NLDAMP in het algemeen dagblad (AD) over het smaakverbod

Recent zijn wij gevraagd om input aan te leveren voor een artikel over het smaakverbod in het algemeen dagblad. In dit artikel, dat in gesprek gaat met een aantal ondernemers in onze branche. De volgende quotes zijn meegenomen vanuit onze kant:

Tot slot overwegen sommige vapeshops hun heil over de grens te zoeken. Bij de zuiderburen in België, maar ook in Duitsland zijn de vapes met smaakjes immers wel nog toegestaan. ,,In Nederland is het sowieso klaar, mocht het nu gaan zoals het gaat”, reageert Robin Meeuwis van NLDamp uit Breda. Meeuwis overweegt het bedrijf naar België te verhuizen. ,,We mogen niks en kunnen niks meer verkopen na invoering van dit beleid. In totaliteit zijn de e-liquids met smaakjes zo’n 90 procent van onze verkoop.”

,,Ik denk dat wanneer het lukt om tabakssmaken te maken die voldoen aan de wet, deze handel verdwijnt naar rokersspeciaalzaken”, vervolgt Meeuwis. ,,Deze markt wordt zo klein dat het niet meer mogelijk is om hier een speciaalzaak te runnen.” Hij verwacht dat het personeel van NLDamp volgend jaar ‘flink wordt uitgedund’. ,,Het bizarre is dat we enorme drukte verwachten de aankomende negen maanden, dus ik kan mijn personeel niet missen. Mochten we de grens over gaan, kunnen ze misschien mee.”

In het preventie­ak­koord is besloten niet in gesprek te gaan met de ‘tabaksin­du­strie’, terwijl wij als branche geen band hebben met deze partijen

Robin Meeuwis , NLDamp

De Bredase ondernemer vindt het vooral kwalijk dat de overheid niet met de branche wil praten over hun wensen en ideeën. ,,In het preventieakkoord is besloten niet in gesprek te gaan met de ‘tabaksindustrie’, terwijl wij als branche geen band hebben met deze partijen.”

De Nederlandse e-sigarettenbranche was juist een tegenreactie op de tabaksindustrie, stelt Meeuwis. ,,En toen gingen tabaksfabrikanten zich ermee bemoeien. Sommigen zijn zelfs alweer vertrokken wegens weinig succes.” Sterker nog: de tabaksindustrie ziet hen liever verdwijnen, zegt hij. ,,Zodat mensen overgaan op andere ‘schadebeperkende alternatieven’ die ze zelf ontwikkelen, mét tabak.”

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *