Verbod op smaakstoffen e-sigaret, Wat nu?

Vanmorgen stonden de kranten vol met berichten over een verbod op smaakjes in e-sigaretten. Wij begrijpen natuurlijk dat u zich als damper zorgen kan maken over wat dit voor gevolgen kan hebben voor u. 

De reden voor het verbod is volgens de staatssecretaris dat het gebruik van smaakstoffen in e-liquid een reden zou zijn voor veel jongeren om te gaan experimenteren met elektronisch dampen.

Het is nog onduidelijk op welke wijze deze regelgeving zal worden gehandhaaft. Of alle smaken worden verboden, alle smaken buiten de tabaksmaken of alleen smaken die te veel gericht zijn op jongeren.

Wij van NLDamp zijn het natuurlijk oneens met deze regelgeving en sluiten ons aan bij de reactie van onze brancheorganisatie de e-sigbond. De officiële reactie van de e-sigbond is hier te lezen:

Onder de dampers in Nederland is er daarnaast een petitie opgestart om deze nieuwe wet tegen te houden. 

Klik hier en teken deze petitie

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging Esigbond: “Een verbod op smaakstoffen in e-sigaretten is gevaarlijke symboolpolitiek in aanloop naar de verkiezingen met grote consequenties voor de volksgezondheid. Ook volgens het Trimbos–instituut stappen rokers met een stopwens bij een verbod veel minder snel over op de bewezen minder schadelijke e-sigaret. Rokers blijven dus doorroken. Ook zullen e-sigaretgebruikers bij een verbod massaal terugvallen op gewone sigaretten. Bovendien misleidt de staatssecretaris de Tweede Kamer met het argument dat de e-sigaret aantrekkelijk is voor jongeren en een opstap is naar de gewone sigaret. Uit Trimbos cijfers blijkt immers dat het aantal jongeren dat experimenteert met een e-sigaret daalt en dat van structureel gebruik onder jongeren nauwelijks sprake is. Daarnaast zal een verbod veel dampers de grens over jagen, omdat in de omringende landen smaakstoffen verkocht blijven worden.”

De branchevereniging voor e-sigaretverkopers heeft al langer kritiek op het e-sigaretbeleid in Nederland. Onlangs stelde Trimbos nog duidelijk dat er positieve effecten zijn op de volksgezondheid wanneer e-sigaretten ervoor zorgen dat meer mensen blijvend stoppen met roken. Ook het RIVM kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie, mits rokers worden voorzien van de juiste informatie. Daarnaast stelt Trimbos dat een e-sigaret een effectief stopmiddel kan zijn voor verstokte rokers. De branchevereniging begrijpt daarom niet waarom de staatssecretaris het rokers zo moeilijk mogelijk maakt om over te stappen op een bewezen minder schadelijk alternatief.

Ook staat het Nederlandse beleid in schril contrast met die van andere landen met een zeer streng anti-tabaksbeleid, zoals het Verenigd Koninkrijk. Daar is wel plek voor de e-sigaret als alternatief voor roken. Daardoor is in het Verenigd Koninkrijk in 8 jaar tijd het aantal rokers met 25 procent gedaald. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid dit zomaar ter zijde schuift en de drie miljoen Nederlandse rokers in de kou laat staan.

Wij zijn erg benieuwd naar uw reactie op dit besluit. De verwachting is dat de staatssecretaris deze nieuwe maatregelen in de loop van 2021 in werking wil laten treden.Bij een verbod op smaakjes: Blijf ik dampen   Stap ik over naar tabak smaken   Ga ik weer roken   Stop ik met dampen en met roken  

Comments (3)

  • Claudia Reply

    Bij een verbod op smaakjes is de kans aanwezig dat ik sneller naar de oude sigaret grijp omdat ik tabakssmaken in een e sigaret viezer vindt. Ik was al een flinke tijd van de tabakksigaret af. Heel jammer dat deze wetgeving het tegenovergestelde zal bereiken dan wat de overheid graag wil zien

    16 juni 2022 at 18:17
  • Levi Reply

    Bij mij hetzelfde. Ik lag in 2020 in het ziekenhuis vanwege andere klachten, en door mijn gekuch maar lieftst 2 keer een nachtje op de corona afdeling beland(in afwachting van de testuitslag). Toen ben ik ook gestopt met roken, omdat je in het ziekenhuis toch niet kan roken.

    Daarna gaan vapen opdat ik mijn pauze momentjes tijdens mijn werk miste. Ondanks het vapen ben ik wel helemaal af van de longarts.

    10 januari 2023 at 19:13
  • Marga Reply

    In alinea 3 moet “gehandhaaft” gehandhaafd zijn.

    11 februari 2023 at 21:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *