Wetgeving e-sigaret en de toekomst

De e-sigaret behoort al een lange tijd tot de tabakswet en regelgeving. Hierdoor zitten er voor de verkoper maar ook de consument een aantal regels aan vast. Net zoals de reguliere tabak komen hier continu strengere regels bij om ervoor te zorgen dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. In deze blog houden we je op de hoogte van de nieuwste wetgeving rondom de elektrische sigaret.

Regels voor de e-sigaret

-Een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het gebruik van de elektrische sigaret.

-Verschillende eisen aan de veiligheid van de e-sigaret. Hierbij worden producten eerst aangemeld en goedgekeurd voor de markt voordat deze verkocht mogen worden. Over het algemeen duurt dit ca 6 maanden.

-Eisen aan de elektronische sigaret zoals het maximumvolume van het navulreservoir (tank of clearomizer) niet meer dan 2ml.

-Verschillende eisen voor de vloeistof zoals een maximumhoeveelheid van de e-liquid of navulling niet meer dan 10ml.

-Eisen aan de etiketten waaronder een bijsluiter en informatie over mogelijke schadelijke effecten met waarschuwingen over nicotine.

-Eisen voor verkopers. Reclame voor e-sigaretten is niet toegestaan, alleen bij fysieke winkels. Andere vormen van reclame is verboden.

Wat betekent dit voor ons?

1. Vanwege de verschillende eisen en veiligheid van een e-sigaret zijn deze veilig te gebruiken wanneer je deze koopt bij een erkende (Nederlandse) dampwinkel. Hierdoor hoef je jezelf dus geen zorgen te maken over de kwaliteit van de e-sigaret.

2. Door de wetgeving die ons limiteert op maximumvolume mogen wij geen navulreservoirs verkopen met een grotere inhoud dan 2ml.

3. Ook vanwege de maximumhoeveelheid e-liquid mogen wij in Nederland geen shake & vape producten meer verkopen. Echter mogen wij deze nog wel versturen naar Belgische klanten.

4. Wij mogen in geen enkel opzicht reclame maken voor e-sigaretten en e-liquid. Dit houdt in dat wij geen gratis producten mogen geven of bijvoorbeeld kortingscodes bij een bestelling.

Regels en wetgeving voor de e-sigaret in de toekomst

-Het rookverbod wordt per 1 Juli 2020 uitgebreid met de e-sigaret. Dit betekent dat op plekken waar een rookverbod geldt deze ook in gaat voor de e-sigaret. Zo mag je niet meer dampen op plekken met een rookverbod en zullen verpakkingen neutraal worden en mag de e-sigaret ook niet meer in het zicht worden gelegd.

-Het kabinet zal in 2020 bezig zijn met het verhogen van de accijnzen op sigaretten. Om substituten te beperken zal ook voor andere rookwaren een gelijke accijnsverhoging plaatsvinden.

-Komende jaren zal het aantal rookvrije ruimtes toenemen, in 2020 zal het kabinet zich vooral focussen op schoolterreinen, kinderboerderijen en sportverenigingen.

E-sigaret gebruiken in het buitenland

Niet in alle landen gelden dezelfde regels, daarom is het handig om je in te lezen over het land waar je naar toe wil gaan met de e-sigaret. Lees meer over je e-sigaret in het buitenland in de volgende blogpost over het rookverbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *