Neutrale verpakkingen voor e-sigaretten: oplossing of symptoombestrijding?

“E-sigaretten in de vorm van een milkshake, met glitters of verpakt in een gezellig bijbehorend tasje. Fabrikanten doen er alles aan om de e-sigaret zo aantrekkelijk mogelijk te maken.” Zo luidde de kop van een recent RTL Nieuws-artikel. D66 werkt momenteel aan wetgeving die neutrale verpakkingen voor e-sigaretten verplicht zou maken. Het idee is dat deze producten zo minder aantrekkelijk worden voor jongeren en hen ontmoedigen om ermee te beginnen. Hoewel wij als e-sigarettenverkopers ons kunnen vinden in dit beleid, vinden wij dat het probleem dieper ligt dan alleen de verpakkingen.

Wegwerp pennen met glitters

In het RTL Nieuws-artikel wordt gesproken over wegwerp vape pennen met glitters, die jongeren zouden verleiden tot het kopen van deze producten. Maar waar halen deze jongeren deze pennen vandaan? Het kopen van deze “glitter” pennen is immers verboden voor minderjarigen. Het lijkt erop dat deze pennen voornamelijk online of in het buitenland worden gekocht, of zelfs via social media platforms. Het aanpassen van de verpakkingen en pennen kan dus wel helpen, maar het is niet de oplossing voor het grootste probleem.

Illegale wegwerp pennen

Een groot deel van deze wegwerp pennen is namelijk illegaal. Ze voldoen niet aan de Nederlandse wetgeving en bevatten vaak hogere hoeveelheden nicotine of vloeistof dan is toegestaan. Bovendien is het vaak niet duidelijk wat er precies in de pen zit, omdat deze niet is getest en geaccepteerd voor de Nederlandse markt. Jongeren vinden altijd wel een manier om deze illegale pennen te bemachtigen, ondanks hun leeftijd. Het blijkt dan ook lastig om dit te controleren.

Oplossing of symptoombestrijding?

Wij zijn voorstander van het neutraal maken van de verpakkingen en pennen. Producten voor e-sigaretten zouden niet aantrekkelijk moeten zijn voor jongeren. Wij als e-sigaretten speciaalzaken hebben al veel regels waar wij ons aan moeten houden, zoals het niet verkopen van producten aan minderjarigen en het zorgen dat onze producten van buitenaf niet zichtbaar zijn. Daarom zijn wij ook voor neutrale verpakkingen. Maar lost dit beleid dan de kern van het probleem op? Wij denken van niet, want jongeren kopen deze producten niet bij ons of andere e-sigaretten speciaalzaken. Het neutraliseren van de verpakkingen zal dus niet voorkomen dat jongeren illegale wegwerp pennen blijven kopen.

Verder kun je je afvragen of het neutraliseren van de verpakkingen nog wel zin heeft nadat het verbod op smaakjes voor e-sigaretten is ingevoerd. Zoals het er nu uitziet, zullen er na het smaakverbod maar weinig producten overblijven. Dit kan weer andere problemen opleveren. Wil je meer weten over het smaakverbod voor e-sigaretten? Lees dan ons Dossier Smaakverbod.

Conclusie

Neutrale verpakkingen voor e-sigaretten kunnen een stap in de goede richting zijn om jongeren te ontmoedigen om ermee te beginnen. Het is echter slechts een deel van de oplossing en zal het kernprobleem niet oplossen. Het kopen van illegale wegwerp pennen blijft een groot probleem en daarom is het belangrijk om ook hierop te blijven inzetten. Het is aan de overheid om te zorgen voor een effectief beleid tegen het gebruik van e-sigaretten onder minderjarigen en het aanbieden van illegale producten op de markt. Een combinatie van verschillende maatregelen kan leiden tot een oplossing van het probleem en een veiliger gebruik van e-sigaretten voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *