Vapen vs roken? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten.

Wellicht heb je interesse om over te stappen van tabak naar een e-sigaret maar heb je velen verhalen gehoord en weet je niet meer goed waar je het precies moet zoeken. Om deze reden hebben wij dan ook dit artikel samengesteld met daarin uitleg over de verschillen tussen vapen en roken. We zullen in dit artikel de meest gestelde vragen over vapen beantwoorden:

Inhoud:

Wat is vapen?

Vapen wordt in het Nederlands dampen genoemd. Dit omdat er bij het proces van vapen, waterdamp wordt ingeademd door de gebruiker. In vergelijking dat er bij een roker, rook wordt ingeademd. Vapen wint de afgelopen jaren steeds meer populariteit ten opzichte van het roken van tabak.

In de basis is een vape of in het Nederlands een e-sigaret een bijzonder eenvoudig apparaatje. Zo bestaat een vape altijd uit een batterij met daarop een gloeispiraal gemonteerd. Over het algemeen noemen we dit een coil. Deze coil is dan weer omhult met katoen en is geplaatst in een tankje die daarnaast vloeistof bevat. De coil zorgt er dus voor dat de stroom van de batterij wordt omgezet in warmte en dat deze daarna de vloeistof in de tank kan verdampen waarna de gebruiker deze kan inhaleren.

Wil je meer weten over de keuze voor een vape? Lees dan onze informatiecategorie e-sigaret info

Wat zit er in een vape?

In de basis zit er in een vape zelf geen vloeistof. Echter wanneer je op zoek bent naar antwoord op deze vraag, is de kans groot dat je op zoek bent naar wat er precies in een wegwerp vape verwerkt zit. Om even kort toe te lichten, een wegwerp vape werkt hetzelfde als een normale hervulbare vape. Echter is dit type vape niet bij te vullen en is deze gemaakt voor eenmalig gebruik.

Dus wat zit er nu in een wegwerp vape? In een wegwerp vape zit dezelfde damp vloeistof verwerkt die ook wordt toegevoegd aan een hervulbare vape. Deze vloeistof noemen we e-liquid. In de basis is e-liquid een zeer eenvoudig product en bestaat namelijk uit vier verschillende basis ingrediënten namelijk: Propyleen Glycol (PG), Plantaardige Glycerine (VG), Aroma (smaakstof) en daarnaast naar wens nicotine.

We zullen deze ingrediënten even per stuk toelichten:

  • Propyleen Glycol (PG)

PG en VG zijn de basisvloeistoffen in e-liquid en bestaan samen voor minimaal 90% van de ingrediënten in de vloeistof. Beide ingrediënten zijn goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen en worden dan ook gebruikt in producten zoals frisdranken, gebak maar ook in tandenpasta. Deze basisvloeistof imiteert het scherpe gevoel van een sigaret in de keel.

  • Plantaardige Glycerine (VG)

Plantaardige glycerine zorgt voor de zichtbare damp in een e-sigaret. Deze vloeistof is in de basis wat dikker dan PG. Hierdoor wordt deze basisvloeistof naar wens en verhouding toegevoegd aan de vloeistof. Deze twee basisingrediënten worden altijd uitgedrukt in een basisverhouding zoals 70/30, 30/70 of bijvoorbeeld 50/50 waarbij een hogere VG een zachter gevoel geeft bij het inhaleren en een hogere PG een wat scherper gevoel.

  • Aroma (smaakstof)

Buiten de PG en VG wordt er ongeveer tussen de 2 en 10% aan aroma’s toegevoegd aan een vape. Bij een wegwerp vape is het percentage aroma dat wordt toegevoegd vele malen hoger dan bij een hervulbare vape. Dit omdat een hoger aroma gehalte slecht is voor de coil (gloeispiraal) van de e-sigaret en dat dit dus minder duurzaam is. Bij een wegwerp model heb je hier vanzelfsprekend minder problemen mee doordat het apparaat is gebouwd voor eenmalig gebruik.

  • Nicotine

Nicotine kan naar wens door de gebruiker worden toegevoegd. Bij een hervulbare vape heb je zelf de keuze voor het kiezen van je nicotinegehalte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gehalte van 0, 3, 6, 12 of bijvoorbeeld 18 mg nicotine. Bij een wegwerp vape heb je geen keuze tot het zelf kiezen van het nicotinegehalte. Hierdoor zal het nicotinegehalte veelal 20 mg/ml bevatten of helemaal niets.

Wil je meer weten over e-liquid? Lees dan onze informatie categorie over e-liquid

Wat we ook vaak zien bij wegwerp vapes is dat deze nicotine zouten bevatten. Deze worden ook wel nic salts genoemd. Het voordeel van het gebruik van een nic salt ten opzichte van een freebase nicotine is dat bij hogere nicotinegehaltes, je de smaak van de nicotine niet proeft in de liquid. Echter is dit natuurlijk ook een nadeel doordat je misschien minder bewust bent van het hoge nicotinegehalte.

Hoeveel nicotine zit er in een vape en hoeveel nicotine in een sigaret?

Zoals hierboven al uitgelegd zit in een vape in Nederland maximaal 2% of 20 mg/ml nicotine. Dit is binnen Nederland volgends de wet vastgelegd dat dit nicotinegehalte voor vloeistoffen voor de e-sigaret en voor vloeistoffen in wegwerp e-sigaretten niet overschreden mag worden.

Echter zien we veelal dat er binnen Nederland veel illegale wegwerp e-sigaretten in omloop zijn die dit nicotinegehalte overschrijden. Helaas zien we dat veel mensen illegale producten bestellen via het buitenland. Deze producten zijn dan ook ongecontroleerd voordat deze in de handel zijn gebracht wat risico’s met zich meebrengt. Veelal kun je deze producten herkennen aan één van de volgende aspecten:

  • De wegwerp vape bevat meer van 1000 puffs.
  • De wegwerp vape heeft een nicotinegehalte van meer dan 2% of 20 mg/ml nicotine.

Ons advies is dan ook om deze producten niet te kopen en alleen te kopen bij Nederlandse geregistreerde handelaren in elektronische rookwaren.

Voordelen van vapen

Ten opzichte van roken zijn er enkele voordelen voor het gebruik van een vape. In deze alinea zullen we verder toelichten welke voordelen vapen heeft ten opzichte van roken.

  • In een vape zitten geen stoffen zoals teer en koolstofmonoxide

Teer en koolstofmonoxide zijn zeer schadelijke stoffen bij inademing bij het gebruik van tabak sigaretten. Bij het gebruik van een vape ten opzichte van het roken van tabak adem je deze stoffen dus niet in

  • Eigen invloed op smaak

Bij een tabak sigaret, kun je eigenlijk maar één smaak gebruiken en dat is tabak. Bij een vape heb je een keuze uit honderden verschillende smaken

  • Eigen invloed op nicotinehoeveelheid

Bij het gebruik van tabak, heb je geen invloed op de hoeveelheid nicotine die je inademt. Bij het gebruik van een vape kun je zelf kiezen voor de hoeveelheid nicotine en kun je deze ook naar wens stapsgewijs afbouwen. Bij een wegwerp vape is het helaas niet mogelijk om zelf je nicotinegehalte af te bouwen omdat de vloeistof van tevoren is toegevoegd aan het product.

  • Geen vieze geurtjes

Doordat een e-sigaret geen rook maar waterdamp produceert, zal deze geen vieze blijvende geur achterlaten in de ruimte. Een e-sigaret is niet per definitie reukloos. Echter zal deze geur snel verdwijnen. Daarnaast zal de damp van een e-sigaret dan ook snel vervliegen

Mag je binnen vapen?

Het is verboden om een e-sigaret te gebruiken op plekken waar roken niet toegestaan is. Denk hierbij aan alle openbare plekken in Nederland.

Vanaf welke leeftijd mag je vapen?

Het kopen van een e-sigaret is alleen voor mensen van minimaal 18 jaar of ouder. Dit geld voor producten met en zonder nicotine. Wij verkopen dan ook niet aan personen onder de 18 jaar. Wil je weten wat wij eraan doen om ervoor te zorgen dat onze producten niet in handen vallen van personen beneden de 18? Lees dan de informatie op deze pagina.

Wat we weten over de gezondheidseffecten van vapen en roken in 2023

Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat er verschillende gezondheidsvoordelen zijn met betrekking tot de e-sigaret in vergelijken met het roken van tabak. Dit komt voornamelijk doordat een vape zoals dus al bovengenoemd geen teer en koolstofmonoxide bevat. Zo hebben verschillende onderzoeken vanuit het verenigd koninkrijk aangetoond dat de e-sigaret tot wel 95% minder schadelijk is dan het gebruik van tabak. Hierbij is wel belangrijk om te vermelden dat deze gezondheidsvoordelen alleen van toepassing zijn wanneer de gebruiker daarnaast volledig stopt met het roken van tabak.

Een kanttekening is wel dat we in verhouding nog weinig weten over de langer termijneffecten doordat deze producten relatief nieuw zijn.

Ben je op dit moment een roker? Dan kan het dus interessant zijn om over te stappen op het gebruik van de vape. Rook je momenteel niet? Begin dan ook niet met het gebruik van een vape.

We hebben geprobeerd de bovenstaande informatie bondig maar zo volledig mogelijk uit te schrijven maar kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van deze informatie. Laat dan onderstaand een reactie achter en we zullen snel reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *