Stoppen met vapen: een gids om nicotinegebruik af te bouwen

Veel mensen stappen over op e-sigaretten of vapes om hun tabaksverslaving te overwinnen en uiteindelijk helemaal te stoppen met roken. Hoewel vapen gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van het roken van tabak, is het nog steeds niet volledig gezond en kan het wenselijk zijn om na verloop van tijd ook het gebruik van nicotine achter je te laten. In deze gids leggen we uit hoe je je nicotinegebruik kunt afbouwen met behulp van e-sigaretten en vapes, zodat je uiteindelijk volledig kunt stoppen met vapen.

Tip: kies voor een hervulbaar model voor meer controle over je nicotinegebruik

Voordat we ingaan op de strategieën om te stoppen met vapen, willen we benadrukken dat het belangrijk is om te kiezen voor een hervulbaar model e-sigaret of vape. Dit stelt je in staat om je eigen nicotinegehalte te bepalen en aan te passen. Met een wegwerpmodel heb je deze controle niet, waardoor het lastiger wordt om je nicotine-inname te verminderen. Door te kiezen voor een hervulbaar model, heb je de mogelijkheid om e-liquids met verschillende nicotinegehaltes te mengen en zo je gebruik beter af te bouwen.

Ooit heb je de e-sigaret of vape gebruikt om te stoppen met het roken van tabak. Een vape of e-sigaret is dan ook een super handig hulpmiddel om je nicotinegebruik langzaam af te bouwen. Een vape of een e-sigaret biedt natuurlijk gezondheidsvoordelen ten opzichte van tabak doordat er geen teer of koolstofmonoxide wordt ingeademd door de gebruiker. Echter is het gebruik van een vape nog steeds niet gezond en wil je na verloop van tijd volledig af van het gebruik van nicotine. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het belang van het bijhouden van je nicotinegebruik

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om succesvol te stoppen met vapen, is het bijhouden van je nicotinegebruik. Dit helpt je om je eigen nicotinegebruik in kaart te brengen en bewuster te worden van hoeveel je daadwerkelijk consumeert. Het nicotinegehalte wordt altijd uitgedrukt in mg per ml. Dus als je bijvoorbeeld 12 mg/ml nicotine gebruikt en een week doet met een flesje van 10 ml, dan gebruik je in totaal 120 mg nicotine (12 mg/ml x 10 ml = 120 mg).

Een handige manier om je nicotinegebruik bij te houden, is door een nicotine dagboek bij te houden. Hierin kun je noteren hoeveel flesjes je per week gebruikt, hoeveel milliliter die flesjes bevatten, en hoeveel nicotine erin zit. Je kunt aan deze lijst ook een extra item toevoegen: het totale aantal milligrammen nicotine (inhoud x nicotinegehalte). Door dit wekelijks bij te houden en te evalueren hoe je je voelt, krijg je een beter inzicht in je nicotinegebruik en kun je beter bepalen hoe en wanneer je het nicotinegehalte kunt verminderen.

Voorbeeld van een nicotinedagboek bijhouden

Hier onder zie je een voorbeeld van hoe je kunt bijhouden hoeveel nicotine je elke week gebruikt en hoe je op die manier meer inzicht krijgt. Door meer inzicht te krijgen in je nicotinegebruik kun je gemakkelijker afbouwen.

WeekAantal flesjes (inhoud + nicotinegehalte)Totaal mg nicotine
12x 18 mg/ml (10 ml) 1x 12 mg/ml (10 ml)480 mg nicotine (180+180+120)
21x 18 mg/ml (10ml) 2x 12 mg/ml (10ml)420 mg nicotine (180+120+120)
33x 12 mg/ml (10ml)360 mg nicotine (120+120+120)
41x 6 mg/ml (10ml) 2x 12mg/ml (10ml)300 mg nicotine (60+120+120)

Zo kun je dus stapsgewijs er voor zorgen dat je je het nicotinegehalte naar beneden brengt. De hoeveelheid flesjes die je gebruikt of de hoeveelheid nicotine is voor iedere persoon verschillend. Je krijgt een beter inzicht in je nicotinegebruik wanneer je eerst succesvol bent overgestapt op de e-sigaret. Tel hoeveel flesjes je per week gebruikt en pas daarop je plan aan. Onze klantenservice kan je ook goed op weg helpen om je eigen afbouw plan samen te stellen.

Tip: Wanneer je het gevoel gaat dat het te snel gaat of je hebt niet meer genoeg aan de hoeveelheid e-liquid flesjes of ml die je voorheen gebruikte, dan is het misschien verstandig om even een stapje terug te doen en enkele weken op een niveau te blijven voordat je verder gaat met het afbouwen van je nicotine. Te snel afbouwen zorgt er over het algemeen voor dat je alleen meer e-liquid/vloeistof gaat gebruiken. Je maakt dit dan ook inzichtelijk met je nicotine dagboek.

Tip: Grote kans dat je het lastig vind om af te wisselen met verschillende nicotinegehaltes. In dat geval adviseren we om gebruik te maken van een naaldflesje. Op deze manier kun je je wekelijkse e-liquid mengen. Zo realiseer je je eigen nicotinegehalte op maat. Als voorbeeld week 1: 480 mg / 30 ml = 16 mg/ml nicotine voor deze week. Op deze manier kun je je nicotinegebruik tot de mg precies afstemmen.

Experimenteren met verschillende nicotinegehaltes en e-liquids

Met een hervulbare e-sigaret of vape kun je experimenteren met verschillende nicotinegehaltes en e-liquids. Zo kun je bijvoorbeeld een 6 mg/ml en een 12 mg/ml mengen tot 9 mg/ml. Het is ook mogelijk om e-liquid te mengen met behulp van een handig naaldflesje. Door te experimenteren met lagere nicotinegehaltes en het mengen van e-liquids, kun je je nicotine-inname geleidelijk verminderen zonder dat je het direct merkt.

Een andere tip voor mensen die gebruikmaken van een hervulbare pod e-sigaret is om verschillende nicotinegehaltes in verschillende pods te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren door in de ene pod 0 mg nicotine te doen en in de andere wel nicotine, en deze vervolgens door elkaar te mengen zodat je niet meer weet welke in welke zit. Op deze manier word je je meer bewust van je nicotinegebruik en kun je langzaam wennen aan het idee van vapen zonder nicotine.

De laatste stap: De gewoonte van het inademen afleren

Wanneer je nicotinegebruik op 0 mg zit, is het tijd om de gewoonte van het inademen volledig af te leren. Dit kan vaak het meest uitdagende onderdeel zijn, omdat het vapen een dagelijkse routine is geworden. Een mogelijke oplossing is om volledig over te stappen op een smaakloze vloeistof met 0 mg nicotine. Dit kan het minder aantrekkelijk maken om te blijven vapen, waardoor je geleidelijk aan de gewoonte kunt afleren.

Laatste tip: Is het gelukt om volledig af te bouwen naar 0 mg/ml nicotine en lukt het om de e-sigaret volledig naast je neer te leggen. Gefeliciteerd, het is je gelukt. Let op, indien je op een later moment toch een terugval hebt, gebruik dan je eerdere dagboek om deze terugval weer onder controle te krijgen.

Samengevat helpt een hervulbare e-sigaret je om je nicotinegebruik te verminderen en uiteindelijk helemaal te stoppen met vapen. Door je nicotine-inname bij te houden met een nicotine dagboek, te experimenteren met verschillende nicotinegehaltes en e-liquids, en door over te stappen op smaakloze vloeistof met 0 mg nicotine, kun je de gewoonte van het inademen langzaam afleren. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je je doel bereiken en een gezonder leven leiden zonder afhankelijk te zijn van nicotine.

Comment (1)

  • josette Reply

    Hoi gelukkig is het mij gelukt om op 0 te komen, maar het smaakje is zo lekker.

    6 november 2023 at 21:40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *