Waarom beginnen en stoppen mensen met dampen van de e-sigaret?

Wellicht heb je je eigen redenen om te starten of stoppen met dampen. Maar natuurlijk zijn er talloze redenen voor mensen om te starten met de e-sigaret ten opzichte van het roken van tabak. Wij hebben de afgelopen tijd informatie verzameld bij onze klanten die uiteindelijk zijn gestopt met dampen. Wij waren namelijk zeer benieuwd of mensen er succesvol in geslaagd waren om de e-sigaret te gebruiken als stopmiddel voor het roken. In deze blog gaan we je er meer over vertellen.

Aanleiding voor dit onderzoek

Door de voorgestelde wetgeving door de overheid wordt er verwezen dat de e-sigaret een opstap is naar het roken van tabak. Wij waren zeer benieuwd naar of dit inderdaad klopt. Vandaar dat wij een vragenlijst hebben uitgestuurd naar klanten waarvan we zagen dat deze al een geruime tijd niks meer bij ons hadden besteld. Deze klanten zijn in het verleden structurele gebruikers van de e-sigaret geweest. Dit kunnen wij afleiden aan de bestelhistorie. Hierin hebben we de antwoorden van 199 mensen geanalyseerd en willen deze dan ook graag delen.

Waarom ben je gestopt met dampen?

De eerste vraag die wij aan deze gestopte dampers vroegen was: Waarom ben je gestopt met dampen? Ruim 60% van de mensen gaven aan dat deze groep volledig is gestopt met dampen en met roken. Dit betekent dus dat 3 op de 5 gebruikers van de e-sigaret die hier dan ook uiteindelijk mee stopt, volledig is gestopt. Dit geeft dus dan ook weer dat de e-sigaret een zeer krachtig hulpmiddel is om uiteindelijk dan ook helemaal te stoppen met het gebruik van nicotine.

Als tweede antwoord was te zien dat 1 op de 5 personen weer is begonnen met het roken van tabak. De overige mensen gaven een ander antwoord aan.

Echter spreken deze cijfers natuurlijk voor de e-sigaret als alternatief stopmiddel voor het roken van tabak.

Waarom koos je in het verleden voor dampen?

Daarnaast waren wij benieuwd waarom deze mensen in het verleden kozen voor het gebruik van de e-sigaret. Overduidelijk was dat 40% van de gebruikers dit deed om gezondheidsredenen. Deze mensen zien de e-sigaret als een beter alternatief en minder schadelijk ten opzichte van het roken van tabak. Daarnaast is er ook een grote groep die overstapte vanwege financiële redenen. Dit gaat ongeveer om 1 op de 5 personen.

Een even grootte groep gaf aan gekozen te hebben voor dampen omdat het lekkerder is dan tabak. Dit gaat ook om 1 op de 5 personen.

Conclusie

Wat we uit deze cijfers kunnen halen is dat er een grotere groep volledig heeft kunnen stoppen met roken ten opzichte van de groep die puur en alleen is gestopt om gezondheidsredenen. Dit is dus een indicatie dat andere eigenschappen van de e-sigaret (beschikbaarheid van smaakjes, goedkoper) kunnen stimuleren bij het volledig stoppen met zowel de e-sigaret als het roken van tabak.

Uit deze cijfers blijkt dan ook dat het voorgestelde smaakverbod van de overheid een zeer negatief gevolg kan hebben voor de kans voor mensen om volledig te kunnen stoppen met roken. Wij hopen dan ook dat onze beleidsmakers gaan luisteren naar de bevindingen uit de markt.

Comments (4)

 • Toine van Steen Reply

  Hoi Robin.
  Ik ben juist gaan dampen omdat ik wilde stoppen met tabak roken.
  En dit bevalt mij zo goed dat ik vanaf januari alleen maak damp en geen sigaret meer heb aangeraakt.

  9 juni 2022 at 12:05
 • Marja Reply

  Goedemorgen ik ben nu 6 jaar aan het dampen hen zins die tijd niet meer gerookt en dampen beval me heel goed

  9 juni 2022 at 12:29
 • Marcha Reply

  Bij mij is het juist andersom. Ik ben van tabak roken naar dampen gegaan. Sinds september 2021 nog geen sigaret aangeraakt!
  Elke paar maanden minder ik het nicotine gehalte zodat ik daar straks helemaal vanaf ben

  9 juni 2022 at 13:18
 • Renko Reply

  Ik ben vanaf januari 2022 gestopt met het roken van tabak en begonnen met het dampen van smaken. Bewust heb ik hierbij niet gekozen voor tabaksmaken omdat men rookt voor nicotine en niet voor de ““heerlijke smaak” van verbrande bladeren”. Dit is lekkerder, maar als de smaken eruit gaan, ga ik wellicht wel weer gewoon roken.

  10 juni 2022 at 13:15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *