Smaakverbod NLDAMP en uitzending Editie NL reactie op commentaren vanuit Trimbos Esther Kroes

Gisteren werden wij naar aanleiding van onze eerdere nieuwsbrief, benaderd door Editie NL voor het meewerken aan een item over het smaakverbod. Deze uitzending is hier terug te onder de volgende link.

https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5350599/aflevering-335

In dit artikel geven wij verder een reactie op de commentaren vanuit het Trimbos en vertellen wij het volledige verhaal achter de totstandkoming van het smaakverbod en waarom de gevolgen hiervan niet te overzien zijn.

Het smaakverbod voor de elektronische sigaret

De overheid is voornemens een verbod in te stellen op de verkoop van ‘exotische’ smaakjes voor de e-sigaret. Dit houdt in dat alle ingrediënten voor aroma’s voor de e-sigaret verboden gaan worden op 16 ingrediënten voor smaakstoffen na.

Kort opgesomd het smaakverbod:

 • Ingang 1 januari 2023 met een uitverkoop termijn:
 • Voor detaillisten tot 1 oktober 2023
 • Stop productie van smaken door fabrikanten 1 juli 2023

In deze video vertellen wij onze standpunten met betrekking tot het smaakverbod die wij eerder al kenbaar maakte in onze voorgaande nieuwsbrieven. Echter zijn er natuurlijk enkele punten ‘geknipt’ voor het maken van deze reportage. Hieronder zijn onze standpunten nogmaals te lezen. Daarna zullen wij ingaan op de reactie van Esther Kroes vanuit Trimbos.

Onze standpunten over het smaakverbod

Verbod stelt het gevaar van zelf-productie

Het smaakverbod zal als gevolg hebben dat gebruikers van elektronische sigaretten meer zelf zullen gaan experimenteren met het ‘zelf maken’ van smaken. De vloeistof die wordt gebruikt voor de elektronische sigaret (e-liquid) is in de basis een zeer eenvoudig product en kan door een doe het zelf-er gemakkelijk zelf worden gemengd.

Echter heeft het zelf produceren van e sigaret vloeistoffen als gevaar dat mensen zelf zullen gaan experimenteren. Nicotine in de basis is een zeer gevaarlijke stof en dit verbod heeft als gevaar dat mensen zelf aan de slag zullen gaan met het toevoegen van nicotine aan de vloeistof, wat tot enorm gevaarlijke situaties kan gaan leiden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: vergiftiging en brandwonden.

Handel in elektronische sigaretten verdwijnt in de illegaliteit

Het smaakverbod zal daarnaast als gevolg hebben dat de handel in elektronische sigaretten de illegaliteit in zal verdwijnen. We krijgen nu al heel erg veel signalen vanuit onze klanten dat er al enorm veel illegale handel in omloop is. Dit zien we door het type producten waarmee klanten ons bezoeken in onze winkel en de berichten die we lezen op social media. Waarom we zeker zijn dat deze producten illegaal zijn? Doordat deze overduidelijk op verschillende facetten niet voldoen aan de huidige regelgeving voor e-sigaretten zoals de maximumcapaciteit van vloeistof in de tank. In Nederland is deze vastgesteld op 2 ml.

De huidige problematiek met betrekking tot jongeren komt dan ook voort vanuit deze illegale handelaren die deze producten uit het buitenland bestellen (China). Op deze producten zit geen controle met betrekking tot de schadelijkheid en gebruikte ingrediënten. Echter is dit een handhavingsprobleem en wat we zien is dat de overheid niet de capaciteit heeft om hier goed op te kunnen handhaven.

Ongecontroleerde en ongereguleerde producten

Het is een illusie om te denken dat door de smaken te verbieden, mensen niet zullen gaan uitwijken naar andere opties. Zo zien we dat ook binnen de markt voor ‘Zweedse snus’ dat deze in grote getallen online besteld kunnen worden terwijl deze in Nederland verboden zijn. Daarnaast geeft de overheid en Trimbos aan dat men gelooft in duidelijke ‘normstelling’. Wij zijn het eens dat het roken van een e-sigaret niet de norm is en dat jongeren moeten worden ontmoedigd om te beginnen met een elektronische sigaret.

Echter betekent niet dat het stellen van een norm een verbod moet betekenen op de verkoop. Dit zal alleen maar grotere problematiek gaan opleveren doordat de producten die in Nederland worden gebruikt niet meer onder het toezicht komen te vallen van de overheid. Wanneer we zaken gaan verbieden omdat het niet onder de norm zou moeten vallen, zouden we moeten beginnen met een verbod op de verkoop van tabak.

Experimenten met tabaksmaken die voldoen aan wetgeving

De overheid heeft een lijst samengesteld met 16 ingrediënten die kunnen worden gebruikt in het maken van een tabakssmaak voor de elektronische sigaret. Deze lijst is nu al een geruime tijd beschikbaar en producenten zijn hier al een tijd mee aan het experimenteren. Echter zijn de resultaten van deze experimenten dan ook zeer negatief en lijkt het onmogelijk om een goede tabakssmaak te kunnen herproduceren met deze ingrediënten.

Zo zullen voor de duidelijkheid alle tabakssmaken die we vandaag de dag kennen gaan verdwijnen na invoering van dit verbod. Er bestaat namelijk geen enkele smaak momenteel die volledig voldoet aan deze lijst van 16 ingrediënten.

De reden hierachter is dat tabak van nature een licht zoete bijsmaak heeft. Aan deze smaken wordt dan ook vaak in kleine concentraties bijvoorbeeld een vanille of karamel aroma aan toegevoegd om deze licht zoete smaak mee na te bootsen. Dit is echter niet mogelijk met de lijst van ingrediënten die wordt toegestaan door de overheid na het verbod. Deze lijst met ingrediënten is dan ook onbruikbaar voor producenten en hierdoor zal alleen een smaakloze variant effectief blijven bestaan

Reactie op uitzending commentaar op Trimbos

Onderstaand onze reactie op de argumenten van mevrouw Kroes vanuit het Trimbos instituut.

Reactie argument ‘gebrek aan moreel besef in de branche en toevoegen van kankerverwekkende stoffen’?!

In de rapportage geeft Esther Kroes aan dat ze vragen stelt bij het moreel besef (?!) van onze branche met betrekking tot de lijst van smaakstoffen. Echter is het belangrijk om hier wat extra achtergrondinformatie over te geven:

De lijst met 16 verschillende ingrediënten komt voort uit een eerder gepubliceerde lijst met daarop 22 verschillende ingrediënten. Na de publicatie van deze lijst met 22 ingrediënten, hebben wij als branche vragen gesteld en aangekaart dat 6 van deze ingrediënten kankerverwekkend zijn en dat deze al een geruime tijd niet meer worden gebruikt in de smaken die worden geproduceerd door Nederlandse producenten. Dus waarom onze branche wordt beticht van gebrek aan ‘moreel besef’ is voor ons de vraag.

Het probleem hierin zit hem dus in wat wij hierboven al eerder hebben benoemd in onze beargumentering. Tabak smaken worden gemaakt doormiddel van een combinatie van andere smaken. Om hierin het licht zoete van tabak na te bootsen, wordt er gebruik gemaakt van lichte concentraties van bijvoorbeeld vanille en karamel. Deze mogen na een verbod niet meer gebruikt worden waardoor smaken die volledig voldoen aan deze wetgeving vrijwel onbruikbaar zijn.

In de samenstelling van deze lijst zijn wij als branche dan ook totaal niet gehoord en deze is opgesteld naar aanleiding van een Europese database van ingrediënten voor smaken. Hierin geeft de overheid aan dat ongeveer 24% van de huidige tabak smaken kan blijven bestaan. In de praktijk zit dit eerder rond de 0%. Dit doordat deze data vanuit de EU niet volledig sluitend is.

Dus deze opmerking komt voort uit een stuk onwetendheid vanuit het Trimbos en vanuit de overheid. In de praktijk zal alleen de smaakloze variant blijven bestaan na invoering van dit verbod en zullen alle smaken waaronder tabak, gaan verdwijnen.

Illegale handel en signaal vanuit de overheid m.b.t. normstelling

Verder gaat het Trimbos in op het gevaar van illegale handel en dat de overheid graag een signaal afgeeft aan jongeren.

Dit argument laat zien dat de overheid en het Trimbos totaal geen idee hebben over hoe de markt er vandaag de dag uit ziet en wat de daadwerkelijke gevolgen gaan zijn van dit verbod. Illegale producten zijn momenteel voor het verbod al op iedere hoek van de straat te koop en we zien ook uit voorbeelden uit Australië dat een verbod dit totaal geen effect heeft.

Sterker nog, het enige dat we hiermee veroorzaken is dat producten die worden gebruikt niet meer gecontroleerd worden en in grotere maten illegaal geïmporteerd gaan worden. Dit heeft als gevolg dat dit grote gevaren voor de gezondheid van gebruikers gaat opleveren.

Om hier terug te komen op het argument van mevrouw Kroes. Het gevaar van toevoegen van kankerverwekkende stoffen bij deze illegale producenten. De overheid en het Trimbos negeert dit argument en schaart het onder ‘Normstelling’ waarbij er daadwerkelijk totaal geen rekening wordt gehouden met het beschermen van de consument en stelt de consument bloot aan ongereguleerde, illegale handel met daarin rotzooi en kankerverwekkende stoffen verwerkt. Zo zijn er al verhalen van Chinese producenten die stoffen als koelvloeistof en andere rotzooi verwerken in producten.

Conclusie

Het lijkt erop dat de overheid niet wil luisteren naar de beargumentering vanuit onze branche en de alternatieven die wij bieden. Zo hebben wij onze ideeën met betrekking tot ontmoediging voor verkoop aan jongeren en minderjarigen al eerder beschreven op deze pagina. Zo hebben wij het vermoeden dat de overheid weinig realiteitszin heeft met betrekking tot in hoeverre deze wetgeving daadwerkelijk effectief zal gaan zijn.

De kans is dan ook groot dat deze wetgeving klakkeloos zal worden doorgevoerd en dat we de schade hiervan over enkele jaren gaan zien. Helaas is onze branche tegen die tijd in Nederland volledig verdwenen en is er een enorme groep met gestopte rokers, terug gestapt op het roken van tabak. Een gemiste kans, zeker wanneer we dit in de toekomst gaan vergelijken met andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland, waar onze producten juist effectief worden ingezet om te stoppen met roken. Wat wij hopen is dat de politiek en belangenorganisaties op dat moment nog steeds de verantwoordelijkheid durven te nemen voor de catastrofale gevolgen hiervan.

Oproep: Kom naar het protest tegen het smaakverbod in Den Haag aanstaande Donderdag!

Aankomende donderdag 8 december 2022 staat een protest aangekondigd voor de deur van de tweede kamer in Den Haag. Hier willen wij graag met een zo groot mogelijke groep e-sigaret gebruikers laten zien dat wij het niet eens zijn met deze wetgeving. Daarom roepen wij u ook op om langs te komen bij dit protest. Het protest wordt georganiseerd vooraf aan het debat over leefstijlpreventie. Het protest zal starten om 8:30 in de ochtend.

Wanneer u deel wilt nemen aan dit protest, vragen we u om uzelf aan te melden. Op deze wijze kunnen we ervoor zorgen dat er genoeg middelen aanwezig zijn voor de deelnemers.

Klik hier om aan te melden voor het protest.

Comments (10)

 • Tonny Reply

  Met wellicht de beste bedoelingen (of de invloed van geld) heeft de overheid duizenden extra tabaksdoden per jaar op hun geweten. Onbegrijpelijk. https://youtu.be/nCozEhqdKQw

  2 december 2022 at 21:11
  • Admin Reply

   Zeker waar Tony, er is helaas niet genoeg kennis in onze maatschappij over dit onderwerp. We gaan over enkele jaren pas zien wat daadwerkelijk de invloed is geweest op criminaliteit en gevaarlijke producten in omloop

   5 december 2022 at 13:16
 • Elly Peerdemam Reply

  Hallo,na 45 jr shag te hebben gerookt en nu al 15 jaar de electrische is het een drama en voor vele dampers.Ik en schoozus vapen alleen met tabaks smaak.Ik zie dit somber in en vooral voor de damp-winkels hun inkomsten of helemaal verdwijnen.Vreselijke beslissingen neemt deze regering en daar moeten we snel vanaf zien te komen,weg met die hap !!!!Helaas te oud en invalide om te komen.
  Vr,gr,Elly

  4 december 2022 at 14:31
  • Admin Reply

   Zeker Elly! Wij vinden het ook heel erg vervelend voor iedereen. De overheid heeft duidelijk geen idee hoe ver de gevolgen gaan zijn voor mensen. Voor ons ook zeker vervelend. Wij werken momenteel aan oplossingen voor de toekomst. Blijf dus op de hoogte!

   5 december 2022 at 13:33
 • Frank Reply

  Na 11 jaar gerookt te hebben ben ik sinds een week geleden begonnen aan de Vape met dank aan een collega die mij dit aangeraden, m’n lieve en zeer ondersteunende vriendin en de expertise van de verkoper van Sigarenmagazijn ’t Hoekje in Tiel. Ik rook nu hooguit nog een sigaret per dag en soms al helemaal niet meer. Ik ruik de tabaksgeur nu van ver, in kleding van anderen en die ene sigaret die ik in een dag rook vind ik zo vies smaken dat ik hem na de helft al wegsmijt. Vapen met smaakjes is HET alternatief om te stoppen met roken in mijn perspectief. Binnenkort ga ik al m’n nicotinegehalte verlagen naar 3mg om de smaakjes beter te proeven alleen al. Het verbieden van de smaakjes zal mij en mijn vriendin doen forceren om de smaakjes illegaal uit het buitenland te doen importeren, mocht ik er tegen die tijd nog steeds afhankelijk van zijn. Als je echt jongeren wilt tegenhouden om te vapen/roken, verhoog de minimale leeftijd en verbied de milieuvervuilende wegwerp vape, Maar dit gaat om meer dan dat. De Minister van Volksgezondheid speelt vies spelletje door rookpreventie als mantel te gebruiken voor ordinair tabakslobbyisme. Maar ik verwacht ook niet veel meer dan Reagan achtige politieke besluiten van een minister afkomstig van een partij zo incompetent als de Christenunie.

  4 december 2022 at 20:01
  • Admin Reply

   Dit is inderdaad het probleem dat je hierdoor alleen maar illegale handel krijgt en dat er geen controle meer zit op de kwaliteit van de producten. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De overheid wijst ons aan als probleem. Echter zit het probleem op de controle van de illegale handel. We werken aan een oplossing.

   5 december 2022 at 13:36
 • Mo Reply

  Een motivatie van de minister van volksgezond! verslaafde tabaksgebruikers blijf verslaafd aan tabak(wij gooien de prijzen wel omhoog) Mijn ervaring met dampen een goede conditie geen gehoest geen stank geen hinder voor anderen !!!! Het is hier zo krom als het maar zijn kan.Merk nu al dat de mijn favoriete E-liquid niet meer overal te verkrijgen is en over een tijd geen dampwinkel meer bestaat

  7 maart 2023 at 16:58
 • watch fiba basketball live stream free Reply

  There is some nice and utilitarian information on this site.

  11 augustus 2023 at 10:12
 • linetogel Reply

  Amazing, nice one

  29 januari 2024 at 20:01
 • linetogel Reply

  Magnificent, wonderful.

  30 januari 2024 at 04:23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *