Veelgestelde vragen over de rechtszaak smaakverbod voor de e-sigaret

We krijgen dagelijks veel vragen over het smaakverbod voor de e-sigaret. Nu de bodemprocedure tegen de overheid om het smaakverbod terug te draaien is ingezet, krijgen we nog meer vragen van klanten. Daarom hebben we besloten een blog te maken met de meest gestelde vragen. Heb je aanvullende vragen? Laat ze achter in de reacties onder deze blog.

1. Wat is het smaakverbod?

Het smaakverbod voor de e-sigaret houdt in dat er nog maar 16 ingrediënten mogen worden gebruikt in de productie van e-liquid (vloeistof voor de elektronische sigaret). Bovendien mogen producten alleen nog maar smaken naar tabak. In hoeverre e-liquid echt naar tabak smaakt, is voor ons ook een vraagteken.

2. Welke producten kan ik nog kopen na het smaakverbod?

Momenteel lijkt het erop dat alle producten, inclusief alle tabaksmaken die momenteel op de markt zijn, zullen verdwijnen. Dit komt doordat er op dit moment geen enkel product is dat voldoet aan de lijst van smaakstoffen (16 stuks) zoals gepresenteerd door de overheid. Er worden momenteel producten ontwikkeld die aan de wetgeving voldoen, maar het is afwachten wat de bruikbaarheid van deze producten zal zijn.

3. Rechtszaak tegen smaakverbod

a. Komt er een rechtszaak tegen het smaakverbod?

Ja, op 7 april is er een rechtszaak gestart. Wij, als onderdeel van de Esigbond (Branchevereniging voor verkopers van elektronische sigaretten), hebben de rechtszaak opgestart tegen de overheid om het smaakverbod terug te dringen. Meer informatie vind je in deze blog.

b. Wat is de verwachting van de rechtszaak tegen het smaakverbod?

Het resultaat van deze rechtszaak is moeilijk te voorspellen. We hopen dat de wetgeving aangepast kan worden, zodat producenten meer mogelijkheden hebben om bruikbare producten te produceren. Met de huidige ingrediëntenlijst is het vrijwel onmogelijk om een goede smaak te maken.

c. Wanneer verwachten we een uitspraak tegen het smaakverbod?

Het is onduidelijk wanneer de rechtszaak behandeld zal worden. Dit kan maanden of zelfs jaren duren. De snelheid van een uitspraak hangt af van de prioriteit die een rechter/overheid aan deze zaak geeft.

d. Wat gebeurt er als er op 1 oktober (ingangsdatum) nog geen uitspraak is?

Zolang er een rechtszaak loopt tegen het smaakverbod, is het onzeker of de overheid gaat handhaven op het smaakverbod. Het is dus lastig te zeggen hoe de situatie qua smaakjes voor de e-sigaret zal zijn als de rechtszaak op 1 oktober nog niet is afgerond.

e. Welke producten kan ik nog kopen na 1 oktober wanneer er nog niet gehandhaafd wordt op het smaakverbod?

Als we ervan uitgaan dat er op 1 oktober nog geen uitspraak is van de rechter over het smaakverbod, is het onduidelijk welke producten nog aangeboden kunnen worden op de Nederlandse markt. Vanaf 1 juli wordt de productie en import stopgezet. Veel producenten zullen ervoor kiezen om de productie te staken, of buitenlandse producenten zullen besluiten geen producten meer te leveren aan Nederland.

Dit vormt een aanzienlijk risico. Daarom adviseren we iedereen die graag een specifieke smaak wil, om vóór 1 juli te beginnen met het inslaan van producten.

Comments (26)

 • Jurgen Ivens-Helsens Reply

  De hoop dat er een uitspraak voor 1 oktober . Voor alle smaken ook de tabak smaken geen garantie geven .is het een verbod dat vele zelfstandige ondernemers hierin eronder door gaan maar ook consumenten krijgen het straks heel moeilijk. Nederland gaat echt achteruit

  24 april 2023 at 18:43
  • Admin Reply

   Klopt inderdaad. Alle tabak smaken zoals we die vandaag kennen zullen ook allemaal gaan verdwijnen

   25 april 2023 at 10:14
 • Frans Rest Reply

  Hoi ik maak mijn eliquid zelf en had een vraag, komt er ook een verbod op de aromas en de nicotine boosters? Ik hoor het graag , mvg Frans

  24 april 2023 at 20:32
  • Admin Reply

   Hoi Frans, helaas mogen inderdaad aroma’s die bedoeld zijn voor het zelf maken van e liquid na 1 oktober ook niet meer verkocht worden in Nederland. Deze vallen ook onder deze regelgeving

   25 april 2023 at 10:13
   • Frans Rest Reply

    Oh das klote, geld dit ook voor de nicotine boosters? Bvd Frans

    25 april 2023 at 10:43
    • Admin Reply

     Nicotineboosters zijn smaakloos. Deze zullen dus nog wel verkocht mogen worden.

     25 april 2023 at 10:45
     • Céline Linders

      Beste, zeer triest, vooral voor jullie en heel veel succes, dat het goed mag komen want het is jullie boterham!
      Vraagje, hoe zit het met de USA Regular 3mg
      Wordt die ook verboden?
      En kun je nog na 1 juli nog de Just Fog J-Easy 9 bestellen? Dank voor uw reactie

      1 mei 2023 at 21:57
     • Admin

      Hoi Celine,

      Dank je wel voor je lieve woorden. Wij vinden het ook zeer vervelend. Zeker na bijna 10 jaar gewerkt te hebben aan dit bedrijf zie je het zo weggevaagd worden door een pakket regelgeving.
      De USA Regular zal helaas ook gaan verdwijnen na de invoering van het smaakverbod. De tabak smaken die nog zullen blijven bestaan, zijn momenteel nog niet op de markt verkrijgbaar.
      Verder over de JustFog, Deze zal wel verkrijgbaar blijven via de winkels. Online zal echter lastig gaan na 1 juli.

      2 mei 2023 at 08:14
  • Perzik verslaafde Reply

   Hoi hoi
   Kan je via jullie nieuwe winkel wel bestellen na nederland
   Kan toch niet zo zijn dat het in een keer pleite is
   Pak een junk ook toch ook de coke niet af
   Liefs

   1 mei 2023 at 20:11
   • Admin Reply

    Hoi!

    Helaas is het vanuit België ook niet toegestaan om online te verkopen. Hou onze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen!

    2 mei 2023 at 08:12
 • The vapee Reply

  Kansloos beleid.
  Over de grens, België gewoon alles te verkrijgen.

  24 april 2023 at 21:15
  • Admin Reply

   Klopt inderdaad. Ben je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? In dat geval hebben we eventueel goed nieuws binnenkort:)

   25 april 2023 at 10:15
   • Marianka Reply

    Gaan de supermarkten en tabakzaken hier ook mee stoppen? Of is het daar nog wel verkrijgbaar? En succes voor jullie

    3 mei 2023 at 09:16
    • Admin Reply

     Het smaakverbod heeft z’n betrekking op alle winkels/verkooppunten in Nederland. Sterker nog, niet-speciaalzaken zullen waarschijnlijk eerder staken dan de speciaalzaken. Hou onze nieuwsbrief in de gaten, we zitten er kort op en wanneer er zaken veranderen door de juridische procedures hoor je dat direct van ons.

     3 mei 2023 at 11:31
  • marja van rooijen Reply

   Kansloos beleid te veel betutteling mag het wel vanuit België verstuurd worden dan

   1 mei 2023 at 17:35
   • Admin Reply

    Helaas is dat niet mogelijk. Aller eerst is online verkopen vanuit België al verboden. Daarnaast is het straks in Nederland ook verboden om producten te verkopen aan klanten in Nederland vanuit andere landen. Deze zullen dus vanuit de Douane worden tegengehouden. We zijn bezig om oplossingen te bedenken. Een eerste stap is dus het openen van een winkel kort over de grens. Mogelijk komen er in de toekomst nog andere oplossingen bij. Hou daarom de nieuwsbrief in de gaten!

    1 mei 2023 at 17:41
 • John Hanswijk Reply

  Waar in België verkrijgbaar ?

  25 april 2023 at 02:01
  • Vaping Bik Reply

   Net over de grens in Essen is van alles verkrijgbaar in België

   25 april 2023 at 02:30
  • Admin Reply

   Klopt inderdaad. Ben je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? In dat geval hebben we eventueel goed nieuws binnenkort:)

   25 april 2023 at 10:15
 • Nici Reply

  Kunnen we niet via Belgie bestellen???

  1 mei 2023 at 17:27
  • Admin Reply

   Beste Nici,

   Helaas is dat niet mogelijk. Aller eerst is online verkopen vanuit België al verboden. Daarnaast is het straks in Nederland ook verboden om producten te verkopen aan klanten in Nederland vanuit andere landen. Deze zullen dus vanuit de Douane worden tegengehouden. We zijn bezig om oplossingen te bedenken. Een eerste stap is dus het openen van een winkel kort over de grens. Mogelijk komen er in de toekomst nog andere oplossingen bij. Hou daarom de nieuwsbrief in de gaten!

   1 mei 2023 at 17:38
 • Silvia Fonhof Reply

  Zucht, wat maken ze het ons weer moeilijk. Zijn we net met veel moeite af v.d. sigaret gaan ze ons het vapen ook afnemen. Wat een bemoeienis alweer v.d. overheid. En dan die onzin dat ze ons controleren aan de grens, doen ze met al dat zware vuurwerk ook niet wat nog veel schadelijker (dodelijk) is . Allemaal loze dreigementen en pesterijen …. om gek van te worden. Sterkte voor jullie want jullie inkomstenbron wordt zo ook nog vernietigd bah bah

  2 mei 2023 at 07:19
  • Admin Reply

   Hoi Silvia,

   Dank je wel voor je medeleven. Het hangt al enkele jaren in de lucht maar hadden niet verwacht dat men het zo snel er doorheen wilt drukken. We doen er nog alles aan om ons gelijk te halen bij de rechter!

   2 mei 2023 at 08:15
 • Alex Reply

  Kunnen smaaklozen nicotine boosters en aroma’s niet apart verkocht worden zodat de klanten die zelf kunnen mengen?

  2 mei 2023 at 23:10
  • Admin Reply

   Dit is eventueel mogelijk inderdaad. De verkoop van de nicotineboosters zal echter altijd via de winkel gaan. Echter is het verboden om aroma’s te verkopen bedoeld voor e-liquid. Dus het is eventueel mogelijk om zelf te gaan mengen met algemene aroma’s. Echter zijn niet alle aroma’s hiervoor geschikt. Een verkoper van een aroma mag daarnaast ook nooit aangeven dat deze geschikt is om e-liquid mee te maken. Dus dit is mogelijk. Echter is er wel wat uitzoekwerk bij nodig en zijn er risico’s aan verbonden. Aroma’s die niet geschikt zijn voor de e-sigaret gebruiken kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer deze op olie basis zijn gemaakt.

   3 mei 2023 at 11:30
  • Admin Reply

   Extra: Hou onze nieuwsbrief in de gaten, we onderzoeken momenteel waar de mogelijkheden liggen op dit gebied.

   3 mei 2023 at 11:31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *