Dossier smaakverbod

Update smaakverbod Januari 2023

Start van het nieuwe jaar en het lijkt ons goed om even kort te stand van zaken op te sommen. We krijgen namelijk veel vragen momenteel van klanten die denken dat de smaakjes niet meer verkocht mogen worden. Hieronder kort opgesomd hoe het er momenteel voor staat met betrekking tot het smaakverbod voor de e-sigaret.

De huidige stand van zaken:

 • De wetsaanpassing met betrekking tot het verbod voor de e-sigaret is ingegaan op 1 januari 2023, echter:
 • Mogen smaakjes nog worden geproduceerd tot 1 juli 2023 en:
 • Mogen deze nog verkocht worden tot 1 oktober 2023
 • Mogelijk kan hier nog verandering in komen in de aankomende maanden. Wanneer hier verder duidelijke ontwikkelingen in zijn zullen we dat laten weten

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen over het smaakverbod, dan adviseren we je om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Je hoort dan als eerste mocht er nieuws zijn rondom het smaakverbod. Daarnaast werken wij momenteel aan plannen over wat wij als bedrijf verder zullen gaan ondernemen, ook daarvan houden we je op de hoogte.

Klik hier om in te schrijven voor de nieuwsbrief

Heb je vragen? Stuur een bericht naar onze klantenservice!

NLDAMP in het AD (Algemeen Dagblad) over het smaakverbod

Recent zijn we gevraagd om input aan te leveren voor een artikel over het smaakverbod in het AD. Onze quotes en volledig artikel zijn hier te lezen.

Klik hier om het artikel te lezen

NLDAMP bij EditieNL op RTL4 over het smaakverbod

Afgelopen week was NLDAMP te zien bij een artikel bij EditieNL over het aanstaande smaakverbod. Hierbij werd onze zienswijze afgezet tegen de zienswijze van Esther Kroes van het Trimbos instituut. Naar ons idee was de reactie van Esther Kroes zeer misleidend. Daarom hebben wij hier een artikel over geschreven met onze reactie op het item. Klik op de onderstaande link om de video te bekijken en onze reactie te lezen.

Klik hier om onze reactie te lezen op het artikel van RTL EditieNL

Update smaakverbod November 2022

Afgelopen week is de wet omtrent het smaakverbod gepubliceerd in het staatsblad. Het staatsblad is het portaal voor bekendmakingen voor wetgeving in Nederland. Wij hebben dit bericht doorgenomen en enkele punten die worden behandeld zijn:

 • Ingang smaakverbod 1 januari 2023
 • Uitverkoop termijn tot 1 oktober 2023
 • E-sigaret smaakjes kunnen worden geproduceerd tot 1 juli 2023, mogelijk hierna dus lagere beschikbaarheid in voorraad.
 • 16 ingrediënten mogen nog worden gebruikt in de productie van smaakstoffen voor smaakjes voor de e-sigaret

Wat deze bekendmaking precies inhoudt is nog onduidelijk. Echter vonden wij het belangrijk om deze update alvast te delen. Voor de duidelijkheid, wanneer deze wet in deze vorm zal worden doorgevoerd zullen op termijn alle smaakjes zoals we die nu kennen voor de e-sigaret verdwijnen, waaronder de tabak smaken. Deze smaken voldoen namelijk net als de fruit en zoete smaken niet aan de lijst van 16 ingrediënten. 

Momenteel zijn producenten bezig met de ontwikkeling van smaken die voldoen aan de nieuwe wetgeving. Echter lopen deze tegen een aantal problemen aan waardoor er tot op heden nog geen goede smaak is ontwikkeld. 

Het is nog even afwachten hoe dit verder zal gaan ontwikkelen. Vanuit de branche zijn er vragen gesteld aan het ministerie en we wachten momenteel op antwoord.

Kom naar het protest donderdag op 8 december om 8:30 in Den Haag!

Op 8 december wordt er vanuit de Branche Organisatie (Esigbond) een protest georganiseerd in Den Haag voor het gebouw van de tweede kamer. Bij deze nodigen we u dan ook graag uit om deel te nemen aan dit protest. Het enige wat wij vooraf vragen om uzelf aan te melden per e-mail dat u deel wilt nemen aan het protest. Dit kan via info@esigbond.nl

Dit protest wordt georganiseerd voorafgaand aan het debat over leefstijl preventie. Graag zouden wij op deze dag dan ook opnieuw aandacht willen vragen voor onze standpunten. Wij zijn hier in ieder geval bij! 

Update smaakverbod September 2022

Binnen dit conceptvoorstel heeft de overheid een ingangsdatum voorgesteld vanaf 1 januari 2023 met daarbij een uitverkoop termijn van 6 maanden. Dit houdt dus in dat producten uitsluitend mogen worden geproduceerd tot aan het einde van dit jaar en dat deze nog verkocht mogen worden tot halverwege volgend jaar. 

Zoals wij al meerdere malen hebben duidelijk gemaakt zijn wij fel tegen dit smaakverbod doordat dit rokers die al overgestapt zijn naar de elektronische sigaret in verleiding zullen brengen om weer gebruik te maken van tabak. Daarnaast zorgt deze regelgeving er voor dat er veel meer producten illegaal op de markt zullen worden gebracht. Dit weten we doordat we op dit moment al enorm veel illegale vape producten voorbij zien komen. Op deze producten zit geen controle met betrekking tot veiligheid en gezondheid voor de gebruiker waardoor deze een groot risico geven bij gebruik. 

Wij nodigen iedereen graag uit om ons te helpen bij het invullen van de internet consultatie met betrekking tot deze concept regelgeving. Meehelpen kun je doen door op de onderstaande link te drukken. Invullen kan anoniem. Reageer vanuit uw eigen standpunt en vanuit uw eigen damp-verhaal. 

Invullen Internetconsultatie

Update smaakverbod Juni 2022

Recent zijn er weer wat ontwikkelingen gaande omtrent het smaakverbod voor vloeistoffen in de elektronische sigaret. Zoals bekend heeft de overheid plannen uitgestippeld om fruit, menthol en zoete smaken voor de elektronische sigaret te verbieden.

Recent heeft het RIVM een rapport gepubliceerd met daarin verschillende opties voor de overheid. Deze opties worden gepresenteerd aan de tweede kamer die daarover in debat kan gaan.

Binnen het rapport heeft het RIVM een lijst van 19 verschillende ingrediënten samengesteld die volgens dit voorstel nog gebruikt zouden mogen worden na de introductie van het smaakverbod. Met deze ingrediënten zouden dan ook puur en alleen nog tabak smaken kunnen blijven bestaan.

Volgends de Europese database zouden er, wanneer dit voorstel wordt aangenomen, slechts 24% van de huidige tabak smaken blijven bestaan. De vraag is nu natuurlijk of dat dit wenselijk is. Voornamelijk doordat het aanbod op deze manier bijzonder klein gaat worden.

Wat vreemd is naar onze zienswijze is dat er is gekozen voor een model wat is voorgesteld in delen van Canada en de VS. Echter zien we in de resultaten dat in de staten waar het op deze manier is geïntroduceerd, dat de hoeveelheid mensen die tabak blijft roken significant groter is. Dit zien centrale overheden daar ook en om die reden is dit plan in deze landen dan ook niet landelijk ingevoerd.

Voor alle duidelijkheid is er nog geen duidelijkheid wanneer een mogelijk smaakverbod zal worden ingevoerd. In het nieuwe rapport van het RIVM wordt gesproken van een verbod vanaf 1 januari 2023. Mogelijk het een uitverkooptermijn daaraan vast van een jaar. Ook hier is nog geen duidelijkheid over.

Wij wachten dus af en houden je op de hoogte over de ontwikkelingen. Vooralsnog is er dus nog niet genoeg duidelijkheid.

Update – November 2021

De regering is nog steeds van plan om het smaakverbod er door te duwen. NLDamp is uiteraard fel tegen dit beleid. Wij zijn er van overtuigd dat de smaakjes voor velen essentieel zijn bij het stoppen met het roken van schadelijke tabak. We willen je daarom vragen mee te werken aan een enquête van de Esigbond. De resultaten van dit onderzoek zullen gebruikt worden om in gesprek te gaan met beleidsmakers.

Enquete invullen

Ontwikkelingen mei 2021:

Tot onze spijt moeten wij mededelen dat de Nederlandse regering afgelopen vrijdag ondanks hevige protesten heeft besloten om het smaakverbod voor elektronische sigaretten aan te nemen. Dit betekent dat met ingang van juli volgend jaar de elektronische sigaretten en vloeistoffen met smaakjes gaan verdwijnen uit de winkels en webshops.

Hevig protest
NLDamp is natuurlijk teleurgesteld en sluit zich aan bij de mening van de Esigbond (de brancheorganisatie van verkoop elektronische sigaretten en toebehoren). Onze verbazing komt vooral in het feit dat de regering akkoord gaat met een plan dat de volksgezondheid niet ten goede komt. Naar aanleiding van meerdere wetenschappelijke onderzoeken en de meer dan 19.000 ondertekende petities blijkt dat veel mensen zich niet aansluiten bij de visie van de overheid.

De Esigbond legt zich overigens ook niet neer bij het besluit van het demissionair kabinet, en gaat kijken naar de mogelijkheid van juridische stappen.

Wat betekent dit voor u?
Het smaakverbod gaat over e-liquids en andere dampproducten met smaakstoffen zoals fruit, desserts, ijs en menthol. Voor deze smaken geldt dat ze in ieder geval tot en met 22 juli volgend jaar nog te koop zijn in onze webshop. U heeft dus ruim voldoende tijd om deze bij ons in te slaan.

Indien u momenteel e-liquid met tabakssmaak dampt verandert er gelukkig helemaal niks; deze producten mogen wij volgend jaar ook gewoon verkopen.

Eventueel kan het zo zijn dat er naar aanleiding van de nieuwe wet nog een uitverkoop komt, echter is dit nog niet met zekerheid te zeggen. Via deze pagina houden we u de komende maanden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer lezen?
Meer informatie vind u op https://www.esigbond.nl/2021/05/21/demissionair-kabinet-drukt-smaakverbod-ondanks-fel-protest-door/

Comments (14)

 • Joop Heijmans Reply

  Het is een schande en geenszins gehinderd door kennis van zaken. Men beseft maar amper hoeveel mensen door de smaakjes gestopt zijn met het roken van tabak

  27 mei 2021 at 17:49
  • Admin Reply

   Zo is het maar net! Gebrek aan kennis is het probleem

   4 januari 2023 at 15:43
 • J Broeren Reply

  pfff, dat is echt erg voor mij, ik mix altijd met tabacco en een smaakje,
  en dan zeggen ze dat ze het voor de jeugd te ontmoedigen doen,
  kunnen ze beter op andere dingen letten ( ballonnen //joint//drugs. dat lijkt
  mij slechter dan een smaakje.

  9 juni 2022 at 16:49
  • Admin Reply

   Eerder tabak verbieden zeggen wij in plaats van beginnen bij het minder schadelijke alternatief:)

   4 januari 2023 at 15:44
 • Conny Reply

  Belachelijk ,ben gestopt met roken en sinds ik electrich damp is m’n longinhoud aanzienlijk verbeterd,kan zonder de puffer nu , en langer fietsen ,verbieden ze dit weet ik zeker dat er weer meer gerookt gaat worden ,ik ben r een van Of zou dat de bedoeling g zijn meer geld voor de staatskas

  9 juni 2022 at 16:51
  • A.wagenaat Reply

   Ze hebben ook niks anders te doen. Alleen naapen van andere landen. Het is daar geen succes, dus waarom toch invoeren. Eigenwijze gasten

   27 september 2022 at 14:18
  • Admin Reply

   Super om te horen Conny dat je er zo veel baat bij hebt! En klopt helemaal. Belangrijk ook om dit soort verhalen te blijven delen met mensen.

   4 januari 2023 at 15:45
 • Moon schoonhoven Reply

  Belachelijk na ruim 40 jaar gestopt met roken nu 2 jaar aan de E sigaret met smaak en dat gaat prima ben zo trots op mijn zelf dat ik gestopt ben met roken en u minder rook met de E sigaret

  9 juni 2022 at 18:39
  • Admin Reply

   Dat moet je ook zeker zijn! Het is een enorme winst.

   4 januari 2023 at 15:45
 • Ben Reply

  Er bestaan e-liquids die op smaak gebracht worden met natuurlijke ingredienten, tijd om me daar eens even in te verdiepen.

  13 juli 2022 at 15:54
  • Admin Reply

   Ja echter mogen er slechts nog enkele ingrediënten worden gebruikt voor het maken van deze smaakjes. Dus eventuele betere ingrediënten worden ook niet toegestaan.

   4 januari 2023 at 15:46
 • Peter Derks Reply

  In Engeland wordt aan rokers,door artsen, de E-sigaret actief gepromoot. Om de gezondheid van rokers te bevorderen. Een verbod tot 30 jaar op dampen zou een veel beter voorstel zijn om de jeugd te beschermen.

  1 december 2022 at 14:35
  • Soepkom Reply

   Het beste zou zijn, roken en dampen verbieden vanaf 18 jaar, en elk jaar een jaar er boven op, volgend jaar naar 19, jaar er na naar 20, daarna 21, 22, 23. Zo krijg je de rokers en dampers van nu nog die al verslaafd zijn en daarna niet meer nieuwe. Zo doen ze het in andere landen. En maak je toch zonder teveel gerotzooi een rookvrije samenleving.

   3 januari 2023 at 08:53
   • Admin Reply

    Dat is in Nieuw Zeeland inderdaad zo! En is inderdaad een optie. Wat raar is natuurlijk is dat je dan rond die leeftijd categorieën wel rare situaties kan gaan krijgen

    4 januari 2023 at 15:40

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *