakverbod maar wordt er momenteel ook gewerkt aan een verbod op de verkoop van e-sigaretten en e-liquid via internet.

De overheid heeft momenteel het plan om de verkoop op afstand, dus via webwinkels, te verbieden vanaf 1 juli 2023. Dus over ongeveer een jaar vanaf nu is het mogelijk verboden om e-sigaretten en e-liquid te kopen via een webwinkel zoals de onze. Gelukkig kunnen we nu nog iets doen om deze wetgeving tegen te gaan en daar hebben we jullie hulp bij nodig. 

Op de website van de overheid is een internet consultatie gepubliceerd waarin mensen worden gevraagd om de mening te delen over deze conceptwet. Wanneer deze wet wordt geaccepteerd zullen wij ook genoodzaakt zijn om onze webwinkel activiteiten na bijna 10 jaar te staken. Dit zal natuurlijk een enorme klap zijn voor ons bedrijf en onze werknemers.

Deze wetgeving is onderdeel van een totaalpakket aan nieuwe wetgeving die er voor moet zorgen dat het roken in Nederland verder wordt ontmoedigd. Indien je direct je zienswijze wilt delen, kun je klikken op de volgende link:

Geef een reactie op de internet consultatie

Waar zou je aan kunnen denken bij het schrijven van een zienswijze?

Enkele argumenten waar je aan zou kunnen denken en redenen waarom wij zelf denken dat deze wetgeving geen goed idee is.

– Verkoop van e-sigaretten en toebehoren gaat verder de illegaliteit in. Internet stopt niet bij onze landsgrenzen, mensen zullen vanuit het buitenland gaan bestellen, waardoor ik als consument geen garantie meer heb op de kwaliteit van de producten. Dit is dus een gevaar voor mijn gezondheid.

Helaas zien we dit momenteel al te vaak gebeuren dat ongereguleerde gevaarlijke producten door ongeregistreerde partijen in de handel worden gebracht. Verder verbieden zal dit probleem alleen maar verergeren.

– Voor mensen met bijvoorbeeld een fysieke of mentale beperking, is het lastiger om een fysieke winkel te bezoeken, hierdoor zullen mensen sneller terugvallen op het roken van tabak. Dit omdat tabak een vele malen betere beschikbaarheid heeft ten opzichte van e-liquid en e-sigaretten.

– Verminderde toegankelijkheid voor mensen tot schade reducerende producten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er een andere aanpak gekozen, waardoor mensen gemakkelijker kiezen voor een overstap naar de e-sigaret. We weten dus ook pas over enkele decennia hoe groot de positieve gevolgen zullen zijn geweest voor de volksgezondheid. Let wel op. Niet roken is altijd beter dan dampen. Dampen is een minder schadelijk alternatief voor de tabak sigaret (uit brits onderzoek 95% minder schadelijk dan tabak)

– Sociale gevolgen, verminderde werkgelegenheid binnen deze branche, dus talent gaat verloren. 

Mogelijke oplossingen naar onze zienswijze

Wij erkennen de problemen met betrekking tot online verkoop en de beschikbaarheid voor jongeren. Echter denken wij dat een totaalverbod voor de verkoop van e-sigaretten en toebehoren online verstrekkende negatieve gevolgen zal hebben voor de beschikbaarheid van deze schade reducerende producten.

Wij vinden dan ook dat er beter kan worden gekeken naar een model die wordt gehanteerd binnen de verkoop van alcohol online. Hierbij dient de webwinkel een zogenaamde ‘gewaarborgde werkwijze’ te hanteren waarmee de webshop wordt verplicht om een werkwijze te hanteren waarmee van moment van verkoop tot aflevering een controle zal worden uitgevoerd op de leeftijd van de klant. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een controle van de legitimatie aan de deur. 

Wat verwachten we in de toekomst?

Het is nog onduidelijk wanneer dit verbod en het smaakverbod doorgang gaat krijgen. Wanneer hier meer over duidelijk is zullen we dat direct laten weten. Wat we wel weten is dat wanneer zowel het smaakverbod als het online verbod doorgang gaat krijgen, het voor ons steeds moeilijker gaat worden om verstokte rokers in Nederland te kunnen laten kennismaken met een minder schadelijk alternatief. Graag horen we dan ook jullie reacties op deze conceptwetgeving. Hiervoor hebben we dan ook dit bericht op onze website geplaatst zodat jullie er een reactie onder kunnen zetten.

Deel deze mail dan ook met vrienden en familie en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over toekomstige ontwikkelingen!

Groeten Robin en Team NLDAMP

Bezoek onze website

Comments (18)

 • Tonny Reply

  Je zou denken dat ze met deze “inzichten” ook de nicotinepleisters, kauwgom en sprays aan zullen pakken. Kan ook een “gateway” zijn naar tabaksverslaving. Maar ja dampen lijkt op roken, dat maakt het verdacht. Misschien moeten ze frisdrank ook verbieden. Zelfs water lijkt verdacht veel op jenever en kan met die gedachtengang een gateway zijn naar alcoholverslaving.

  6 juli 2022 at 10:46
  • Admin Reply

   Helemaal gelijk in! Reguleren prima. Verbieden is nooit een oplossing

   6 juli 2022 at 11:09
 • Adrie Reply

  Ze moeten zich niet overal mee bemoeien

  6 juli 2022 at 10:47
 • Roos Reply

  Na aanleiding van jullie mail heb ik direct een bezwaar ingeleverd. Het is toch te gek voor woorden dat het kabinet alles maar naar hun eigen hand zet zonder overleg te hebben met bedrijven werknemers of de gewone burger!

  6 juli 2022 at 11:48
 • Patricia Reply

  Bizar voorstel/concept. Direct mijn (afwijzende) reactie erop achtergelaten.

  Eens met Tonny, ook straks alles met alcohol, suiker, vet, vlees etc. verbieden 🥲

  Bestel het straks dan gewoon elders binnen de Eu of verder weg. Lekker goed voor het milieu #stikstofcrisis

  De overheid kent maar 1 stand: aan of uit.

  Tijd voor maatwerk qua regelgeving voor Nederland! Maar dat vinden ze vast weer te moeilijk, te duur of de ict kan het niet aan #computersaysno

  6 juli 2022 at 12:32
 • Marian Valckx Reply

  Nee niet normaal.
  Mensen zijn toch oud genoeg om zelf te beslissen wat ze wel of niet doen.
  Ze bemoeien zich overal mee. Slaat nergens op

  6 juli 2022 at 14:21
  • Lippevelt helene Reply

   Waarom verbieden laat het besluit voor wat het is er kan nu gecontroleerd gekocht worden .Als deze wetgeving Veranderd zal er weer veel geschommeld worden en wat koopje dan . Laat iedereen in zijn waardigheid en zelf beslissen wat ze doen met hun gezondheid . Alcohol en drugs is veel erger als men dat gebruikt

   13 juli 2022 at 13:57
 • Johannes Reply

  Wat een vreselijk saai en betuttelend landje zijn wij toch aan het worden onder het juk van deze waardeloze regering. Laat mensen als ze dat willen genieten van hun fijne liguids en hou op je overal mee te bemoeien.

  6 juli 2022 at 16:10
 • brgitte Reply

  Abnormaal. Dat betuttelen van het land brengt ons niks goeds. die hele regering moet opgedoekt worden

  6 juli 2022 at 17:06
 • Hardwerkende belastingbetaler Reply

  Werkelijk het word steeds zieliger in Nederland mensen mogen zelf niets meer bepalen. Vooral gewoon alles verbieden en dan weer ambtenaren aan nemen om de betutteling weer te controleren. Meer en meer word er een politie staat van gemaakt geen alternatieven geen oplossingen alleen maar verbieden. Het word tijd dat de politici de burgers (de mensen waardoor ze worden gekozen) weer gaan dienen in plaats van het leven onmogelijk te maken. In de buurt van Tata steel krijgt de 1 na de ander kanker maar rokende mensen pesten en hardwerkende boeren op stang jagen is blijkbaar belangrijker. Mijn conclusie, ga alstublieft in plaats van onzin te verzinnen uw werk doen waar u voor word betaalt minister president Mark Rutte en laat de hardwerkende belastingbetalers die roken met rust…..

  6 juli 2022 at 18:24
 • Ko Reply

  Het is toch te gek voor woorden, ze gaan zich overal mee bemoeien.

  7 juli 2022 at 06:58
 • Gerard Reply

  Daar bereiken niet veel uitgezonderd dat de webwinkels zoals NLDAMP moeten sluiten en heel veel mensen dan hun baan verliezen.
  Voor de roker of de vader zelf die halen hun spullen bij de sigarenboer om de hoek.

  7 juli 2022 at 11:24
  • Wilco Reply

   Verbod heeft puur te maken met inkomsten. Zo heeft Den Haag ook geprobeerd om het onder medicatie te laten vallen, mislukt.
   De GROTE LOBBY VAN TABAK, heeft hierbij denk ik bijdrage. Als Den Haag zo begaan is met de gezondheid, verbied dan ook verkoop van gewone tabak. Maar dat is te duur, levert de schatkist teveel op.

   1 december 2022 at 12:02
 • Gerard Reply

  Sorry vader moet vaper zijn

  7 juli 2022 at 11:31
 • Moon schoonhoven Reply

  Belachelijk allemaal wat ze in dit land doen we zijn oud en wijs genoeg of je wil roken bepaal je zelf

  13 juli 2022 at 12:05
 • Teck Geert Reply

  Ik begrijp het niet, de redenering om e-liquids te verbieden rammelt langs enkele kanten;
  Ik ben 55 jaar, rookte sinds mijn 18-de, en heb al alle middelen gebruikt om te stoppen met roken. Pleisters in alle concentraties, kauwgom, tot 2 soorten medikatie.
  Vorig jaar zag ik de docu “a billion lives”, en dacht “waarom zou ik het niet proberen om over te schakelen op vape”.
  Sindsdien rook ik NIET meer, ik vape, mét nicotine en haal daar héél wat gezondheidswinst uit.
  Wat mevrouw Croes van Trimbos zegt over het feit dat mannen van 50+ geen bubble gum smaken vapen klopt NIET.
  Ik vape alles wat zoet is, fris is, fruitig is, als ik maar voldoende kan afwisselen.
  Ik vape GEEN tabakssmaken, juist om geen craving te triggeren.
  Geen enkel middel heeft mij langer dan een jaar doen stoppen met roken, vape heeft dat wel gedaan.
  En ik wil blijven vapen zolang ik dat lekker vind.
  Stop met die paternalistische nonsens, ik heb liever een kind dat vaped, dan een kind met een sigaret.
  Geef een jongere die zoete smaken vaped een sigaret, en hij of zij zal het uitproesten.
  Wetgeving gemaakt door mensen die de wereld van roken, ex-roken en vapen niet kennen, daar krijg ik de apenpokken van om het zomaar te zeggen.

  13 juli 2022 at 12:30
 • Kees Bolleboom Reply

  De overheid is de weg kwijt. Ik ben 58 jaar en nu ruim 3 jaar vaper en rookte al vanaf mijn 16e. Ik hoest nu niet meer en heb mijn conditie weer terug en ook niet onbelangrijk je stinkt niet meer naar rook. Ook heb ik mogen vernemen dat het in zijn algemeen 20 keer gezonder is dan roken. Het zal er ook wel mee te maken hebben dat men geen belasting erover kan innen. Zeer spijtig dat de overheid zo kort door de bocht gaat en zonder overleg dit gewoon weer erdoor heen gaat drukken. Nu wordt er gecreëerd dat ongecontroleerde vloeistoffen uit het buitenland gekocht gaan worden en zal het er niet gezonder op worden.

  16 mei 2023 at 12:43
 • zendingsreis Reply

  Wat een inspirerendezendingsreis! Bedankt voor het delen van jullie ervaringen en de influence pass on het heeft gehad. Echt geweldig om te zien cultivator jullie verschil maken in de wereld!

  10 november 2023 at 10:33

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *